Aquest matí, més d’un centenar de persones de Reus s’han trobat al Teatre Bartrina per participar en una sessió especial de musicoteràpia amb Camerata XXI, com a culminació del projecte «Sent la Camerata XXI», dins el programa Apropa Cultura. Aquesta activitat ha unit usuaris del Centre Social El Roser, el Centre Sociosanitari Ciutat de Reus, l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius, l’Institut Lerín Neurocognitive, la Residència i Centre de Dia Ítaca Reus, i la Fundació Pas a Pas. Durant la sessió, les entitats participants han compartit l’experiència de treballar amb la música com a eina terapèutica i de cohesió social.
El projecte «Sent la Camerata XXI» de la Fundació Camerata XXI s’inicià el 2022 amb l’objectiu de portar la música a espais més enllà dels teatres i fomentar la participació d’entitats de l’àmbit social i de la salut en activitats musicals. Arran dels bons resultats obtinguts, la proposta es va integrar al programa Apropa Cultura el 2023, ampliant la col·laboració amb diferents entitats socials i centres de la ciutat de Reus. La sessió d’avui ha estat el resultat final d’un treball de mesos que va començar amb sessions prèvies, on els músics de Camerata XXI van col·laborar amb el Servei Residencial d’Estada Limitada (SEREL) del Centre Social, adaptant les activitats a les necessitats de cada entitat.
Segons l’Associació Catalana de Musicoteràpia, aquesta disciplina s’utilitza com a eina terapèutica i preventiva, amb l’objectiu de contribuir a la millora de la salut física i mental. Aquesta experiència, dissenyada especialment per a cada entitat de Reus, ha inclòs activitats amb els 106 instruments del banc de la Fundació Camerata XXI, personalitzades per a cada perfil d’usuari i usuària.
Tallers de creació musical conjunta
L’activitat, que s’ha estructurat en diferents fases, ha inclòs dues o tres sessions de coordinació per identificar els objectius, necessitats i disseny d’activitats per a cada entitat, seguides per jornades de tallers que han integrat a tots els participants en activitats de creació musical conjunta. La culminació d’aquest procés ha tingut lloc avui al Teatre Bartrina, on les entitats han compartit les seves vivències i una mostra del treball fet. Aquesta trobada, reservada exclusivament per a les entitats participants, ha permès crear vincles i afavorir la inclusió de les persones en situació de vulnerabilitat en activitats culturals.
La iniciativa forma part del compromís de l’Ajuntament de Reus amb Apropa Cultura, un programa inclusiu d’àmbit nacional que facilita l’accés a activitats culturals a persones en situació de vulnerabilitat. Des del 2012, amb el suport de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística, els teatres Bartrina i Fortuny són els principals espais adherits a aquest programa a la ciutat.
Apropa Cultura prioritza cada temporada un col·lectiu específic; en els darrers dos anys, des de l’octubre de 2022 fins a l’octubre de 2024, el focus ha estat el col·lectiu de persones en situació de sense llar, amb la participació del Centre Social El Roser de Reus en les activitats del programa.