Dissabte, 7 setembre 2024
IniciJOCS PARALÍMPICS PARÍS 2024Espanya es cola en el ‘Top Ten’ del medaller paralímpic de París...

Espanya es cola en el ‘Top Ten’ del medaller paralímpic de París 2024

L'equip espanyol es va enfilar aquest dimecres al desè lloc al medaller dels Jocs Paralímpics de París 2024 gràcies a set metalls més, repartits entre el ciclisme a la carretera, la natació i l'esgrima en cadira de rodes

Espanya es cola en el ‘Top Ten’ del medaller paralímpic de París 2024
L’esgrimista en cadira de rodes Judith Rodríguez va aconseguir la medalla de bronze en floret individual // Foto: CPE

L’equip espanyol es va enfilar aquest dimecres al desè lloc al medaller dels Jocs Paralímpics de París 2024 gràcies a set metalls més, repartits entre el ciclisme a la carretera, la natació i l’esgrima en cadira de rodes.

Així van pujar al podi els ciclistes Ricardo Ten (or), Sergio Garrote (or), Eduardo Santas (plata) i Damián Ramos (bronze); la nedadora Marta Fernández (bronze); l’equip de 4×100 lliure per a nedadors amb discapacitat visual, format per José Ramón Cantero, María Delgado, Emma Feliú i Kike Alhambra (bronze), i l’esgrimista amb cadira de rodes Judith Rodríguez (bronze).

Espanya ja totalitza 32 medalles (7 ors, 8 plates i 17 bronzes). La classificació de països continua encapçalada per la Xina (61 ors, 44 plates i 27 bronzes), per davant de la Gran Bretanya (33, 25 i 16), els Estats Units (25, 25 i 11), els Països Baixos (16, 7 i 5) ) i França (15, 17 i 18).

A més, la delegació nacional té assegurada una altra medalla més, a càrrec d’Ander Cepas en tennis de taula, però queda per conèixer de quina mena serà perquè ha de disputar les semifinals individuals.

Ricardo Ten completa la seva col·lecció

El ciclisme a la carretera es va estrenar amb les proves en contrarellotge, que es van disputar en un circuit urbà de 14,2 quilòmetres amb sortida i arribada a Clichy-sous-Bois, localitat situada a uns 20 quilòmetres a l’est de la Vila Paralímpica a París. Durant el recorregut, els ciclistes van pujar una pujada del 4,5% al ​​quilòmetre 6,4 i un altre del 4,7% a 850 metres de la meta.

Ricardo Ten es va proclamar campió paralímpic en contrarellotge C1 (esportistes amb més discapacitat física o paràlisi cerebral), categoria en què els ciclistes van fer una volta al circuit, de manera que va completar la seva col·lecció de metalls a París després de la plata en la velocitat per equips i el bronze a la persecució.

Ten ja va marcar el millor temps dels 10 participants al quilòmetre 5,8, amb 14”96 d’avantatge sobre el polonès Zbigniew Maciejewski i 15”81 respecte de l’alemany Michael Teuber, amb la resta de rivals més allunyats de la lluita per les medalles.

Poc després va afrontar la primera cota del recorregut i va ampliar el seu avantatge a la línia de meta fins a parar el crono en 20’39″53. La medalla de plata va ser per a Teuber (a 38″61) i la de bronze, per a Maciejewski (a 39″41).

Ten suma ja 11 medalles paralímpiques (quatre ors, dues plates i cinc bronzes). Els set primers van ser en natació entre Atlanta 1996 i Londres 2012 (tres ors, una plata i tres bronzes).

A Tòquio 2020 va debutar com a ciclista amb un bronze a la prova de velocitat per equips, que va convertir en plata a París 2024, on també va ser tercer en la persecució individual a pista.

