Dilluns, 24 juny 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALInterior amplia les mesures per facilitar el vot de les persones amb...

Interior amplia les mesures per facilitar el vot de les persones amb discapacitat a les europees

Aquestes mesures busquen atendre les reivindicacions dels col·lectius de persones amb discapacitat que des de fa anys lluiten per la seva plena participació a la vida política

interior mesures vot de les persones amb discapacitat
Una persona amb discapacitat votant a els eleccions europees // Foto: 123RF/Serezniy

El Ministeri de l’Interior, en col·laboració amb Plena Inclusió, ha desplegat amb vista a les eleccions europees del 9 de juny un conjunt d’iniciatives per garantir el vot accessible de totes les persones amb algun tipus de discapacitat.

Segons ha informat Interior aquest dilluns, aquestes mesures busquen atendre les reivindicacions dels col·lectius de persones amb discapacitat que des de fa anys lluiten per la seva plena participació a la vida política.

Entre les iniciatives destaca l’extensió a les capitals de totes les comunitats autònomes del sistema de senyalització que es va provar als col·legis electorals de Madrid durant les eleccions del 2023 i que de mica en mica s’ha anat replicant en altres convocatòries electorals.

Aquest sistema de cartelleria ofereix missatges clars i senzills que ajuden els ciutadans amb problemes cognitius, principalment persones grans, amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats de lectoescriptura, a orientar-se i moure’s pels col·legis electorals.

Cartells a les capitals

Delegacions del Govern i ajuntaments seran les administracions encarregades de coordinar la instal·lació de 44.133 cartells als col·legis electorals de les capitals de comunitats autònomes.

Aquesta senyalització es podrà veure a Barcelona, Les Palmes de Gran Canària, Logronyo, Madrid, Mèrida, Múrcia, Oviedo, Palma, Pamplona, Santa Creu de Tenerife, Santander, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Toledo, València, Valladolid, Vitòria-Gasteiz , Saragossa, Ceuta i Melilla.

PUBLICITAT

Els cartells han estat dissenyats segons la norma ISO 22727:2007 sobre creació i disseny de símbols d’informació pública i la seva comprensibilitat ha estat avaluada seguint la norma de qualitat UNE-ISO 9186 i comptant amb la participació de 158 persones amb discapacitat intel·lectual.

Les persones amb discapacitat també poden ser nomenades membres de mesa, per la qual cosa per garantir la seva plena participació en el procés electoral l’Administració posa a la seva disposició una sèrie d’eines de suport.

Kit accessible

D’una banda, les persones amb dificultats cognitives podran accedir a manuals de taula adaptats a fàcil lectura i disponibles en els cinc idiomes cooficials. A més, els interventors i els apoderats reben igualment recomanacions per vetllar per la plena accessibilitat dels votants amb aquest tipus de discapacitat.

A més, les persones sordes o amb discapacitat auditiva disposaran de servei gratuït d’interpretació de llengua de signes i de bucle d’inducció magnètica, mentre que les persones cegues o sordcegues comptaran amb el suport que si escau determini la Junta Electoral de Zona.

Les persones amb discapacitat visual disposen del kit de votació accessible, que inclou paperetes, sobres i documentació complementària en braille, cosa que els permet seleccionar amb total autonomia la seva opció de vot. Aquests electors han de sol·licitar amb antelació el desig de comptar amb aquesta eina de suport.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content