Dijous, 13 juny 2024
IniciDESTACADESGambús: “L’Acta Europea d’Accessibilitat és un pas necessari per garantir la plena...

Gambús: “L’Acta Europea d’Accessibilitat és un pas necessari per garantir la plena participació de les persones amb discapacitat”

gambús jornada valors europeus discapacitat
L’empoderament de les persones amb discapacitat ha centrat la jornada // Foto: Oficina Paralmentària Francesc Gambús

L’eurodiputat Francesc Gambús ha clos la quarta jornada del cicle “Una Europa amb valors”, el debat de la qual s’ha centrat en l’empoderament de les persones amb discapacitat: inserció laboral, dret a la capacitat jurídica i igualtat de gènere.

La jornada, organitzada per l’Oficina Parlamentària de Gambús, s’ha celebrat a la seu de les institucions europees a Barcelona i ha comptat amb la participació d’Antonio Guillén, president del Comitè Català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI), Laura Pelay, vicesecretària general d’Àrea Externa i portaveu de la UGT – Catalunya, Josep Maria Solé, director de la Fundació Tutelar de les comarques gironines, i Maria Carme Riu, presidenta de l’Associació Dones No Estàndards i Doctorand en Psicologia Social i investigadora amb el treball de recerca europea: “La discriminació en contra de les dones amb discapacitat al Consell d’Europa”. L’acte ha estat presentat pel periodista Albert Segura, director i presentador del programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio i periodista de l’ACN.

L’eurodiputat Francesc Gambús, independent en el Grup del Partit Popular Europeu, ha explicat que el Parlament Europeu ha aprovat el passat mes de setembre, en primera lectura, l’Acta Europea d’Accessibilitat: “és un pas necessari per garantir la plena participació de les persones amb discapacitat en la societat”. Gambús ha apuntat que aquesta nova directiva proporciona “una definició clara i comuna de l’obligació d’accessibilitat” i redueix “la fragmentació de la legislació que regeix l’accés als productes i serveis”. Així mateix, ha explicat que un dels debats que es van donar al Parlament Europeu va ser sobre si les PIMES havien d’incorporar-se a l’Acta o posar-hi limitacions. I ha exposat que, en el proper Ple de l’Eurocambra a finals de novembre, s’aprovarà l’informe d’iniciativa sobre la implementació de l’estratègia europea de discapacitat.

PUBLICITAT

L’eurodiputat català ha remarcat que “l’accessibilitat és donar les mateixes condicions per a tothom. La primera barrera que hem de superar és la dels prejudicis”. A més, ha assenyalat que “no hem de fer polítiques per a 80 milions d’europeus amb discapacitat, sinó per a tots els europeus, perquè tots podem tenir aquestes necessitats i dificultats”.

Gambús també ha reblat que “la Unió Europea parla molt de valors. Però no només cal anunciar-los, sinó també defensar-los. No és per manca de voluntat, sinó pel propi procés de construcció europea i les seves competències” i ha apuntat que “la Comissió Europea s’hauria de poder imposar més davant els estats”.

En el diàleg entre el periodista Albert Segura i el president de COCARMI, Antonio Guillén, han parlat de l’asfíxia financera que estan patint les entitats socials, les dificultats i la manca de finançament a les quals es veuen sotmeses per la situació econòmica i política. Guillén ha exposat que “els polítics i administracions haurien d’estar sempre atents a les necessitats de les persones amb discapacitat: mobilitat, educació, treball, accessibilitat… Cal integrar aquestes necessitats en els projectes polítics”. També ha demanat avançar en la segona llei d’accessibilitat a Catalunya i eliminar la possibilitat de construir edificis amb barreres arquitectòniques. A més, ha insistit que la via per afavorir la contractació és el diàleg amb les empreses, a més de la llei. “Europa ha fet bona feina per a les persones amb discapacitat, però ha de fer que les normes s’apliquin més ràpidament i obligar als Estats a aplicar-les i complir-les”, ha remarcat el president del Comitè Català de representants de persones amb discapacitat.

PUBLICITAT

La vicesecretària general d’Àrea Externa i portaveu de la UGT – Catalunya, Laura Pelay, ha parlat sobre la inserció laboral “des d’un triple prisma: accés al lloc treball (la taxa d’activitat és menor en persones amb discapacitat i s’ha d’aconseguir revertir 30-60% entre el treball protegit i el treball ordinari), adaptar aquest lloc de treball i fer-lo accessible”.

El director de la Fundació Tutelar de les comarques gironines, Josep Solé, ha destacat que “la discapacitat és una qüestió de drets humans. El primer conveni al qual es va adherir la Unió Europea va ser sobre les persones amb discapacitat”. A més, ha insistit que “cal eliminar barreres, treballar en l’entorn i les actituds per desenvolupar la vida amb dignitat, igualtat i amb dret a decidir sobre la nostra vida”.

La presidenta de l’Associació Dones No Estàndards i Doctorand en Psicologia Social i investigadora amb el treball de recerca europea: “La discriminació en contra de les dones amb discapacitat al Consell d’Europa”, M. Carme Riu, ha explicat que hi ha 80 milions de persones amb discapacitat a la Unió Europea i, a Espanya, la xifra és de 4 milions, 2 milions dels quals són dones. Així mateix, Riu ha criticat que “Europa no ha donat veu a les persones amb discapacitat, sinó que ha intentat suplir mancances i no s’han fet estadístiques”.

“Una Europa amb valors” és un conjunt de jornades organitzades per l’Oficina Parlamentària de l’eurodiputat Francesc Gambús que tracta sobre la crisi dels valors europeus, propostes per pal·liar l’allunyament dels ciutadans vers el projecte europeu i el paper de la societat civil per construir una Europa amb valors.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content