Ten és el setè esportista amb més metalls a tota la història dels Jocs, només superat per la nedadora Teresa Perales (28); els nedadors Richard Oribe, Sebastián Rodríguez i Xavi Torres (16), i l’atleta Puri Santamarta (16), i la nedadora Teresa Herrera (13).

Sergio Garrote conserva el seu or

El ciclista Sergio Garrote la medalla d’or en contrarellotge de la classe H2 (‘handike’ o bicicleta que s’impulsa amb les mans), de manera que va revalidar el títol obtingut a Tòquio 2020 i va tornar a consagrar-se com a millor contrarellotge de la seva categoria.

Garrote ja va marcar el millor temps dels 10 participants al quilòmetre 5,8, amb 11”26 d’avantatge sobre el francès Florian Jouanny i 17”33 respecte de l’italià Luca Mazzone, els dos principals rivals des de fa molts anys.

Poc després va afrontar la primera cota del recorregut i va ampliar el seu avantatge a la línia de meta fins a parar el crono en 24’33”71. La medalla de plata va ser per a Mazzone (a 45”12) i la de bronze, per a Jouanny (a 45”58).

Damián Ramos sorprén amb el bronze

El ciclista Damián Ramos es va penjar la medalla de bronze en contrarellotge C4 (esportistes amb discapacitat física o paràlisi cerebral moderada), de manera que va complir el seu somni d’inscriure el seu nom per primera vegada a la llista d’espanyols que alguna vegada han rebut algun metall a cites paralímpiques.

Els esportistes de la classe C4 van fer dues voltes al circuit. Ramos va liderar la crono al quilòmetre 5,8 -primer punt on es van prendre referències de temps-, amb 5″31 d’avantatge sobre el francès Kevin le Cunff i 11″41 respecte del també francès Gatien le Rousseau.

Tot i això, Le Cunff va comandar la carrera al quilòmetre 14,1, amb 5″92 menys que Ramos, que va baixar a la segona plaça provisional. El ciclista corunyès va caure al tercer lloc al quilòmetre 19,9 i ja no va abandonar mai més la tercera plaça del podi.

Le Cunff va aconseguir la medalla d’or amb un temps de 36’46″49, mentre que Le Rousseau va aconseguir la plata (a 31″89) i Ramos va rebre la de bronze (a 1’19″45).

Pòker en contra rellotge amb Eduardo Santas

El ciclista Eduardo Santas va aconseguir la medalla de plata a la contrarellotge individual C3 (esportistes amb discapacitat física o paràlisi cerebral mitjana) dels Jocs Paralímpics de París 2024 després d’una gran remuntada en els últims quilòmetres, de manera que va trencar la seva maledicció de acabar quart en moltes competicions.

A més, Santas va contribuir al pòquer espanyol de medalles a les proves de contrarellotge, totes elles disputades aquest dimecres.

La cursa de Santes va tenir dues voltes al circuit. El saragossà, amb dany cerebral, va anar de menys a més fins al punt que va marcar el cinquè millor temps al primer punt amb referències cronometrades (quilòmetre 5,8, a 8″92 del britànic Benjamin Watson, llavors líder provisional de la crono ) i en el segon (quilòmetre 14,1, a 14″59 del francès Thomas Peyroton-Dartet).

Després, va remuntar una posició al tercer punt intermedi (a 18″55 de Peyroton-Dartet) i va escalar fins a la segona plaça final amb un temps definitiu de 39’12″71, a 43″91 de Peyroton-Dartet, que es va penjar la medalla d’or. La de bronze va ser per a l’alemany Matthias Schindler (a 55″55 del campió).

Marta Fernández, tres dies seguits

La nedadora Marta Fernández va tornar a pujar aquest dimecres al podi per tercera jornada consecutiva a París per recollir el bronze paralímpic als 50 metres braça de la classe SB3 en aturar el crono en 58’63.

En una final apassionant, amb les graderies atapeïdes de públic i la presència de la infanta Elena i representants d’empreses patrocinadores de l’equip espanyol, Fernández va tenir una sortida lenta i va ser quarta a meitat de la piscina.

