Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciDretsEs paralitza del protocol europeu que pretén obligar a internar persones en...

Es paralitza del protocol europeu que pretén obligar a internar persones en contra de la seva voluntat

Salut Mental Espanya i el CERMI celebren aquesta decisió perquè vulnera els drets humans de les persones amb problemes de salut mental i discapacitat psicosocial

protocoo europeu internar persones contra voluntat
L’internament forçós vulnera els drets de les persones amb discapacitat // Foto: Arxiu

La Confederació Salut Mental Espanya i el Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) han celebrat la decisió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa de suspendre fins al finals del 2024 el Protocol Addicional al Conveni d’Oviedo, que a parer de les dues institucions vulnera els drets humans de les persones amb problemes de salut mental i discapacitat psicosocial.

El document confon coerció i cures, autoritza la privació de llibertat de la persona amb problemes de salut mental basada en la presumpció de risc, no recolza ni promou la creació de recursos alternatius en què es respectin la voluntat i les preferències de les persones i no dóna resposta a les advertències dels organismes més rellevants a l’àmbit dels drets humans.

banner newsletter oferta 50%

Entre les decisions preses recentment pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa, es troba proporcionar noves instruccions al Comitè Directiu de Drets Humans als camps de la Biomedicina i la Salut perquè completi abans del 31 de desembre de 2024 un projecte de recomanació que promogui l’ús de mesures voluntàries als serveis d’atenció de salut mental i un informe sobre la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans en matèria de salut mental.

A més, es preveu la participació d’organitzacions de persones amb discapacitat i altres parts interessades rellevants en les discussions futures, com l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i, com a observadors a les reunions, Rehabilitation International, l’EDF i l’Associació Europea de Proveïdors de Serveis per a Persones amb Discapacitat (EASPD).

El projecte es transmetrà per a dictamen a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE), amb l’examen previ de la recomanació i l’informe indicats anteriorment.

Finalment, es prepararà una declaració del Comitè de Ministres que afirmi el compromís del Consell d’Europa amb l’objectiu de millorar la protecció i l’autonomia de les persones als serveis d’atenció de salut mental.

Per a Nel González Zapico, president de Salut Mental Espanya, aquesta “és una bona notícia, encara que no compleix les nostres expectatives, que passen per la paralització definitiva d’aquest document que vulnera diversos articles de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD). El Comitè de Bioètica ha d’orientar els seus esforços a promoure la creació d’una xarxa de suports en l’àmbit comunitari, basat en el respecte a la voluntat i les preferències de la persona, i en el seu consentiment lliure i informat”.

Per part seva, Luis Cayo Pérez Bueno, president de CERMI, afirma que “la societat civil espanyola i europea ha aconseguit aturar la perpetració d’una agressió inqualificable als drets humans de les persones amb discapacitat psicosocial, per qui com el Consell d’Europa va ser creat per protegir-los. L’amenaça immediata s’ha contingut, però el perill latent hi és, hem guanyat temps, però no seguretat que aquesta lesió als drets humans no cobri noves empentas i torni més endavant. La denúncia i la pressió segueixen sent necessàries, fins que es rebutgi completament aquest projecte tan desencertat”.

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

  1. M’agradaria saber les alternatives que donen els grups de salut mental quan una persona no reconeix la malaltia, no segueix cap directriu dels professionals, la medicació desajustada, agressivitat familiar..
    Els equips guia haurien de durar tota la vida no tan sols fins els 25 anys, fer seguiment de la persona malgrat no vuigui serveix per evitar mals majors, si tot és voluntari quan un està sota brots, etc.. mai es podrà resoldre res. Les pressons no son terapèutiques i haurien de diferenciar els malalts mentals de la resta, encara que crec hi ha una majoria.. La voluntarietat sobre els tractaments psicològics i mèdics en certs casos s’hauria de valorar. Evitem suicidis i agressions. Evitem conductes indesitjades abans que es produeixin? o deixem que facin el que creuen bo per ells que no tenen visió clara del temps i entorn? Primeres persones diuen que els deixem estar, la familia, companys, no podem evitar caiguin a l’abisme?

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content