El Síndic continua veient discriminació a la nova instrucció de la JEC sobre el vot de les persones amb discapacitat

Les meses podran aixecar acta sobre les persones del col·lectiu

jec discriminació instrucció vot persones discapacitat
A Espanya hi han quasi 100.000 persones afectades per aquesta privació // Foto: Down Catalunya

Segona rectificació de la Junta Electoral Central (JCE) respecte a la instrucció sobre el dret a vot de les persones amb discapacitat, i segona crítica del Síndic de Greuges de Catalunya, que s’ha adreçat novament a l’òrgan perquè considera que la nova modificació segueix discriminant el col·lectiu en el seu dret a vot.

La nova modificació de la instrucció que ha dut a terme la JEC ha rectificat i ha tret del seu escrit la referència a “l’aparença de discapacitat”, però ha mantingut la potestat dels membres de les meses, apoderats i interventors d’aixecar acta sobre l’electorat qüestionat.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquesta habilitació no té cap suport legal i indueix a un exercici de valoració necessàriament subjectiu sobre condicions intrínseques de la voluntat de qualsevol votant.

La Llei electoral no estableix que cap persona o autoritat hagi de valorar la consciència, llibertat o voluntarietat amb què les persones exerceixen el dret de vot, i encara menys fa cap distinció sobre en quins casos s’hauria de valorar.

BANER_300X250

És per això que el Síndic considera inacceptable que el nou escrit continuï adjudicant als membres de les meses electorals, als interventors i als apoderats adscrits la facultat de fer una valoració subjectiva i determinar si els votants estan en condicions d’exercir el seu dret de vot de manera conscient, lliure i voluntària.

A parer del Síndic, una interpretació en la línia proposada per la JEC a la nova instrucció, està clarament pensada en clau de “persones amb discapacitat”, fet que a la llarga pot donar lloc al fet que els membres de les meses electorals, els interventors i els apoderats adscrits a les meses se sentin facultats per generar una llista que identifiqui votants que, per motius diversos, els portin a qüestionar la seva “llibertat, consciència o voluntarietat”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*