En els 25 metres finals va fer gala de la seva fortalesa física per superar la ucraïnesa Maryna Verbova – fet i fet, quarta- i quedar-se a 32 centèsimes del segon esglaó del podi.

L’espanyola, que va ser tercera a les classificatòries del matí (59”35) a La Dèfense Arena, va estar acompanyada al podi per la italiana Mónica Boggioni, medalla d’or amb rècord paralímpic (53”25) i la brasilera Patricia Pereira, que va obtenir la plata amb un temps de 58”31.

Marta Fernández va debutar a París aquest dilluns, on va aconseguir el bronze en 50 esquena S3, dimarts va aconseguir la plata en 100 lliure i aquest dimecres, el bronze en els 50 braça, així que ha encadenat tres dies seguits pujant al podi de París .

Final a la sequera a esgrima

L’esgrimista en cadira de rodes Judith Rodríguez va aconseguir la medalla de bronze en floret individual femení de la categoria A, fet que suposa el primer metall paralímpic espanyol d’aquest esport des de Sidney 2000.

Rodríguez (6a del rànquing mundial en floret A) va debutar aquest dimecres en una cita paralímpica al majestuós Grand Palais derrotant a vuitens de final l’hongkonesa Pui Shan Fan (12a) per 10-15.

Després, es va imposar a quarts de final a la italiana Andreea Ionela Mogos (4a) per 12-15, però va perdre en semifinals davant la xinesa Xufeng Zou (9a) per 12-15, de manera que va entrar a la repesca per la medalla de bronze.

L’esgrimista viguesa va vèncer llavors l’hongaresa Zsuzsanna Krajnyak (7a) per 10-15, de manera que es va presentar en el combat pel bronze de la repesca davant la xinesa Chui Yee Yu (3a) per 11-15, en un enfrontament que va dominar des del principi fins al final davant una rival que té al seu palmarès 11 medalles paralímpiques, set d’or.

Amb això, Rodríguez va aportar la sisena medalla paralímpica d’Espanya en esgrima amb cadira de rodes i la primera dels darrers 24 anys. Els anteriors metalls individuals van ser per a Paqui Bazalo (or en espasa a Barcelona’92), Gema Hassen-Bey (bronze en espasa a Barcelona’92) i Daniel Lamata (bronze en espasa a Sidney 2000).

A més, l’equip femení d’espasa, format per Bazalo, Hassen-Hey i Cristina Pérez, va rebre el bronze tant a Barcelona’92 com a Atlanta’96.

Espanya no comptava amb representants d?esgrima en cadira de rodes en uns Jocs Paralímpics des de Londres 2012 i Judith Rodríguez és l’única esportista en aquesta disciplina a París 2024.

Relleu 4X100 lliure de natació

José Ramón Cantero, María Delgado, Emma Feliú i Kike Alhambra es van penjar la medalla de bronze a la prova de relleus mixts 4×100 lliure per a nedadors amb discapacitat visual i van posar el colofó ​​a la setena jornada de competició amb la 32a medalla de la delegació espanyola.

El primer a saltar a l’aigua va ser Cantero, que va completar els seus 100 metres a la quarta posició, igual que va fer a continuació Delgado. A la següent posta, Feliú va poder remuntar una posició i Alhambra va estar a prop d’avançar-ne una altra, encara que finalment va acabar tercer. L’equip espanyol va fer un temps global de 3,57”95.

Ucraïna, amb 3’53”84, es va endur la prova, tot i que va arribar a marxar a la sisena posició en alguns moments, mentre que Brasil, que va ser líder fins a l’última posta, va haver de conformar-se definitivament amb la plata (3′ 56”94).

Una altra medalla assegurada

D’altra banda, Espanya compta amb una altra medalla assegurada, tot i que encara queda per saber el color, ja que Ander Cepas es va classificar per a les semifinals del quadre individual masculí de la classe MS9. A París 2024 es reparteixen dos bronzes en tennis de taula.

