21.4 C
Barcelona
Dilluns, 6 juliol, 2020

Els gossos guia podran acompanyar a les ambulàncies a persones cegues gràcies a un pioner sistema de retenció

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...
presentació sistema retencio ambulancies gossos guia
La consellera Alba Vergés durant la presentació d’aquest nou sistema // Foto: ONCE Catalunya

Aquest matí Alba Vergés, consellera de Salut; Antoni Encinas, gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM); Dolors Luna, cap del Departament de Serveis Socials per Afiliats de l’ONCE a Catalunya, han fet la presentació d’un sistema de retenció que permet als gossos d’assistència pujar a les ambulàncies per acompanyar el pacient.

Durant l’acte s’ha fet una demostració d’un cas en que una persona cega, l’Anaïs Garcia, ha anat acompanyada de la seva gossa pigall, Cometa, en una unitat del SEM.

El SEM ha comptat amb la col·laboració de l’ONCE al llarg d’un any en aquest projecte. Ambdues entitats han elaborat un protocol d’actuació, després de fer el treball de camp amb gossos guia dins l’ambulància i fixar la col·locació i mesures de seguretat pels animals. Posteriorment, se n’ha comprovat el funcionament, fins a la supervisió final del protocol per tal d’assegurar-ne el seu correcte ús.

L’accés del gos al vehicle ja és possible a totes les ambulàncies del SEM. Aquesta iniciativa del SEM el fa pioner en oferir un tractament integral en el terreny de les emergències mèdiques, i té cura tant de la salut de l’usuari com de la integritat del gos.

Amb aquesta mesura disponible per les ambulàncies es vol vetllar per la salut i el benestar dels pacients que tenen una discapacitat, fent possible que aquests no se separin del seu gos d’assistència quan siguin atesos pels professionals sanitaris i durant el seu trasllat a l’hospital.

El gos d’assistència -sempre identificat amb una placa que l’acrediti com a “gos d’assistència”- podrà acompanyar al pacient a l’interior de la cabina assistencial de les ambulàncies, sempre que l’assistència sanitària del pacient ho permeti. Aquesta cabina compta amb un sistema de subjecció que permet enganxar l’arnès del gos al mecanisme de retenció.

En el supòsit que es decideixi fer el trasllat de l’animal en un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) del SEM*, que no disposa d’espai per a la llitera, el gos s’ubicarà a la cabina de conducció gràcies a un mecanisme de retenció connectat a l’ancoratge del cinturó de seguretat. El gos anirà assegut a terra, sobre un llençol de paper com a mesura d’higiene, i no podrà pujar al seient per tal d’assegurar-ne la seguretat durant el trasllat. El sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos, garantirà la seva seguretat en cas de col·lisió del vehicle, d’una frenada brusca o d’altres maniobres imprevistes, i també evitarà interferències en les tasques de conducció del vehicle.

Durant el trasllat del pacient amb el gos d’assistència, l’ambulància informarà a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM i aquesta alertarà el servei de seguretat de l’hospital receptor. Un cop allà, aquest servei es farà càrrec del control i la custòdia del gos.

Quins gossos poden accedir a l’ambulància?

Hi ha 5 tipus de gossos d’assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física, o que tinguin trastorns de l’espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d’altres.

1. Gos guia o gos pigall, ensinistrat per guiar a una persona cega o amb discapacitat visual greu.

2. Gos de servei, ensinistrat per proporcionar ajut a persones amb discapacitat física en la seva vida diària.

3. Gos de senyalització de sons, ensinistrat per avisar a les persones amb discapacitat auditiva de diferents sorolls i indicar-los la seva font de procedència.

4. Gos d’avís, ensinistrat per donar avís davant senyals d’alerta per epilèpsia, diabetis o qualsevol de les malalties per les quals ha estat entrenat.

5. Gos per a persones amb trastorns de l’espectre autista, ensinistrat per tenir cura de la seva integritat física, guiar-la i controlar les situacions d’emergència que puguin esdevenir.

L’ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Una institució que en els seus 29 anys d’història ha facilitat més de 2.500 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual, i que han convertit aquests animals en un veí més al costat dels ciutadans catalans. A l’actualitat a Catalunya hi ha 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida.

Les races de gos pigall més utilitzades són labrador retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d’ús públic.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

MIFAS incorpora 94 nous treballadors a la seva plantilla des del mes de juny

El Grup MIFAS ha incorporat a la seva plantilla un total de...

El Centre d’Atenció Diürna d’ASPID reprèn l’activitat en un entorn segur pels usuaris

El Centre de dia Candi Villafañé d’ASPID ha reprès l’activitat presencial després d’haver implementat tots els protocols...

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -