Diumenge, 23 gener 2022
IniciInclusió SocialGuia per facilitar al personal sanitari l'ingrés d’una persona amb sordceguesa

Guia per facilitar al personal sanitari l’ingrés d’una persona amb sordceguesa

portada guia personal sanitari persona sordceguesa
Portada de la guia // Foto: APSOCECAT

L’Associació Catalana pro Persones amb Sordceguesa (APSOCECAT), juntament amb la Federación Española de Sordoceguera (FESOCE), han presentat aquest mes la guia Sordceguesa i COVID19 – Què fer si ingressa una persona amb sordceguesa?, un material dissenyat per facilitar la feina del personal sanitari durant la pandèmia del COVID-19 davant l’ingrés hospitalari d’una persona amb sordceguesa, però també aplicable en qualsevol situació hospitalària que involucri a una persona amb aquesta discapacitat.

La guia és producte de l’experiència acumulada en l’atenció a persones amb sordceguesa durant les últimes setmanes. “Hem pogut adaptar-nos a la situació, però on hem vist que podíem fer un gran afegit és en el suport als equips medico-assistencials enmig d’aquesta tempesta, on no sempre és possible l’acompanyament del mediador o cuidador. Si han d’atendre una persona sordcega que ingressa sola i que ningú no sap com fer-li preguntes i explicar-li les coses, la confusió és màxima per totes dues bandes, i és justament això el que volem evitar” explica Ricard López, president de l’APSOCECAT.

En aquest sentit, la guia proporciona indicacions i signes bàsics per ajudar a superar els obstacles en la comunicació, així com pautes d’interacció mitjançant el tacte i l’ús de la llengua de signes. “Volem que el personal sanitari trobi en aquesta guia un recurs pràctic i de fàcil implementació. Amb un grapat de signes i una mica de paciència, la comunicació serà més fluida i el pacient es trobarà més acollit i relaxat”, destaca López.

Per tal de facilitar l’aprenentatge dels signes, la guia s’acompanya d’una petita col·lecció de vídeos on una intèrpret mostra com fer la configuració de les mans en llengua de signes catalana (LSC). Els vídeos mostren com fer els signes en l’aire (per a persones sordes vidents), i en modalitat recolzada (per a persones amb sordceguesa total). Signes com “hospital”, “metge” o “infermera” encapçalen el llistat. La guia es descarrega de manera gratuïta en la web de l’APSOCECAT.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content