Al Paris Sud Arena, Cepas va derrotar als quarts de final l’ucraïnès Ivan Mai (7) per 3-11, 10-12 i 7-11.

Per contra, Jorge Cardona (MS9) va perdre en quarts de final contra el francès Lucas Didier per 11-7, 7-11, 11-6 i 11-8, de manera que es va acomiadar de París 2024 amb el cinquè lloc individual.

En tennis amb cadira de rodes, que aquests dies es disputa a Roland Garros, Martín de la Puente va fer història en assegurar la primera medalla d’Espanya al quadre individual d’aquest esport durant tota la història dels Jocs Paralímpics, ja que es va classificar per les semifinals.

De la Puente (3r del rànquing mundial) es va imposar aquest dimarts a quarts de final al francès Stephane Houdet (7) per 6-2, 4-6 i 6-1.

Mai abans un tennista espanyol amb cadira de rodes s’havia classificat per a les semifinals del quadre individual dels Jocs Paralímpics. Fins ara, Daniel Caverzaschi era qui havia arribat més lluny, en arribar als quarts de final a Tòquio 2020 i, per tant, tornarà a casa amb el primer diploma paralímpic d’Espanya en aquest esport.

Poques hores després, De la Puente i Dani Caverzaschi van disputar les semifinals de dobles contra els japonesos Takuya Miki i Tokito Oda, i van perdre en un igualat duel per 7-5, 2-6 i 8-18 (aquest últim, ‘súper tie- break’). Així doncs, els espanyols jugaran a París el matx pel tercer i quart lloc.

Altres esports

En natació, van acabar en llocs de diploma paralímpic María Delgado (quarta als 100 lliure S12), Sarai Gascón (sisena als 100 lliure S9), Nahia Zudaire (setena als 400 lliure S8), Íñigo Llopis (vuitè als 400 lliure S8) i Iván Salguero (vuitè als 100 lliure S12).

En canvi, es van quedar fora de les finals de natació Alex Villarejo (100 lliure S12), Daniel Ferrer (50 braça SB2) i Tasy Dmytriv (100 lliure S9).

D’altra banda, la selecció espanyola femenina de bàsquet en cadira de rodes es va acomiadar de la lluita per les medalles al caure a quarts de final contra els Països Baixos per 61-43, malgrat que Espanya va aturar durant molts moments el combinat neerlandès. Virginia Pérez (18 punts i 8 rebots) i Beatriz Zudaire (12 punts, 5 rebots i 7 assistències) van destacar a l’equip espanyol.

La selecció espanyola masculina de bàsquet en cadira de rodes va perdre contra Austràlia per un ajustat 74-78 al primer dels dos partits que ha de jugar per dilucidar els llocs del cinquè al vuitè. Alejandro Zarzuela (16 punts i 8 rebots), Pincho Ortega (15 punts i 10 assistències), Manu Lorenzo (13 punts i 5 rebots) i Jordi Ruiz (13 punts) van aportar els principals números estadístics.

En ciclisme a la carretera, Luis Miguel García-Marquina no va poder completar el repòquer de medalles en contrarellotge, ja que va acabar sisè a la classe H3.

En atletisme, Eduardo Uceda i Joan Munar es van quedar a les semifinals dels 100 metres T11, on van parar el crono en 11”34 (millor marca personal) i 11”61, respectivament.

Melanie Berges i Nagore Folgado van córrer la primera ronda dels 100 metres T12 i es van classificar per a les semifinals, amb 12”22 i 12”35 com a marques, respectivament.

Finalment, el tirador Fernando Michelena es va acomiadar de París 2024 en concloure desè a R9 (rifle mixt a 50 metres en posició estesa) després de sumar 620,7 punts.

Font: Comitè Paralímpic Espanyol (CPE)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES