El Govern presenta al Parlament les bases de la futura Llei de l’autonomia personal de Catalunya

La nova normativa inicia un procés participatiu de debat institucional, social i sectorial

presentació bases futura llei autonomia personal
Les bases es van presentar davant la Comissió d’Afers Socials del Parlament // Foto: gencat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va presentar ahir la proposta de bases de la futura Llei de l’autonomia personal de Catalunya. Davant la Comissió d’Afers Socials del Parlament, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i el director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz, van exposar les línies mestres de la nova normativa catalana, que inicia ara un procés participatiu de debat institucional, social i sectorial.

La llei naixeria amb l’objectiu que les persones puguin viure amb la màxima autonomia possible i posaria en valor el dret a decidir de les persones el seu projecte de vida. Per assolir-ho, el secretari va destacar tres elements clau, “la prevenció, la intervenció en l’entorn i en generar contextos inclusius i la promoció de les capacitats i el suport a l’autonomia personal”.

BANER_300X250

En el decurs de la seva intervenció, el secretari d’Afers Socials i Famílies va lamentat que l’actual marc legislatiu estatal “és insuficient pel que fa a prevenció i la promoció de l’autonomia, té una gestió complexa i burocràtica, i no és sostenible des del punt de vista financer”. Iglesies va recordar que “el finançament de la llei és molt desigual. Els darrers 5 anys la Generalitat ha aportat el 70%, mentre que l’Estat només el 15%, el mateix percentatge que els usuaris”.

En aquest sentit, va destacar que Catalunya necessita “un canvi de paradigma que deixi enrere la visió tradicional centrada en la deficiència de la dependència per a crear un nou model innovador, transversal i sostenible, que es fixi en les capacitats i l’autonomia i que posi al centre el dret a decidir de les persones”. Iglesies va afegir que “cal superar el plantejament mèdic-rehabilitador per anar a un sistema holístic bio-psico-social; passar de les respostes reactives a la prevenció, i superar la resposta única de serveis socials per donar respostes més transversals”.

En referència a la promoció de les capacitats i el suport, “l’objectiu principal és facilitar el funcionament personal i social a les persones amb limitacions funcionals i, per això, cal facilitar els suports personals, materials i tecnològics necessaris a les persones i a les famílies”, va assegurar.

Per la seva banda, el director general de Protecció Social, Juan Ramon Ruiz, va explicar que, per simplificar i agilitzar processos, la futura llei ha de preveure una unificació de models que uneixi els equips de valoració de la discapacitat i els actuals serveis de valoració de la dependència. A més, es crearan els equips d’assessorament i seguiment, que s’encarregaran d’elaborar un Pla d’Autonomia i Vida, consensuat amb l’usuari / la família.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies endega un procés participatiu per debatre i analitzar les bases amb els principals agents socials i  el món local. En aquest sentit, es preveu celebrar trobades amb consells de participació com el CODISCAT, el Consell de la Gent Gran de Catalunya o el Consell General de Serveis socials. També es preveu consultar professionals, usuaris, familiars i gestors de serveis per recollir les aportacions d’aquests col·lectius.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*