Dilluns, 15 agost 2022
Dilluns, 15 agost 2022
IniciSalut MentalCampanya per conscienciar la joventut sobre les conductes addictives i els problemes...

Campanya per conscienciar la joventut sobre les conductes addictives i els problemes de salut mental

Salut Mental Espanya ha elaborat diferents materials coincidint amb el Dia Internacional contra el tràfic il·lícit i l’Abús de drogues

portada comic sobre conductes addictives i salut mental
Portada del còmic ‘Entre dos mundos’ // Foto: Salut Mental Espanya

Salut Mental Espanya ha donat a conèixer diferents materials amb l’objectiu de sensibilitzar a la població jove sobre la prevenció de les addiccions sota el hashtag #EngánchateALaSaludMental. , Precissament avui se celebra el Dia Internacional contra el tràfic il·lícit i l’Abús de drogues

Les addiccions i els problemes de salut mental hi estan molt relacionats. De fet, hi ha un elevat nombre de persones que tenen un problema de salut mental associat al consum de substàncies. L’existència simultània d’un trastorn mental i d’un trastorn addictiu s’anomena “patologia dual”.

Actualment, a les addiccions amb substàncies caldria sumar les conegudes com a addiccions comportamentals o sense substància. És a dir, aquelles que no corresponen a una dependència a substàncies com l’alcohol, cocaïna o altres drogues, sinó que comporten tipus de conductes dependents vinculades a activitats quotidianes diverses, que escapen al control de la persona, impedint portar una vida satisfactòria: joc, compres, internet, videojocs, etc.

Entre totes les addiccions comportamentals, l’addicció al joc és la que cursa amb més freqüència juntament amb altres trastorns mentals. A més, el 40% de les persones amb patologia dual presenta idees suïcides. Per això és important sensibilitzar en aquest àmbit.

Els materials que s’han desenvolupat i que a partir d’avui estan a disposició de la població jove, són, per una banda, dos còmics centrats en conductes addictives i salut mental, titulats “Entre dos mundos” i “Next Level”. És un format capaç d’arribar al públic adolescent, promoure l’aprenentatge, aguditzar el pensament i impulsar la reflexió.

A més, la Confederació ha elaborat un vídeo explicatiu sobre les addiccions i els problemes de salut mental, també dirigit a població jove, en què es posa en relleu la importància de demanar ajuda i de saber identificar el moment en què la persona comença a perdre el control o sentir malestar.

Reivindicacions de Salut Mental Espanya

La patologia dual és un greu problema de salut, no només per la seva creixent freqüència a la societat actual, sinó també a causa de l’escassa formació entre els i les professionals dels diferents dispositius i l’escassetat de recursos específics.

A causa de la seva major complexitat i freqüència en l’abandonament del tractament, en els casos de patologia dual encara és més necessari aplicar les bones pràctiques en l’atenció en salut mental: coordinació entre professionals de diferents perfils; participació de la persona en el desenvolupament de plans individualitzats d’atenció; i programes d’intervenció familiar per fomentar el seu paper en el procés de recuperació.

Cal sensibilitzar la societat, especialment les persones més joves, sobre el risc que suposa el consum de drogues i les addiccions sense substància en el desencadenament dels trastorns mentals.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

1 COMENTARI

  1. Els professionals de salut cal facin un esforç adicional en formar-se en patologia dual, ja sigui per substàncies com per addicions com joc, internet, sexe , apostes, etc.. Calen visites mes sovint, certa supervisió y psicòlegs clínics -cosa difícil a Catalunya-. També cal entendre que sovint el fet de no ser tractacts adequadament (moltes vegades son ells i elles les que no volen ser ateses) condueix a conductes suicides i també agressives cap el seu entorn, però el sistema judicial no està preparat per poder reconduir, quedant aquests joves sovint en mans de màfies i/o al carrer. Com és possible que aquest col.lectiu no gaudeixi de la protecció que tenen altres?

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content