Dilluns, 6 febrer 2023
Dilluns, 6 febrer 2023
IniciEntrevistesIgor Siguero: “Masses vegades he de parlar de les traves que es...

Igor Siguero: “Masses vegades he de parlar de les traves que es troben les persones amb discapacitat per poder desplaçar-se”

igor Siguero
Igor Siguero, presentador del programa “Esto no es normal” a ETB // Foto: Igor Siguero

Igor  Siguero, “Xiguero” pels amics, és un periodista i llicenciat en humanitats, que es nega a no reconeixe’s a través de la petita pantalla. Presenta juntament amb Ainoha Sánchez el concurs “Esto no es normal“ a Euskal Telebista (EITB). Vaig decidir fer-li una entrevista perquè un dia al programa va dir: “A mi em podeu escriure per Instagram que estaré encantat i us respondré“. Així ho vaig fer i aquí teniu el resultat!  

En que ets poc hàbil?   

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En donar entrevistes! No resulta gens senzill passar a ser l’entrevistat quan tota la meva vida m’ha tocat fer les preguntes a mi  … si us plau Mireia porta’t bé amb mi (jajajaja).

Quina relació tens amb la Discapacitat?   

No en poques ocasions m’ha tocat denunciar públicament la desprotecció social o la manca de respostes institucionals cap a la discapacitat. Moltes vegades, massa vegades, he tingut que parlar de les traves que troben les persones amb discapacitat per poder desplaçar-se, per poder ser més independents o a l’hora de trobar una feina digna. Recordo especialment el cas d’una dona Bizkaina que li era impossible agafar el tren al seu poble perquè Renfe no té adaptats alguns baixadors.     

Et podem veure cada tarda presentant en ETB “Esto no es Normal”, però quines coses de aquesta societat no veus normals?   

Doncs lamento la falta d’empatia … és cert que hem aconseguit sacsejar vergonyes i pors personals. Però, seguim sense posar-nos al lloc de l’altra persona per entendre’l. No som individus, som una societat i m’agradaria que penséssim més com un col·lectiu.    

Alguna vegada per feina t’han demanat que canviessis alguna cosa de la teva personalitat?   

Siiiiii, moltíssimes vegades … intenta no mostrar això, mostra allò … bé no té perquè ser dolent. Entenc que t’ho puguin dir pel teu bé. Jo sens dubte, escolto totes les opinions i tinc clar que segueixo volent ser jo mateix.

Quins 4 adjectius et descriuen millor?   

M’agrada més definir-me amb una frase, sempre intento escoltar; escoltar, atendre i actuar. 

Quin és l’aspecte sobre tu que més t’agrada? 

L’energia amb la que faig qualsevol cosa. Puc estar més o menys d’acord amb la tasca o responsabilitat assignada, jo m’involucro a fons. No se fer les coses d’una altra manera, si em pujo a un vaixell, no baixo la vela fins que no estic a la meta. Sempre hi poso moltes ganes a tot el que faig.   

Penses sovint sobre el que et passa i el que sents?   

Sí, per suposat. Un s’ha d’auto analitzar contínuament. Has de conèixer-te molt bé per saber que pots exigir-te a tu mateix. Però és cert que un va coneixent i acceptant les seves limitacions amb el pas el temps. I coneixent-nos et frustres, saps fins on pots arribar. Amb això no vull dir que estigui prohibit somiar i intentar-ho tot!   

Quines  tres coses aprecies més d’una  una persona?

L’amistat, l’alegria i el no rendir-se.

Quins 4 adjectius et descriuen millor?   

Proper, nerviós, tossut  i rialler sens dubte.    

A quin tipus de persona li tindries por? 

Als que creus que s’acosten per ajudar-te però que realment esperen que ensopeguis per menjar-te! Diguem-ne que als voltors de tota la vida.   

Què és el que la majoria de la gent sol pensar de tu i no és cert?  

Home físicament es porten un bon ensurt, perquè amb el maquillatge s’em veu moreno en pantalla i realment sóc verd … jajjajajajja. Vinga va! De debò, la televisió de vegades provoca un sentiment de respecte per qui ho veu, m’explico; els que surten per televisió semblen “inassolibles”. Se’ns veu com d’un altre planeta, i per res és això. Sóc com tu.     

Sobre quin tema t’agradaria que et preguntessin per conèixer-te millor?  

Si clar! Ara també vols que em pregunti a mi mateix jajajajajaja    

De quin membre de la teva família has après més? 

Cada un d’ells sempre t’ensenya o n’aprens alguna cosa. Però els que ja no hi són són els que et marquen. El meu aita (pare) em va dir una frase que la tinc clavada: Igor tens l’oportunitat de ser qui vulguis, i estimar a qui vulguis …. Fes-ho i ser feliç. Això em val.

Llegeix l’entrevista en castellà en aquest enllaç

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Mireia Guilera
Mireia Guilera
De sempre m’ha apassionat el periodisme. Fa un parell d’anys vaig presentar-me a la prova de majors de 25 anys de la Universitat per a obtenir la titulació de periodisme. No vaig aprovar l’examen d'accés però això no va ser un impediment per a fer realitat el meu somni ... Vaig escriure al Diari de la DisCapacitat per a si podia col·laborar amb ells i des del novembre del 2019 que escric articles. La veritat és que he aprés molt i espero seguir aprenent d’aquesta professió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content