21.4 C
Barcelona
Dissabte, 4 juliol, 2020

Girona desplegarà un programa d’activitats divulgatives com a seu del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...

Girona seu dia mundial salut mental activitats divulgatives
Organtizadors del programa d’activitats del Dia Mundial de la Salut Mental // Foto: gencat

El proper dissabte 6 d’octubre, Girona serà la seu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, un esdeveniment festiu i reivindicatiu multitudinari, organitzat per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques  i Salut Mental Catalunya, amb el suport de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i la fundació tutelar Support. L’acte, que se celebrarà a la plaça Salvador Espriu de la ciutat, posa l’accent en l’atenció i els suports comunitaris vers la recuperació i l’apoderament, la inserció laboral de les persones amb un trastorn mental i els drets de les persones, en el marc d’una societat més inclusiva que deixi enrere el llast de l’estigma cap al col·lectiu i el trastorn mental. Durant aquella setmana, del 3 al 10 d’octubre, les organitzacions gironines desplegaran novament un programa d’activitats divulgatives arran i arreu de la demarcació, amb la participació de diferents entitats i institucions del territori. Els actes compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Girona, Figueres, Blanes i Palafrugell, la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, els trastorns mentals, seguits de l’addicció a substàncies, són la principal causa de discapacitat al món. També assenyala que prop de la meitat de la població mundial es veurà afectada per un problema de salut mental en algun punt de la seva vida amb un gran impacte en l’autoestima, les relacions i l’autonomia. Les estimacions globals fetes per l’OMS indiquen que el 4,4% de la població global pateixen trastorn depressiu i un 3,6%, ansietat. Informa que aproximadament un 38,2% de la població europea afronta problemes de salut mental cada dia.

Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2017, el 6,2% de la població de 15 anys i més pateix depressió major o depressió major severa (3,6% dels homes i 8,8% de les dones). Aquest percentatge augmenta amb l’edat (sobretot a partir dels 75 anys, que és del 9%) i és més elevat entre els col·lectius més desfavorits. El 5,1% de la població de 4 a 14 anys (5,6% els nens i 4,5% les nenes) té probabilitat de patir un problema de salut mental, una tendència creixent des de 2014.

A la demarcació de Girona, les dades d’activitat 2017 fetes públiques avui per l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública de la Generalitat de Catalunya que gestiona la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines, posen de relleu un increment general de pacients atesos als diferents dispositius.

L’atenció comunitària a la salut mental es desplega en centres, equips i programes ubicats a les diferents comarques de la Regió Sanitària de Girona (exceptuant l’Alt Maresme). Els centres de salut mental d’adults de la Regió Sanitària de Girona van atendre 14.096 persones, un 4,48% més que l’any 2016 (13.491). La prevalença atesa va ser del 2,36 (+1,72% que l’any 2016). Del total de pacients, 3.919 van ser casos nous (+3,57% més que l’any 2016), xifra que representa una incidència del 0,66%. A l’any 2017 es van atendre un total de 3.785 persones amb diagnòstic de trastorn mental greu (TMS), nombre que representa el 26,6% del total de persones ateses. Els centres de salut mental infantils i juvenils de la demarcació van atendre un 7,47% pacients més l’any 2017, percentatge que equival a 5.179 pacients, amb una prevalença atesa del 3,71 de la població de referència.

La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, amb una població assignada de 709.220 persones (139.445 menors de 18 anys i 569.775 persones majors d’edat), treballa un model d’atenció a la salut mental comunitària que ha esdevingut referent a Catalunya i a Europa. És un model sense llarga estada psiquiàtrica, amb recursos a prop de les persones, capaç de garantir l’accés a les intervencions en psicoteràpia, la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus i promotor de l’accés a un habitatge digne, a una feina i a l’oci.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

El Centre d’Atenció Diürna d’ASPID reprèn l’activitat en un entorn segur pels usuaris

El Centre de dia Candi Villafañé d’ASPID ha reprès l’activitat presencial després...

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -