Dilluns, 25 octubre 2021
IniciAccessibilitat UniversalEls experts conclouen que queda molta feina a fer per aconseguir una...

Els experts conclouen que queda molta feina a fer per aconseguir una accessibilitat cognitiva òptima

Se celebra la segona II Jornada del Consell Sectorial CEDDD d’Accessibilitat Cognitiva

jornada ceddd sobre accessibilitat cognitiva
A la jornada online van assistir un centenar de persones // Foto: CEDDD

El Consell Sectorial d’Accessibilitat Universal del CEDDD (Consell Espanyol per a la defensa de la Discapacitat i la Dependència) va celebrar divendres la seva segona jornada amb experts i professionals de sector, titulat ‘Accessibilitat Cognitiva: Espais saludables per a la gent gran’, on es va analitzar la importància de la psicologia i l’arquitectura per facilitar l’Accessibilitat Cognitiva de les persones d’aquest col·lectiu.

L’acte, en format online, va ser seguit per un centenar de persones, algunes des de països d’Amèrica Llatina, i va comptar amb les ponències de l’experta en psicogerontología Ana María González Jiménez i l’experta en Accesibilidad Cognitiva, Berta Liliana Brusilovsky.

En les ponències es va tractar la necessitat de crear espais accessibles tant a nivell físic com cognitiu per als adults grans, per garantir els drets a l’autonomia i la independència d’aquestes persones. Les dues expertes van coincidir a destacar que l’Accessibilitat Física està àmpliament estudiada i tractada, mentre que l’Accessibilitat Cognitiva, entesa com “la propietat dels objectes i del seu entorn que facilita la seva comprensió i el seu ús “, tal com va explicar González Jiménez, segueix sent un camí per explorar.

En aquest sentit, van assegurar que cal Per implementar actuacions dirigides a facilitar l’Accessibilitat Cognitiva és fonamental en primer lloc localitzar les barreres cognitives, atendre els estímuls, manipular la informació, emmagatzemar aquesta informació, expressar i comprendre idees i anticipar-se a les conseqüències d’una conducta.

Així, l’Accessibilitat Cognitiva passar per construir entorns oberts i ben senyalitzats, usant colors i signes fàcilment recognoscibles, per evitar l’efecte laberint. En els edificis és important la mida, ja que aquells que són molt grans i tenen molts passadissos i moltes sales generen confusió en persones d’edat avançada, la memòria i capacitat física està minvada. 

Com a conclusió es va determinar que actualment que molt feina per fer per aconseguir una òptima Accessibilitat Cognitiva en entorns tant exteriors com interiors, si bé s’han donat ja els primers passos en matèria de sensibilització i conscienciació. Per davant es presenten reptes per informar i formar els professionals primer, ia la societat en general després.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES