Inazio Nieva és un jove basc que lluita per la inclusió i integració de les persones amb discapacitat a la nostra societat i s’ha convertit en la veu de les persones amb diversitat funcional. És titulat en Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Ajuda a persones dependents en situació de dependència i estudia el Cicle Formatiu de Grau Superior en Integració Social.
Es considera un fidel activista i divulgador de la diversitat funcional, Inazio va néixer amb una paràlisi cerebral la qual cosa li afecta a la seva motricitat.
Des de la seva infància per poder tenir una millor qualitat de vida ha hagut d’assistir a teràpies i psicòlegs.
Durant la seva infància i adolescència, va patir bullying escolar, segons confessa, arribant a rebre pallisses i ficar-se en baralles. Baixava al pati i es ficaven amb ell. “L’acceptació de la classe és un món que ha d’aprendre encara”, lamenta. Ho va passar malament perquè va ser una època en què no tenia amics, i tampoc comptava amb el suport de tot el professorat. Aquest succés el va portar a submergir-se en una profunda depressió que va superar gràcies a l’ajuda psicològica i al seu entorn.
Nieva afirma que la inclusió comença per nosaltres mateixos i que cal aprendre a viure amb la paràlisi cerebral. En algunes ocasions, les persones tendeixen a victimitzar, infantilitzar o paternalitzar aquest col·lectiu i Nieva reconeix que no hi ha una mala intenció el que passa és que tenint aquestes actituds, no els estan beneficiant perquè no els deixen desenvolupar-se com qualsevol altra persona.
Per això Nieva, recalca que des de l’escola és molt important que s’imparteixin tallers sobre la importància de “com hem de tractar a una persona amb discapacitat i integrar-la a la nostra societat”.
Gràcies al seu esperit de superació va començar a fer xerrades a centres educatius i el feedback és el que l’impulsa a seguir amb aquesta tasca. No li agrada que li diguin que és un campió, només quan competeix en una competició, però al seu dia a dia se sent igual de campió que la resta. “No m’agrada fer les xerrades des del victimisme, jo no puc demanar l’acceptació quan jo no m’autoaccepto”, explica.
Creu a més que ha de relatar la seva experiència perquè moltes vegades es dóna veu a associacions que treballen pel benestar psicosocial, però les xerrades les imparteixen persones sense diversitat funcional.
Reconeix que sempre comença les xerrades explicant la importància de l’atenció primerenca, i fa la comparació de com és aprendre anglès amb 5 anys o amb 55: “És totalment diferent i per això l’atenció primerenca és crucial per al desenvolupament de la persona. Si no l’estimules no sabràs mai fins on pot arribar una persona. És fonamental perquè una persona tingui una vida completament autònoma”.
Assegura que la societat ha fet passos a favor de la inclusió però que segueix havent-hi molt camí per recórrer. “El seu gran somni és acabar amb la discriminació”.
Per a aquest jove les xerrades han estat una de les principals eines que ha trobat per fomentar-ne la inclusió, però no ha estat l’única. Les xarxes socials han estat un gran aliat perquè el missatge d’Inazio s’expandeixi. Es fa anomenar ’57energy’: 57 pel grau de discapacitat que té i energy per tota l’energia amb què viu el seu dia a dia. Amb més de vint mil seguidors, Inazio intenta arribar-hi perquè “a poc a poc canviem com a societat. No podem fer-ho d’un dia per l’altre, però hem d’anar fent passes endavant com a societat”. A través de vídeos a TikTok i publicacions a Instagram, Nieva dóna a conèixer la parálisis cerebral i sensibilitzar sobre ella.