El Grup de Consultoria Autista (GCA) del Projecte Rumb defensa la creació de “sales de baixa estimulació sensorial”, els anomenats ‘espais de la calma’, com a elements clau perquè les persones amb autisme i les seves famílies puguin gaudir dels entorns comunitaris i participar a les seves activitats.
Segons explica Autismo España, aquests espais són “sales tranquil·les on qualsevol persona que ho necessiti es pot prendre un temps per relaxar-se”. “L’existència d’aquest tipus de llocs pot determinar que un esdeveniment, un entorn o un lloc sigui accessible per a les persones amb autisme i les seves famílies”, va abundar. Els ofereix “l’oportunitat de sentir-se còmodes i gaudir, com la resta de la població”.
Així ho consideren també els experts del GCA, compost per cinc persones amb TEA i per una mediadora que treballen a les associacions membres d’Autismo España participants en el projecte Rumbo, dirigit a buscar solucions innovadores que facilitin la inclusió de les persones amb discapacitat a la comunitat i la seva vida independent.
Segons la seva opinió, “molts espais públics i privats continuen sent entorns hostils” per al col·lectiu. “No tenen en compte les característiques i necessitats sensorials de les persones autistes i les seves famílies, ja que hi ha llums brillants o fluorescents, soroll, aglomeracions, olors intenses, etcètera”.
Els experts van destacar que “el benefici de crear aquest tipus d’espais va més enllà de les persones del col·lectiu autista, també pot ser refugi per a qualsevol que necessiti descansar”.
Per tot això, el GCA ha recopilat una sèrie d’eines i consells per crear aquests espais, sobre els quals recomana que estiguin insonoritzats, il·luminats de manera tènue, pintats de colors neutres i equipats amb un mobiliari còmode i minimalista.
Propostes
Festivals, aeroports, fires, festes i esdeveniments d’un municipi, centres comercials, parcs d’atraccions, casinos, piscines, gimnasos, estacions de transport… Són només alguns exemples de llocs on transita molta gent i es genera molt de soroll, on ” seria beneficiós comptar amb ‘espais de la calma'”, va reclamar el GCA.
Per començar, els experts aposten per atendre aspectes generals, com ara la il·luminació, els colors, la insonorització de l’espai i el tipus de mobiliari. Assenyalen que aquests espais haurien d’incorporar materials com a objectes sensorials antiestrès; elements per seure còmodament (coixins, pufs); materials tàctils agradables com cotó, llana, vellut…; massatges, i instruments cancel·ladors de soroll, com uns taps o cascs.
L’aforament ha de ser també limitat, prossegueixen, sense excedir la presència de set persones alhora. A més, aconsellen que la durada de l’estada en aquestes sales estigui al voltant de 20 minuts, amb la flexibilitat que cada persona requereixi, i que s’hi pugui accedir durant el mateix horari de l’esdeveniment o obertura del lloc.
Així mateix, el Grup de Consultoria Autista recomana que els ‘espais de la calma’ comptin amb la presència d’una o dues persones dinamitzadores, si és possible, amb formació en autisme i en primers auxilis. També proposen mantenir unes normes de conducta (respectar els altres, apagar els aparells electrònics, romandre en silenci, etc.).
Van afegir que l’espai de la calma ha d’estar “perfectament senyalitzat amb indicacions accessibles i clares”. A parer seu, és també “recomanable que inclogui suports visuals per facilitar la comprensió de totes les persones”.
Finalment, van assenyalar la importància d’avaluar el grau de satisfacció de l’espai i les possibilitats de millora, mitjançant qüestionaris personals en llenguatge clar i lectura fàcil, en diferents formats.