El Congrés dels Diputats va posar fi el passat 15 d’octubre a la vulneració que venien patint les dones amb discapacitat que eren esterelitzades forçosament al estar incapacitades judicialment. La Càmera baixa va donar suport per unanimitat a la modificació de l’article 156 del Codi Penal, a través d’una proposició de llei que deroga les esterilitzacions forçoses per raó de discapacitat.
El segon paràgraf de l’article 156 de el Codi Penal diu el següent: «No serà punible l’esterilització acordada per òrgan judicial en el cas de persones que de forma permanent no puguin prestar cap manera el consentiment a què es refereix el paràgraf anterior, sempre que es tracti de supòsits excepcionals en què es produeixi greu conflicte de béns jurídics protegits, a fi de salvaguardar el major interès de l’afectat, tot això d’acord amb el que estableix la legislació civil ».
La iniciativa d’aquesta modificació va ser impulsada pel grup parlamentari de Ciutadans (Cs) des del Senat. Un cop a aprovada pel Congrés, la proposta tornarà ara al Senat, on s’expondran les possibles esmenes o modificacions, abans de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
Des de tots els àmbits de la discapacitat han aplaudit aquesta modificació de la llei. Des de la Fundació Cermi Mujeres han reconegut “que es tracta d’un moment històric en la legislació espanyola sobre drets de les persones amb discapacitat”.
De la mateixa manera, des de la Comissió de Drets Humans de Salut Mental Espanya, en la que participa com la Federació Salut Mental Catalunya, els darrers anys han recollit aquest tipus de vulneracions en el Informe Anual sobre los Derechos Humanos en la Salud Mental en España.