17 C
Barcelona
Diumenge, 25 octubre, 2020

Últimes notícies

Els programadors han de fer la tecnologia accessible pensant en les persones amb discapacitat

Un grup d’experts de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) ha analitzat la necessitat de fer accessible...

Se celebra el Dia Mundial contra la Pòlio amb la voluntat d’eradicar la malaltia a tot el món

Avui, 24 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Poliomielitis, més coneguda com la Pòlio. La...

Com afecta la pandèmia per Covid-19 a les persones amb trastorn obsessivocompulsiu (TOC)?

La situació de pandèmia ha augmentat l’ansietat i l’estrès en la població general, però quan es tracta...

Aspace i la Fundació Pere Tarrés s’uneixen per promoure el lleure educatiu en persones amb paràlisi cerebral

La Fundació Aspace Catalunya i la Fundació Pere Tarrés, han signat un conveni de col·laboració per millorar...

La 1a Taula de la Discapacitat apunta les pautes per aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat

participants 1a taula discapacitat grupo sifu
Participants a la primera Taula de la Discapacitat // Foto: Grupo SIFU

El passat mes de febrer i coincidint amb una nova edició de la Nit Més In, el Grupo SIFU va organitzar la 1a Taula de la Discapacitat, en la que 23 representants polítics, empresarials, d’entitats socials i mitjans de comunicació per debatre sobre diferents àmbits de la discapacitat, com l’educació, l’ocupació, la salut, l’accessibilitat, la tecnologia, l’atenció a la dependència o la comunicació.

En l’aspecte laboral es va incidir en que cal canviar el paradigma i instaurar una cultura d’inclusió, per que el fet d’incorporar a treballadors amb alguna discapacitat a la plantilla no sigui l’excepció, sinó la norma. En aquest mateix àmbit, també es va debatre sobre el paper dels Centres Especials d’Ocupació, que tot i representar el 0,3% de la força productiva del país generen més del 50% dels nous llocs de treball per a persones amb discapacitat, precisant de més implicació institucional per fomentar el trànsit dels seus empleats a l’empresa ordinària.

Des del punt de vista de l’educació, es va destacar que el Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides afirma que Espanya “segrega” i “exclou” als alumnes amb discapacitat, principalment intel·lectual, en el sistema educatiu general i adverteix de les “greus violacions sistemàtiques” del dret a la educació d’aquest col·lectiu. Mentre que a Andorra el 95% dels alumnes amb

discapacitat van a l’escola ordinària, a Espanya la mitjana se situa al voltant del 80% i les taxes més altes les trobem a Navarra, Múrcia i Galícia. Hi ha grans diferències per tipus de discapacitat, mentre els alumnes amb discapacitat visual superen el 96% de escolarització en centres ordinaris, en el cas de discapacitat psíquica el nombre baixa a un 78% i només el 40% per als que pateixen múltiples discapacitats.

Un altre dels apartats que es van tractar en aquesta 1a Taula de la Discapacitat va ser l’exposició de diversos casos d’èxit en l’àmbit laboral com els de la mútua FREMAP o Endesa; en l’àmbit de les TIC com la start.up Ship2B i l’empresa Mapp4all Universal Accessibility.

En l’àmbit polític, el Diputat del Congrés per UPN, Iñigo Alli, va destacar el fet del canvi en la legislació que permetrà que a partir d’ara més de 100.000 persones incapacitades judicialment, que no podien votar, puguin fer-ho. es tracta sens dubte d’un avanç en els drets de les persones amb diversitat funcional i un element més d’inclusió social. La presència a la Mesa d’Ester Fenoll, Secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació del Govern d’Andorra, va fer que els assistents poguessin conèixer i comparar algunes de les iniciatives que el país veí proposa per a les persones amb discapacitat, com la seva xarxa d’empreses inclusives, o les seves accions respecte a la dependència.

La 1a Taula de la Discapacitat no només va ser una taula de debat sinó que també va donar lloc a una sèrie de conclusions i recomanacions per afrontar el futur en l’àmbit de la discapacitat. Són aquestes:

Polítiques públiques

– Les polítiques per a les persones amb diversitat funcional s’han d’abordar de manera integral, sota la perspectiva d’igualtat de drets i oportunitats i integrant els fonaments de la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat.

– És imprescindible el treball polític conjunt. Les CCAA han de posar-se d’acord i començar amb accions concretes, per exemple el desenvolupament del pla inclusiu educatiu.

– Els ens polítics han d’estar més en contacte amb les necessitats reals del col·lectiu de persones amb discapacitat i les entitats que treballen amb ell per poder establir mesures que realment compleixin les seves necessitats, funcionin i incentivin la plena inclusió.

Inclusió vs segregació

Es reivindica una transformació cap a la inclusió màxima, una fita que només s’aconseguirà si deixem de segregar les persones amb alguna discapacitat. La societat encara necessita aprendre com abordar la discapacitat entenent que la diversitat forma part de la vida en comú.

· La sensibilització comença a l’escola. L’objectiu final serà que els nens i nenes estiguin a l’escola ordinària, respectant sempre la llibertat dels pares que decideixen acudir a col·legis d’educació especial, ja que una complementa a l’altra en casos molt concrets. Si no hi ha educació no hi ha acolliment a les persones amb discapacitat, de manera que el primer pas és tallar d’arrel l’assetjament escolar a l’esmentat col·lectiu, garantint que la discapacitat es visqui amb naturalitat a les aules i fora d’elles.

· Estem acostumats a veure les limitacions, però si canviem l’enfocament i ens centrem en les capacitats, descobrirem les fortaleses, també des del punt de vista de l’educació.

