Divendres, 30 juliol 2021
spot_img
prevent_banner_aula2021_375x225
IniciEducació InclusivaEs gradua la tercera promoció del programa formatiu UniversiMÉS per a persones...

Es gradua la tercera promoció del programa formatiu UniversiMÉS per a persones amb discapacitat intel·lectual

A causa de la pandèmia no es va poder titular durant el 2020

tercera promoció programa universiMES
Alumnes de la tercera promoció del programa UniversiMÉS // Foto: Universitat de Manresa

Les instal·lacions d’UManresa han acollit aquest dimarts 13 de juliol, l’acte de graduació de la tercera promoció del programa UniversimMÉS, el primer programa formatiu a nivell estatal destinat a fer que persones amb diversitat intel·lectual tinguin l’oportunitat d’integrar-se a la universitat per ampliar els seus coneixements culturals i socials. 

Aquesta tercera promoció que, a causa de la pandèmia no es va poder titular durant l’any 2020, ha completat el seu itinerari acadèmic durant aquest curs 2020-2021. En total han estat 18 les persones les que n’han format part. L’acte ha comptat amb l’assistència de bona part d’elles, del director territorial del BBVA a Catalunya, Pepe José Ballester, del director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, del president de la Fundació Ampans, Sebastià Catllà, i del president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera.

banner flyer interpersonas

La padrina de la promoció ha estat Carlota Riera, directora de Desenvolupament Corporatiu i una de les impulsores del programa. En la seva lliçó de comiat, ha posat de relleu que el programa UniversiMés fa d’UManresa un centre universitari millor, més plural, ric i innovador perquè té la virtut de fer que tothom aprengui: alumnat, professorat i, també, la resta de la comunitat universitària. Ha convidat els recent graduats a persitir, a no conformar-se, a esforçar-se a ser millors ja que “el mèrit no es troba en encertar-la a la primera sinó en la perseverança  en l’esforç quan les coses no surten prou bé”.

En nom  dels graduats, ha parlat Francesc Padró que ha explicat que acabava el programa amb “ganes de continuar aprenent, de tornar a la Universitat ben aviat, ni que sigui com a oient”. Ha destacat que, després d’aquesta experiència, ell i els seus companys se senten “més integrats, més plens, més feliços”

Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, ha animat als alumnes a aprendre fora de les aules, llegint, escoltant  conferències, visitant exposicions, museus o espectacles, “perquè la formació i la cultura són un dret; una manera de construir entre tots una societat més justa, oberta i plural. Una societat més preparada per afrontar els nous reptes de futur.” 

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya va afirmar que “continua sent necessari treballar per fer possible societats més inclusives i integradores. I programes com aquest ens ajuden a tots, estudiants, professors i a la societat en general, a tenir una visió més oberta  i diversa de l’entorn, a entendre millor el món en què vivim i, el més important, a millorar i créixer com a persones.” 

Sebastià Catllà, president d’AMPANS, ha destacat l’esforç que fan alumnes i docents, per superar-se cada any. “Per aprendre – ha dit- cal un esforç important, motivació, dedicació, tenir curiositat… i us n’heu sortit fins i tot amb la Covid que ho ha fet tot molt més complicat. Però, amb l’ajuda de la universitat, dels professors i dels professionals que us han donat suport, us hi heu pogut adaptar i heu aconseguit la graduació.  Enhorabona alumnes i professors. D’aquest projecte, el més important, és que tots aprenem de tots i, sens dubte, ens fa millors a tots”.

Valentí Martínez, director general  de la Fundació Universitària del Bages, ha tancat l’acte expressant la seva admiració per la tenacitat que han demostrat els alumnes en completar el programa i els ha agraït que hagin volgut formar-ne part. L’UniversiMés contribueix a completar el sentit i la raó de ser de la Universitat perquè “és una porta oberta perquè hi entri la diversitat, perquè la fa permeable a la societat i  la seva pluralitat”. També ha agraït el compromís del BBVA i la FACC per fer possible, any rere any, que el programa pugui arribar a noves promocions. Les seves beques són imprescindibles per trencar barreres per facilitar l’accés a la Universitat a les persones amb altres capacitats.

Aquesta promoció ha hagut de conviure amb les dificultats de completar la formació en període de pandèmia. Malgrat tot, l’esforç tant de l’alumnat com dels docents han fet possible que, finalment, des del passat mes de març, hagin pogut acabar el programa de manera presencial, tal com van començar-lo abans del confinament.  

La graduació d’aquesta promoció ha coincidit amb l’obertura de la convocatòria de places per a persones que es vulguin incorporar a una nova edició del programa, que començarà el mes d’octubre. Les persones interessades han de fer la sol·licitud d’inscripció en aquest enllaç.  

Un programa resultat de la suma de compromisos 

UniversiMÉS és un programa resultat de la implicació d’AMPANS, BBVA, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i UManresa-FUB. En aquests moments se n’està impartint la quarta edició, amb la incorporació per primera vegada de persones de la comarca d’Osona vinculades a la Fundació Sant Tomàs.  

La formació que rep l’alumnat del programa està adaptada i inclou continguts relacionats amb l’actualitat del món i de l’entorn, amb l’economia, la cultura, la creació artística, la salut i la psicologia. La formació es fa en sessions quinzenals de 3 hores de durada que es realitzen a la Universitat i que es complementen amb sortides relacionades amb els temes que s’han treballat prèviament a l’aula.  

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES