
Fupar i Prodis han posat en marxa a Terrassa la segona edició del cicle de xerrades “Quan estic malalt, escolta’m” que tindrà lloc al llarg del primer trimestre de 2020 a cinc centres de salut de MútuaTerrassa, incloent CAP Rambla, CSMA, CAP Oest, CAP Sud i el Servei d’Urgències.
En ell, persones amb discapacitat intel·lectual expliquen de primera mà als professionals sanitaris com els hi agrada ser atesos quan es dirigeixen a un centre de salut de Terrassa.
Les xerrades, dirigides a metges/esses i infermers/es i també a personal administratiu i d’atenció al públic, aborden les necessitats sanitàries de les persones amb discapacitat intel·lectual i donen pautes als i les professionals per superar les barreres d’accés a la sanitat a què s’enfronta el col·lectiu.
Aquestes barreres són diverses, i poden incloure la manca d’accessibilitat cognitiva en l’explicació dels diagnòstics o tractaments mèdics, un tracte infantilitzador o la manca de suports per prendre decisions sobre la pròpia salut, entre altres.
Com explica Alfons Figueras, usuari del Centre Ocupacional de Fupar, “m’agrada que em mirin a la cara, que no em parlin com si fos un nen i que m’expliquin les coses directament a mi, no al meu acompanyant”.
D’altra banda, Ana Bravo, professional de l’àrea psicosocial de Fupar explica que amb aquestes xerrades “volem potenciar una mirada més sensible i més propera a la discapacitat, i la millor manera de fer-ho és compartint coneixement i treballant conjuntament amb els centres de salut de la ciutat”.
Per la seva part, la Cap de Gestió de Clients de Mútua Terrassa, Mamen Galindo, assegura que “estem encantats de poder col·laborar en un projecte així que ens permet millorar l’atenció que reben les persones amb discapacitat intel·lectual, humanitzar l’atenció sanitària i millorar l’experiència d’aquests pacients als nostres centres”.
Finalment, Israel Belchi, responsable d’envelliment i salut de Dincat explica que “el desconeixement de tot el que envolta el col·lectiu, com per exemple quins suports necessiten o quines malalties hi ha associades, fa que moltes vegades no es pugui donar una atenció de la qualitat que requereix”.
El cicle de xerrades és fruit de la col·laboració entre Fupar i Prodis, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Federació Dincat-Plena Inclusió i Mútua Terrassa. La primera edició del cicle de xerrades va tenir lloc l’any passat als set Centres d’Atenció Primària del Consorci Sanitari de Terrassa (CST).