Dimarts, 14 gener 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALEl 57% de les empreses de l’Ibex-35 respecta el 2% de llocs...

El 57% de les empreses de l’Ibex-35 respecta el 2% de llocs de treball per discapacitat

Així es desprèn de l''Informe Ibex-35 i Discapacitat', elaborat per la Fundació Bequal i presentat aquest dijous a Madrid

empreses ibex-35 llocs de treball per discapacitat
El gerent de la Fundació Bequal presentant les dades de l’informe // Foto: Esteban Mesón

El 57% de les empreses de l’Ibex-35 assegura que compleix la quota mínima de reserva de llocs de treball per a persones amb discapacitat, tot i que el “report no és suficient per assegurar la dada de compliment”. L’indicador és millor que els anys anteriors, però empitjoren altres indicadors com el nombre de companyies que tenen la seva web accessible, ja que la xifra cau al 34%.

Així es desprèn de l”Informe Ibex-35 i Discapacitat’, elaborat per la Fundació Bequal i presentat aquest dijous a Madrid, a l’HUB de Por Talent Digital, realitzat amb informació corresponent a l’any 2022. El document reflecteix que 20 empreses de l’Ibex, el 57% en termes relatius, informa als seus reports que compleixen amb la quota de reserva de llocs de treball per a persones amb discapacitat, encara que “en cap moment ho afirmen de forma clara o ofereixen indicadors clars” que ho demostrin realment. A més, dues empreses informen del compliment d’una quota inferior al 2%, dada que ha millorat respecte a les sis empreses el 2022 i tres el 2020.

Atès que la quota de reserva es pot complir amb contractacions directes en plantilla o amb mesures alternatives com la compra de serveis i productes a centres especials d’ocupació o donacions a organitzacions del sector de la discapacitat, l’informe troba a faltar que la majoria d’empreses traslladin desagregadament la manera com satisfà aquesta exigència legal.

-PUBLICITAT-

Amb tot, el 49% de les empreses informen del nivell de quota de reserva, davant del 34% de l’any anterior. Igualment, el 53%, 18 empreses, informen del nombre global d’empleats amb discapacitat, molt per sota del 80% de l’exercici passat.

Pel que fa al nombre d’empleats amb discapacitat a Espanya, el percentatge d’empreses que mostra aquesta informació s’ha incrementat des del 54% l’any passat al 71% aquest any. Es tracta de 24 empreses, davant de 19 l’any 2022 i 22 el 2020.

Mancances informatives

Com a mancances informatives, la Fundació Bequal assenyala també que 11 companyies (el 37%) informa de fer compres a centres especials d’ocupació (CEE) com a mesures alternatives i, d’aquestes, només una ofereixen la xifra del volum d’aquestes compres.

“Creuant la quota de reserva informada per les empreses, amb la calculada a partir de la informació reportada, arribem a la conclusió que el 79% de les empreses, 21 empreses, han reportat una quota de reserva diferent del resultat obtingut a partir de les dades que recullen als seus informes”, apuntala la Fundació Bequal per posar en relleu les inconcrecions als reportis. De fet, únicament en tres empreses de les 24 en què hi ha informació per calcular la quota de reserva, la xifra reportada i calculada és igual.

Igualment, l’anàlisi de Bequal estima que, en conjunt, les empreses de l’IBEX 35 haurien de comptar amb 6.785 empleats amb discapacitat per cobrir una quota del 2% dels empleats a Espanya. I l’estudi conclou que el nombre d’empleats amb discapacitat per als que han generat ocupació (ja sigui amb ocupació directa o amb mesures alternatives) les empreses de l’IBEX-35 és de 12.212.

Clients i vendes

Més enllà de l’ocupació, l’informe de la Fundació Bequal ressalta que només el 20% de les empreses, set davant de vuit del 2022, esmenta protocols de selecció de proveïdors i subcontractistes en què primen aquells que compleixen amb la contractació de Persones amb discapacitat. Aquesta xifra ha baixat lleugerament, tot i que va créixer un 9% entre el 2020 i el 2022, quan va arribar al 23%.

Un aspecte en què es produeix una millora notable és el disseny de productes i serveis pensats des del seu origen perquè puguin ser emprats per les persones amb discapacitat en igualtat de condicions. En concret, s’ha passat de nou empreses el 2022 i 12 el 2020 fins a les 21 el 2023.

Sobre l’accessibilitat de les pàgines web, l’informe no reflecteix bones notícies, ja que només 12 empreses, el 34%, tenen un web accessible a nivell AA, tres menys que l’any 2022 i sis menys que el 2020.

Acció social

Pel que fa a les actuacions d’acció social, s’observa que el 69% (24 companyies) esmenten actuacions d’acció social dirigides i/o que impacten en el col·lectiu de Persones amb discapacitat. Això suposa que la xifra s’incrementa en una companyia respecte de l’informe anterior.

Tot i això, pel que fa a les actuacions de voluntariat, 13 companyies (el 37%) citen l’existència de plans de voluntariat que tenen impacte social en les persones amb discapacitat, per sota del 40% del 2022 i del 57% del 2020.

“Encara que la xifra es pot considerar elevada, si analitzem el nombre d’empreses que desenvolupen voluntariat, el 91%, podem observar, que malgrat que la inclusió de la discapacitat és un repte legal per a les empreses, no hi ha una estratègia de treball social a la matèria”, retreu l’informe.

Millora la terminologia

En un altre ordre de coses, el 77% de les empreses, 21 empreses, utilitza als seus reportis una terminologia adequada per al·ludir a les persones amb discapacitat, una dada que està sensiblement per sobre del 54% del 2022 i del 69% del 2020.

Pel que fa a la imatge que transmeten de les Persones amb discapacitat, s’observa que a 19 empreses, el 54%, set més que el 2022 i tres més que el 2020, mostren una imatge positiva en el seu reporti.

Falta de la dada

A la inauguració de l’acte, el director de Sostenibilitat/ESG i Relacions Institucionals del Grup Social ONCE, Fernando Riaño, va destacar que “estem en temps en què l’únic element cert segueix sent el canvi”, cosa que va lligar al ‘reporting’ de les empreses, ja que històricament “la dada és important en termes de governança”.

“Però la dada referida a allò social ha estat l’absència de dades”, va lamentar Riaño, que va denunciar que encara segueix produint-se en molts casos a les empreses. També va assegurar que “el pas següent ha de ser el compliment de la llei” en matèria de discapacitat i va advocar perquè això formi part de l’agenda de les organitzacions.

A més, va destacar que tradicionalment l’entorn no ha estat “molt amigable” amb la discapacitat, tot i que va posar en valor que malgrat que actualment es viuen “temps difícils per al consens”, la discapacitat està sent capaç de generar-los, com la recent reforma de l’article 49 de la Constitució per reforçar la protecció dels drets d’aquesta part de la ciutadania. “Tenia a veure amb la dignitat i els drets”, va apuntar.

Per la seva banda, el director gerent de la Fundació Bequal, José Antonio Martín, va repassar algunes de les dades que reflecteixen la menor participació de les persones amb discapacitat al mercat laboral, com que la seva taxa d’activitat és 42 punts inferior a la dels que no tenen discapacitat.

Secció patrocinada per 
nou logotip fecetc

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES