
El sector social d’atenció a les persones ha fet una crida urgent al Govern i a tots els grups parlamentaris per tal que presentin i aprovin un suplement de crèdit pressupostari. Aquesta mesura és, segons les entitats, imprescindible per iniciar el camí cap a la millora de les condicions laborals i l’equiparació salarial dels professionals que treballen en l’àmbit de la dependència.
Des del conjunt d’entitats socials signants, es mostren convençudes que és possible anar més enllà del que s’ha proposat fins ara. “Estem convençuts que si es demana un suplement de crèdit per incloure el 5% també es pot arribar al 10%. No podem abaixar el cap davant d’aquesta situació. El sector diu prou”, manifesten amb contundència.
Les entitats insisteixen que cal un ampli consens entre el Govern i totes les forces parlamentàries, i subratllen la necessitat de situar els professionals de la xarxa de serveis socials com una prioritat política i pressupostària. “És imprescindible un ampli consens i acord entre el Govern i la resta de forces polítiques parlamentàries per situar els professionals de la xarxa de serveis socials com una prioritat, invertint els recursos necessaris per a l’equiparació en un termini de 4 o 5 anys. A igual feina, igual salari”, afegeixen.
Per evidenciar la magnitud de la necessitat, les entitats fan referència a l’Estudio socioeconómico de la atención para personas en situación de dependencia en España 2024, que preveu que l’any 2030 es necessitaran 20.000 professionals més per atendre l’augment de persones grans amb dependència, provocat per l’envelliment de la població.
Davant d’aquest escenari, reclamen ser considerades “el quart pilar de l’estat del benestar”, i remarquen que per garantir una atenció de qualitat es necessiten “persones formades, amb vocació i que vulguin treballar en aquest sector. Per aconseguir-ho, és essencial poder-los pagar sous més dignes”, assenyalen.
“És imprescindible i molt urgent fer aquest esforç per revertir una situació que no pot demorar-se més, i que està afectant directament un dels col·lectius més vulnerables del nostre país: les persones que necessiten cures i ajuda en el seu dia a dia no les podem abandonar per manca d’acord polític”, afegeixen amb preocupació.
Finalment, les entitats insisteixen que la manca de pressupostos no pot ser una excusa per ajornar un canvi necessari. “La manca de pressupostos no ha de ser un escull per dignificar un àmbit que hauria de ser el quart pilar de l’estat del benestar”, conclouen. Per aquest motiu, insten el Govern i tots els grups parlamentaris a comprometre’s amb l’aprovació dels suplements de crèdit que permetin fer realitat aquestes millores.