Diumenge, 5 desembre 2021
IniciDretsLa violència en la convivència entre els adolescents i familiars s’ha disparat...

La violència en la convivència entre els adolescents i familiars s’ha disparat durant el confinament

Amalgama7 i la Fundació Portal presenten un estudi exhaustiu

joves i adolescents en un banc
L’estudi s’ha realitzat sobre joves i adolescents entre 14 i 18 anys // Foto: gencat

L’entitat Amalgama7, especialitzada en l’atenció terapèutica i educativa per a adolescents, joves i les seves famílies, i la Fundació Portal, entitat social sense ànim de lucre d’àmbit estatal dedicada a l’atenció d’adolescents afectats per patologia dual i les seves famílies, han presentat un exhaustiu estudi sobre els comportaments dels adolescents i les seves famílies durant el confinament provocat per la crisi sanitària del Covid 19 a Espanya.

L’objectiu d’aquest estudi és donar informació a les administracions públiques, entitats escolars, clíniques i científiques i a la pròpia opinió pública, per tal de contribuir a la millora de mitjans i serveis per a adolescents, joves i les seves famílies.

fiare banca etica crowdfunding

L’estudi, de caràcter aleatori pel que fa a la procedència dels pares i mares enquestats, s’ha desenvolupat en totes les comunitats autònomes d’Espanya durant els mesos d’agost i setembre de l’any en curs. S’han entrevistat més de 1.500 mares i pares d’adolescents i joves de 14 a 18 anys. 

Per un part l’estudi explora determinats comportaments dels adolescents en època de preconfinament, durant el confinament, i des del postconfinament fins a l’actualitat. En la segona part, l’estudi planteja des d’un hipotètic escenari d’un nou confinament, on la família hauria de conviure de nou amb les llibertats retallades.

Jordi Royo Isach, director clínic d’Amalgama 7 i responsable de l’estudi i expert en atenció terapèutica a adolescents, indica a partir de les conclusions extretes que: “En aquest estudi sobre el comportament dels adolescents durant el confinament provocat per la pandèmia mundial, en primer lloc és molt destacable que durant l’època de reclusió, els nois i noies d’entre 14 i 18 anys van augmentar els mals hàbits tals, com no ajudar a casa, aïllar-se de la resta de la família, alimentar-se pitjor o no fer les tasques escolars, i en el cas de les males contestacions i els insults l’augment és tan considerable que en cas d’un segon confinament, els pares i mares en més d’un 50% opinen que el clima familiar empitjoraria respecte a el primer “.

Davant aquest fet, Jordi Royo Isach manifesta que “Per franges d’edat, les males contestacions augmenten gairebé un 30% durant el confinament i en les edats dels 14 i 16 anys, l’insult va augmentar en els adolescents d’entre 16 i 18 anys d’edat. Des del postconfinamenti fins a l’actualitat, les males respostes cap als pares s’incrementen en un 23,20% respecte al preconfinament, i van augmentar els insults 1 5,90%, el que significa que més de 135.000 adolescents que en situació de preconfinament no arremetien amb improperis a les seves mares i pares, ara sí que ho fan. Complementàriament, la proporció d’adolescents que ara han evolucionat cap a les males respostes pel que fa a l’etapa del preconfinament són gairebé 550.000, és a dir són més de mig milió de joves que des del postconfinament i fins l’actualitat han incorporat el mal hàbit de contestar malament a les seves mares i pares”.

Com segueix el director clínic d’Amalgama7 “més de l’50% de famílies que conviuen amb adolescents d’edats compreses entre els 14 i els 18 anys ho han passat malament durant el primer confinament i el clima familiar ha empitjorat. Entre altres coses, s’ha preguntat si demanarien ajuda davant un problema convivencial, gairebé sis de cada deu mares i pares s’han expressat en un sentit afirmatiu. Entre els professionals als quals demanarien ajuda es troben en primer lloc els psicòlegs clínics amb més d’un 81,20%, i en tercer l’atenció mèdica-psiquiàtrica amb un 23,40%. Qüestió que dóna suport a la necessitat que tenen les famílies de rebre ajuda per part dels professionals de la salut i de la salut mental. En segon lloc, sis de cada deu pares o mares manifesten que demanarien ajuda a la comunitat educativa. És remarcable també que les mares i pares manifesten no disposar de prou recursos educatius i parentals per educar els seus fills en un bon clima familiar donat un segon confinament”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES