
Girona acollirà entre els mesos de març i abril un cicle de conferències per abordar els reptes que suposa l’envelliment al segle XXI. Aquesta iniciativa forma part del projecte “Girona, ciutat amiga de la gent gran” i està impulsada per l’Ajuntament de Girona, el grup de recerca en Envelliment, Cultura i Salut de la Universitat de Girona (UdG), i la Fundació “la Caixa”.
El cicle, sota el títol “Cap a la Girona ciutat amiga i inclusiva amb les persones grans: els grans reptes del s. XXI”, s’allargarà quatre setmanes i comptarà amb cinc sessions gratuïtes i obertes a tothom. Les inscripcions ja es poden fer a través del web municipal.
“En el procés de construcció de la ciutat amiga i inclusiva, volem que a Girona es reflexioni i es debatin els grans temes que d’ara endavant estaran a les agendes de les polítiques públiques envers les persones grans“, ha explicat la regidora de Ciutat que Cuida de l’Ajuntament de Girona, Gemma Martínez i Villagrasa. La regidora ha subratllat que “aquest cicle de conferències és impartit per ponents de primera línia que plantejaran noves necessitats socials, models de cures i disseny de ciutats, amb l’objectiu d’incorporar aquests enfocaments en les polítiques municipals i en la societat en general“.
La primera sessió tindrà lloc el 12 de març a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, amb la conferència “El nou paradigma de la societat envellida. L’envelliment i els canvis demogràfics”, a càrrec de la investigadora del CSIC, Dolores Puga, moderada per l’exrector de la UdG, Josep M. Nadal. L’acte inaugural comptarà amb la participació de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, el director del Departament de Persones Grans de la Fundació “la Caixa”, David Velasco, i la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach.
El cicle continuarà el 19 de març a l’Aula Magna del CaixaFòrum Girona, amb la ponència “Envellir amb qualitat: la ciutat amigable”, a càrrec de la gerontòloga Lourdes Bermejo, moderada per Gemma Martínez i Villagrasa.
Les tres sessions restants es faran a l’Espai Fundació “la Caixa”. El 26 de març, el gerontòleg Javier Yanguas i el doctor en Medicina Xavier Gómez-Batiste parlaran sobre “Acompanyament i cura. Com viure el final de la vida”. El 2 d’abril, la ponència “El dret a envellir i a sentir-se útil” serà a càrrec de la doctora en drets humans Marije Goicoechea Iturregui, moderada per la doctora en Psicologia de la UdG, Pilar Monreal.
L’última sessió, el 9 d’abril, abordarà “La comunitat que cuida. Quines noves polítiques vol implantar l’IMSERSO?”, amb la participació de la directora general de l’IMSERSO, Mayte Sancho, moderada per Gemma Martínez i Villagrasa. La cloenda anirà a càrrec de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.
Aquestes jornades formen part de la segona fase del projecte “Girona, ciutat amiga de la gent gran, inclusiva i promotora de la vida independent”, que compta amb una dotació de 2,3 milions d’euros en el pressupost municipal de 2025. Entre les accions previstes, destaca l’increment d’hores del servei d’atenció a domicili, la millora de la teleassistència, l’augment de les subvencions als casals de gent gran i la millora de l’accessibilitat amb el Pla de Voreres.
Paral·lelament, la UdG està finalitzant un estudi de necessitats que es farà públic aquest estiu i que servirà de base per al pla de ciutat, amb l’objectiu d’impulsar un model participatiu on hi intervinguin persones grans, entitats, tècnics, representants polítics i agents clau del municipi.