Dilluns, 24 juny 2024
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALPlena Inclusió es torna a volcar amb l’accessibilitat de les eleccions europees

Plena Inclusió es torna a volcar amb l’accessibilitat de les eleccions europees

De cara a la convocatòria del proper 9 de juny s'han posat en marxa mesures significatives per promoure l'accessibilitat cognitiva, com ara senyalitzacions, cartells informatius i manuals de taula

cartell informatiu eleccions europees
Cartell informatiu per la convocatòria electoral // Foto: Plena Inclusió

El proper diumenge 9 de juny, els ciutadans espanyols majors de 18 anys tindran l’oportunitat de votar a les eleccions europees. Aquesta cita electoral no només inclou la població general, sinó també les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (com ara paràlisi cerebral, autisme o Síndrome de Down). Des de fa 12 anys, Plena Inclusió Espanya  lluita per garantir el dret al vot d’aquest col·lectiu, i aquest any s’han posat en marxa mesures significatives per promoure l’accessibilitat cognitiva, és a dir, perquè el procés electoral sigui fàcil d’entendre per a tothom.

Accessibilitat a tot el Territori

En aquesta convocatòria, s’instal·laran 44.133 cartells informatius a totes les capitals de comunitats autònomes i a les ciutats autònomes. Finançat pel Ministeri de l’Interior, i coordinada la instal·lació amb les Delegacions del Govern i els Ajuntaments, aquesta senyalització es podrà veure a ciutats com Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Saragossa, entre d’altres. Aquest sistema de senyalització, que es va estrenar a Madrid, ha estat replicat, revisat i estès gradualment en diferents convocatòries electorals.

Aquesta iniciativa forma part del Conveni signat a finals del 2021 entre el Ministeri de l’Interior i Plena Inclusió Espanya, amb l’objectiu de promoure i garantir l’accessibilitat cognitiva dels processos electorals. Els cartells informatius inclouen informació clau com l’horari dels col·legis electorals i les instruccions per utilitzar la cabina electoral. Dissenyats segons la norma ISO 22727:2007 sobre creació i disseny de símbols d’informació pública, aquests cartells han estat avaluats per la seva perceptibilitat visual i comprensibilitat segons la norma UNE-ISO 9186. En aquest procés han participat 158 persones amb discapacitat intel·lectual, amb el suport d’entitats de Plena Inclusió.

Manuals adaptats i suport online

A més, les persones amb dificultats de comprensió poden ser designades per formar part de les meses electorals. Per facilitar aquesta tasca, s’han adaptat a lectura fàcil els manuals de taula en cinc idiomes: castellà, català, èuscar, valencià i gallec. També, la web del Ministeri de l’Interior per a les eleccions europees inclou consells en tots els idiomes oficials de l’Estat per orientar interventors i apoderats sobre com assegurar el dret al vot de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Aquestes accions han estat possibles gràcies a una intensa col·laboració entre federacions i entitats de Plena Inclusió, amb la coordinació des de la confederació: des del disseny i validació del sistema de senyalització, la senyalització bilingüe en comunitats autònomes amb dos idiomes oficials, fins a les diferents versions dels manuals de taula.

Llarga trajectòria pel dret al vot

Plena Inclusió Espanya, que agrupa 950 associacions i dona suport a més de 150.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, fa més de una dècada que treballa pel dret al vot. Algunes de les fites destacades inclouen:

PUBLICITAT

  • 2012. Inici de la campanya “El meu vot compte” de Plena Inclusió.
  • 2018. 100.000 persones van recuperar el dret al vot. Es va realitzar un documental de 12 minuts sobre aquest procés.
  • 2019. Diverses convocatòries electorals marquen l’inici de la col·laboració entre Plena Inclusió i el Ministeri de l’Interior en temes de logística electoral.
  • 2023. Estrena del nou sistema de senyalització accessible gràcies al CEACOG (Centre Espanyol d’Accessibilitat Cognitiva) a Madrid, amb l’adaptació dels manuals de taula als cinc idiomes cooficials.

Aquestes eleccions europees representen un pas més cap a la inclusió i l’accessibilitat universal, assegurant que tots els ciutadans, independentment de les seves capacitats, puguin exercir el seu dret al vot de manera informada i autònoma.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content