28.3 C
Barcelona
Dimarts, 4 agost, 2020

El Govern presenta al Parlament les bases de la futura Llei de l’autonomia personal de Catalunya

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

presentació bases futura llei autonomia personal
Les bases es van presentar davant la Comissió d’Afers Socials del Parlament // Foto: gencat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va presentar ahir la proposta de bases de la futura Llei de l’autonomia personal de Catalunya. Davant la Comissió d’Afers Socials del Parlament, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i el director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz, van exposar les línies mestres de la nova normativa catalana, que inicia ara un procés participatiu de debat institucional, social i sectorial.

La llei naixeria amb l’objectiu que les persones puguin viure amb la màxima autonomia possible i posaria en valor el dret a decidir de les persones el seu projecte de vida. Per assolir-ho, el secretari va destacar tres elements clau, “la prevenció, la intervenció en l’entorn i en generar contextos inclusius i la promoció de les capacitats i el suport a l’autonomia personal”.

En el decurs de la seva intervenció, el secretari d’Afers Socials i Famílies va lamentat que l’actual marc legislatiu estatal “és insuficient pel que fa a prevenció i la promoció de l’autonomia, té una gestió complexa i burocràtica, i no és sostenible des del punt de vista financer”. Iglesies va recordar que “el finançament de la llei és molt desigual. Els darrers 5 anys la Generalitat ha aportat el 70%, mentre que l’Estat només el 15%, el mateix percentatge que els usuaris”.

En aquest sentit, va destacar que Catalunya necessita “un canvi de paradigma que deixi enrere la visió tradicional centrada en la deficiència de la dependència per a crear un nou model innovador, transversal i sostenible, que es fixi en les capacitats i l’autonomia i que posi al centre el dret a decidir de les persones”. Iglesies va afegir que “cal superar el plantejament mèdic-rehabilitador per anar a un sistema holístic bio-psico-social; passar de les respostes reactives a la prevenció, i superar la resposta única de serveis socials per donar respostes més transversals”.

En referència a la promoció de les capacitats i el suport, “l’objectiu principal és facilitar el funcionament personal i social a les persones amb limitacions funcionals i, per això, cal facilitar els suports personals, materials i tecnològics necessaris a les persones i a les famílies”, va assegurar.

Per la seva banda, el director general de Protecció Social, Juan Ramon Ruiz, va explicar que, per simplificar i agilitzar processos, la futura llei ha de preveure una unificació de models que uneixi els equips de valoració de la discapacitat i els actuals serveis de valoració de la dependència. A més, es crearan els equips d’assessorament i seguiment, que s’encarregaran d’elaborar un Pla d’Autonomia i Vida, consensuat amb l’usuari / la família.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies endega un procés participatiu per debatre i analitzar les bases amb els principals agents socials i  el món local. En aquest sentit, es preveu celebrar trobades amb consells de participació com el CODISCAT, el Consell de la Gent Gran de Catalunya o el Consell General de Serveis socials. També es preveu consultar professionals, usuaris, familiars i gestors de serveis per recollir les aportacions d’aquests col·lectius.

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

00:01:17

Campanya de l’ACRA per donar a conèixer la tasca dels serveis residencials d’atenció a la gent gran

https://www.youtube.com/watch?v=fcUSgpFaidk&list=PLa3wxTP5OViBk6LCxHmSF0DIW30oMiggS L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha posat en marxa la...

Webinar de la Federació SMC sobre els Grups d’Ajuda Mútua per cuidar del benestar emocional

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) oferirà el proper dilluns 31 d’agost de 12 a 13h un...

Afectacions a la mobilitat per les obres d’accessibilitat de l’intercanviador de Plaça Espanya

Les obres de l’intercanviador de Plaça Espanya per millorar l’accessibilitat per a persones amb discapacitat comportaran afectacions...

Postgrau en malaltia mental i alteracions de la conducta en persones amb discapacitat intel·lectual

La Fundació Althaia, conjuntament amb AMPANS, organitza una nova edició del Postgrau sobre malaltia mental i alteracions...

Una cinquantena de joves participen en la 4a edició del Programa de Voluntariat del Grup Alba

Una cinquantena de joves d'entre 13 a 17 anys han participat aquest mes de juliol a la...

també pot interessar-te

- Advertisement -