Dilluns, 15 agost 2022
Dilluns, 15 agost 2022
IniciEspectaclesLa 4a edició de ‘La GRAN Pantalla’ amplia els dies i recupera...

La 4a edició de ‘La GRAN Pantalla’ amplia els dies i recupera el 100% de l’aforament a totes les projeccions

El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona se celebra del 28 de juny al 3 de juliol als Cinemes Girona

Cartell-La-Gran-Pantalla-Art-FINAL-scaled
Cartell de la 4a edició del festival de Cinema de Gent Gran de Barcelona // Foto: La GRAN Pantalla

Als Cinemes Girona ja ho tenen tot preparat per acollir la quarta edició de ‘La GRAN Pantalla’ el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, que enguany se celebra del 28 de juny al 3 de juliol, ampliant els dies respecte a edicions anterior i recuperant el 100% de l’aforament a totes les projeccions després dels dos anys de pandèmia.

El Festival és un lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que pretén desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans, esdevenint un espai per conversar sobre els temes que afecten aquest col·lectiu, ampliant-ne la mirada tradicional i entenent-lo amb totes les seves diversitats.

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha manifestat que “el festival de La Gran Pantalla fa la seva gran aposta a Barcelona tot i que ha començat a estendre’s fora de la nostra ciutat”. “El festival és una bona mostra dels resultats que la col·laboració público-privada aporta a la ciutat en aquest cas de la mà de l’entitat ElParlante”, ha afegit.

“És l’únic en el seu gènere a Barcelona, ​​Catalunya, Espanya i gairebé al món”, explica Alfredo Cohen, director del Festival, i “explica l’envelliment com una cosa natural, positiva, que ens està passant a tots, i jo crec que entendre-ho és una qüestió necessària per a tothom”. Així, La GRAN pantalla és un espai per gaudir de l’art i del cinema, però també “entendre que la gent gran és molt diversa, que hi ha moltes maneres diferents de ser gran, que hi ha moltes possibilitats, actituds i maneres d’entendre’s a un mateix i a les altres persones grans”, afirma Cohen.

Temes com la solitud no desitjada, la bretxa digital, les cures, l’amor entre persones grans o l’eutanàsia són realitats que es tracten a través de diàlegs amb especialistes durant i després les mateixes projeccions.

El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona és un projecte de l’entitat elParlante en col·laboració amb la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

La GRAN pantalla torna a ser 100% presencial

Una de les bones notícies que porta aquesta quarta edició de La GRAN pantalla és que el festival recupera l’aforament total a les projeccions. La segona edició de ‘La GRAN Pantalla’, l’any 2020, es va haver de fer completament en línia a causa de la pandèmia, amb la col·laboració de la plataforma Filmin, que va acollir les projeccions de l’esdeveniment. I tot i que la tercera edició va tornar als cinemes, encara va ser sense aforament complet i amb algunes activitats en línia.

Joan Ramon Riera afegeix “Barcelona és una ciutat amigable amb les persones grans, però vol arribar a ser-ho més, empoderant a les persones grans, i donant una imatge real de les aportacions que fan aquestes persones a la societat i a la nostra ciutat”.

“Entenem que hem tornat a la normalitat, que la gent necessita trobar-se, parlar, socialitzar i que el cinema ens pot ajudar a entendre què hem après d’aquesta pandèmia i que la comunitat és important, la reflexió és important, però sobretot que la gent gran també ha adquirit més importància i està una mica més a l’agenda”, diu Cohen sobre la tornada a la presencialitat del cinema.

El millor cinema intergeneracional

La programació de ‘La GRAN pantalla’ pretén desmuntar estereotips sobre les persones grans i l’envelliment a l’hora que destapar-ne els tabús i abordar els temes més sensibles des de la diversitat de continguts i perspectives.

En aquesta línia, la pel·lícula que inaugura el festival és La vida era eso, del director David Martín de los Santos, que serà a l’acte, presentarà el llargmetratge i protagonitzarà un diàleg amb les persones assistents un cop s’hagi acabat la projecció. 

En aquesta quarta edició la selecció oficial de llargmetratges creix, incloent vuit pel·lícules reconegudes internacionalment. Un dels plats forts de l’esdeveniment arribarà a la clausura amb la projecció d’Alcarràs, la pel·lícula de la catalana Carla Simón guanyadora de l’Ós d’Or a la darrera Berlinale. A més, després de la projecció es comptarà amb la presència de protagonistes del film, que seran el centre del diàleg que tancarà el festival.

Destaca també entre les projeccions Tot ha anat bé, de François Ozon, una pel·lícula que parla d’un tema tan complicat com és la mort digna. Després d’aquesta projecció es farà un debat amb Núria Terribas, de la Fundació Grífols i experta en bioètica i eutanàsia, que parlarà sobre aquest tema que és tan important per a la gent gran.

Tenint en ment sempre buscar la diversitat de mirades i sortir dels estereotips, es projectarà també el film Swan song, en què es parla d’orientació sexual i amb un protagonista d’edat avançada que lluita contra la discriminació que li ha suposat ser homosexual als anys 80.

Mirades en curt però de ben lluny

La Selecció oficial de curtmetratges mostra quinze curts internacionals, procedents d’Espanya, Croàcia, Corea, Itàlia, Mèxic i Brasil escollits entre els més de 250 rebuts a la convocatòria. Aquesta secció entra en competició als premis ‘Millor Curtmetratge Internacional La Gran Pantalla’, Esment Especial del Jurat i Premi del Públic i, com a

novetat de la quarta edició, un d’aquests curts es veurà a la Filmoteca de Catalunya juntament amb una projecció d’un curt del Llac del Cignes en 3D. A més, en aquesta edició s’hi projectaran també deu curtmetratges convidats que formen part del festival uruguaià ‘Miradas a Través del Tiempo’, amb qui s’ha agermanat La GRAN pantalla.

Cohen comenta que el festival és rellevant en aquest sentit perquè “dona suport a pel·lícules que tenen menys visibilitat i també dona un espai a curtmetratges: a realitzadors joves que estan intentant incursionar al món del cinema i fer les seves primeres obres i els donem uns premis que poden donar més visibilitat als seus treballs”.

Durant el festival se li entregarà un premi a l’actriu Carme Sansa , de 79 anys, guardonada amb guardons tan destacats com el Margarida Xirgu, la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional de Teatre.

Finalment, en les activitats paral·leles el festival presenta dos iniciatives amb les que ha volgut interpel·lar a la indústria cinematogràfica i la comunitat educativa interessada en aquest àmbit. 

La primera és el debat entre DOCS Barcelona, FIRE i Inclús sobre la representació de la gent gran al cinema i a les seves programacions dels festivals. I la segona és una masterclass de Núria Vidal , experta en cinema i crítica cinematogràfica que fa més de 30 anys que fa crítica i reflexió i que ha escrit més de 30 llibres sobre cinema.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content