El Síndic continua veient discriminació a la nova instrucció de la JEC sobre el vot de les persones amb discapacitat

Les meses podran aixecar acta sobre les persones del col·lectiu

jec discriminació instrucció vot persones discapacitat
A Espanya hi han quasi 100.000 persones afectades per aquesta privació // Foto: Down Catalunya

Segona rectificació de la Junta Electoral Central (JCE) respecte a la instrucció sobre el dret a vot de les persones amb discapacitat, i segona crítica del Síndic de Greuges de Catalunya, que s’ha adreçat novament a l’òrgan perquè considera que la nova modificació segueix discriminant el col·lectiu en el seu dret a vot.

La nova modificació de la instrucció que ha dut a terme la JEC ha rectificat i ha tret del seu escrit la referència a “l’aparença de discapacitat”, però ha mantingut la potestat dels membres de les meses, apoderats i interventors d’aixecar acta sobre l’electorat qüestionat.

BANER_300X250

Aquesta habilitació no té cap suport legal i indueix a un exercici de valoració necessàriament subjectiu sobre condicions intrínseques de la voluntat de qualsevol votant.

La Llei electoral no estableix que cap persona o autoritat hagi de valorar la consciència, llibertat o voluntarietat amb què les persones exerceixen el dret de vot, i encara menys fa cap distinció sobre en quins casos s’hauria de valorar.

És per això que el Síndic considera inacceptable que el nou escrit continuï adjudicant als membres de les meses electorals, als interventors i als apoderats adscrits la facultat de fer una valoració subjectiva i determinar si els votants estan en condicions d’exercir el seu dret de vot de manera conscient, lliure i voluntària.

A parer del Síndic, una interpretació en la línia proposada per la JEC a la nova instrucció, està clarament pensada en clau de “persones amb discapacitat”, fet que a la llarga pot donar lloc al fet que els membres de les meses electorals, els interventors i els apoderats adscrits a les meses se sentin facultats per generar una llista que identifiqui votants que, per motius diversos, els portin a qüestionar la seva “llibertat, consciència o voluntarietat”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*