Dilluns, 21 abril 2025
IniciOPINIÓESADE 2: Model econòmic sobre diversitat funcional 

ESADE 2: Model econòmic sobre diversitat funcional 

ESADE 2: Model econòmic sobre diversitat funcional
Robert de Miguel durant la presentació a ESADE // Foto: Robert de Miguel (cedida)

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 16% de la població mundial experimenta algun tipus de diversitat funcional, cosa que es tradueix en unes 110 a 120 milions de persones. Aquesta xifra ni tan sols inclou el 10% de la població més gran de 65 anys. A més, hi ha discapacitats temporals que les persones experimenten, com fracturar-se una cama, quedar embarassada, o cuidar un fill/a. Per tant, sent generosos, una de cada tres persones requereix accessibilitat. Això planteja la pregunta: per què la societat, els professionals i els governs segueixen ignorant aquesta realitat?

El model econòmic que proposo ofereix una nova perspectiva sobre com la diversitat funcional impacta i beneficia les persones, les empreses i la societat. Explica com les activitats i les organitzacions es poden tornar més humanes i dinàmiques quan la societat accepta la diversitat i la imperfecció humana. Aquest model econòmic desafia la mentalitat capitalista orientada al lucre i, en canvi, advoca per la col·laboració humana, la empatia i la solidaritat.

Quins són els beneficis econòmics de la diversitat funcional?

Aquestes investigacions innovadores tenen l’esperança de visibilitzar les dificultats i les lliçons apreses per qualsevol ésser humà amb diversitat funcional. També és una manera de tornar una part de tot el que ha rebut aquesta persona de la societat. Amb examinar diferents situacions podem comprendre millor els beneficis econòmics que aporta la diversitat funcional.

El model econòmic que proposo ofereix una nova perspectiva sobre com la diversitat funcional impacta i beneficia les persones, les empreses i la societat

Perspectiva intrapersonal: Aquest model econòmic comença examinant com la diversitat funcional modela personalment i defineix una altra identitat. Com a ésser humà imperfet i creatiu, la diversitat funcional permet adaptar-te als desafiaments de la vida i l’entorn. Aquesta creativitat no només beneficia per superar obstacles a la vida, sinó que també millora la capacitat per resoldre problemes en diversos contextos, beneficiant a altres en el procés.

Relacions interpersonals: La diversitat funcional fomenta la paciència, l’empatia i una més dependència dels altres. Fomenta la flexibilitat en totes les interaccions amb persones, entorns i situacions. Aquesta flexibilitat és especialment valuosa a la nostra interacció amb la tecnologia —com la intel·ligència artificial— i en la nostra gestió de relacions humanes complexes així com la presa de decisions basada en dades.

Productivitat a les empreses: La diversitat funcional desafia els models de productivitat convencionals i promou enfocaments diversos per assolir objectius comuns. És un model híbrid que valora diferents perspectives i mètodes, tots els que contribueixen a la resolució de problemes de forma col·laborativa. Aquest model no es centra en l’èxit individual, sinó en treballar junts, com un equip cohesionat, on la contribució de cada membre potencia l’esforç col·lectiu.

Impacte social: El model econòmic que presento és dinàmic. No és una solució fixa i universal. Més aviat, evoluciona en resposta a situacions i desafiaments emergents. El converteix així en un model que és un procés que es pot adaptar a noves situacions.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Robert de Miguel
Robert de Miguelhttps://rwdmm.weebly.com/
Sóc de Barcelona. Arquitecte educat a UPC i Harvard University. Fa uns anys vaig patir un accident de cotxe a Equador i ara m’estic recuperant d'una diversitat funcional. Tinc el meu propi Studio d’arquitectura accessible

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.