Integració en el mercat laboral

– Cal formar a les empreses en matèria de discapacitat perquè aquesta no sigui un tabú. És positiva la tasca d’entitats i programes que intervenen amb les empreses perquè perdin la por a la contractació d’aquest col·lectiu.

– A dia d’avui encara són necessàries les mesures que obliguen a reservar una quota de plantilla per a persones amb discapacitat amb l’objectiu de crear una cultura de ocupabilitat d’aquest col·lectiu. En la mateixa línia s’hauria d’incentivar la inclusió en les PIMES. Un altre repte pendent és la incorporació de les persones amb discapacitat amb més altes qualificacions en llocs directius, i donar-los visibilitat, per transformar poc a poc la imatge que únicament poden ocupar llocs de mà d’obra intensiva i poc qualificada.

– Millorar la gestió d’eines ja existents. D’una banda Inspecció de Treball no només hauria de sancionar aquelles empreses que no compleixin amb la LGD, sinó que hauria oferir-los un acompanyament per recomanar possibles adaptacions. el SEPE també hauria comprovar que les empreses oferents d’ocupació compleixin amb la llei i, si no ho fan, oferir les vacants a persones amb discapacitat.

– Cal establir un sistema de certificació homologat per a la formació en els Centres Especials de Treball (CET), amb reconeixement en el mercat.

– S’ha de treballar més a fons la possibilitat de retorn als centres especials de ocupació o fins i tot a recursos més assistencials. L’envelliment dels / de les treballadors / es també s’ha de dotar de condicions especials.

– S’exigeix ​​la implantació de bones mesures de prevenció de riscos laborals perquè eviten discapacitats: hem de continuar avançant i exigint que es implementin.

També es va apuntar les noves tecnologies com un element facilitador en l’àmbit educatiu i laboral, també en l’àmbit de la diversitat funcional, i es va incidir en que les empreses han de seguir impulsant la seva RSC.

Finalment es va coincidir en que la diversitat funcional ha de tenir un relat homogeni per aconseguir més visibilitat i impacte en la societat.

Van participar en la 1a Taula de la Discapacitat Íñigo Alli (Diputat del Congrés. Unió del Poble Navarrès), Albert Campabadal Blanco (Vicepresident. Fundació Grup SIFU), Albert Campabadal Mas (President. Fundació Grup SIFU), Josep Maria Canyelles (Coordinador. Respon.cat), Luis Pujol (director general. Grup La Informació – Diari de Navarra), Albert Cunillera (Director de relacions Institucionals FREMAP), Noemí de la Carrer (Diputada. Parlament de Catalunya Ciutadans), Pilar de Mur (Responsable Serveis Generals. Endesa Catalunya), Josep Esteba (CEO & amp; Founder Mapp4all Universal Accesibility), Ester Fenoll (Secretària d’Afers Socials i Ocupació. Govern d’Andorra), Maite Fibla (Cofundadora. Ship2B), Joan Fontrodona (Professor ètica empresarial. IESE Business School), Guillermo Gutiérrez (Director Màrqueting. Grup SIFU), Jon Patxi Lerga (Director general. Grup SIFU), Mª Àngels Llongueras (Directora àrea. Grup SIFU), Montse Llopis (Directora General. Associació Catalana de Recursos Assistencials. ACRA), Cinta Pascual (Presidenta d’ACRA), Lourdes Pau (Dtra. RRHH. Grup La Informació – Diari de Navarra), Maite Ruiz (Presidenta. Associació en Defensa dels Drets de les persones amb Discapacitat intel·lectual i del Desenvolupament. LADD), Marc Subirón (Responsable Consell Espanyol per a la Defensa de la Discapacitat i la Dependència. CEDDD), Jordi Tarragó (director de Recursos Humans. Gran Teatre del Liceu), Alex Valls (ex soci laboral Baker & McKenzie), i Juan Vicente Pérez (Director Regional. FREMAP).

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, anuncis i ofertes exclusives del món de la discapacitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Els programadors han de fer la tecnologia accessible pensant en les persones amb discapacitat

Un grup d’experts de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) ha analitzat la necessitat de fer accessible...

Se celebra el Dia Mundial contra la Pòlio amb la voluntat d’eradicar la malaltia a tot el món

Avui, 24 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Poliomielitis, més coneguda com la Pòlio. La...

Com afecta la pandèmia per Covid-19 a les persones amb trastorn obsessivocompulsiu (TOC)?

La situació de pandèmia ha augmentat l’ansietat i l’estrès en la població general, però quan es tracta...

Aspace i la Fundació Pere Tarrés s’uneixen per promoure el lleure educatiu en persones amb paràlisi cerebral

La Fundació Aspace Catalunya i la Fundació Pere Tarrés, han signat un conveni de col·laboració per millorar...

NO ET PERDIS...

Les mesures de prevenció pel coronavirus obliguen a ajornar la fira ‘Sí i Millor’ d’ocupació de persones amb discapacitat

La fira ‘Sí i Millor, di_capacitat i Talent’ que s’havia de celebrar demà i dijous a Barcelona...

Campanya de DINCAT per reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones i acabar amb la discriminació de gènere

En motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, DINCAT ha impulsat la campanya #8mTOTESlesdones...

Els 300 milions de persones afectades per Malalties Rares celebren el seu dia reclamant una millor atenció

Com no podia ser d’una altra forma, el Dia de les Malalties Rares se celebra enguany el...

La demanda de població dependent a Catalunya supera de llarg les previsions en els darrers dos anys

D’ençà de l’entrada en vigor de la Llei de l’Autonomia Personal i l’Atenció a la dependència (LAPAD),...

El CERMI proposa una reforma legal que atorgui a les persones amb dependència el grau de discapacitat del 33%

El Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) ha fet arribar al Govern central...