Divendres, 2 desembre 2022
Divendres, 2 desembre 2022
IniciDiscapacitatEl sector de la discapacitat indignat amb el pressupost destinat al Pla...

El sector de la discapacitat indignat amb el pressupost destinat al Pla de contingència per residències

Els augments només cobreixen entre el 16% i el 36% de la despesa real

aprovació pressupostos atenció a les persones
El Govern destinarà 50 milions d’euros a contenir els rebrots a les residències // Foto: Arxiu

El COCARMI considera insuficients les mesures pressupostàries del Pla de contingència per a residències per fer front als brots de la pandèmia del coronavirus anunciades pel Govern, ja que no podran compensar les despeses en reforç de personal d’atenció directa, a la compra d’EPI i a la intensificació de les mesures d’higiene per evitar contagis entre les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental usuàries de serveis residencials i/o d’atenció diürna, així com entre els professionals que les atenen.

anunci guies d'arrel

“Les entitats del sector de la discapacitat portem dos mesos de reunions amb el Govern per tal d’elaborar un escandall dels costos que suposa fer front a la COVID-19 per què, finalment, el Govern aprovi el càlcul que ha fet sense cap tipus de negociació amb el sector. Una vegada més, es repeteix la manca de diàleg amb el sector de la discapacitat”, afirma Antonio Guillén, president del COCARMI. “Hem demanat un esforç suplementari a les direccions dels centres per quantificar aquestes despeses extraordinàries i evitar que impliquessin aprofundir, encara més, en l’infrafinançament que pateix el sector. Per aquest motiu, reclamem al Govern que reconsideri la seva posició i incrementi notablement aquests imports”, segueix Guillén.

L’increment de les tarifes aprovat pel Govern de la Generalitat només cobreix entre el 16% i el 36% de la despesa real en totes les tipologies de servei (residència, llar residència, servei de teràpia ocupacional (STO), servei de teràpia ocupacional amb auxiliar (STOA), centre d’atenció personalitzada (CAE) i servei ocupacional d’inserció (SOI)), segons càlculs realitzats per les entitats del sector de la discapacitat. El COCARMI apunta que les xifres són especialment sagnats amb els SOI, un servei històricament infrafinançat.

Banner 300x250px EnBucle3

D’altra banda, el Comitè posa de manifest que el Decret Llei només s’aplica a determinats serveis a partir de l’1 de juliol o de l’1 de setembre i, per aquest motiu, reclama una convocatòria extraordinària immediata per sufragar les despeses extraordinàries de tots els serveis d’atenció a persones amb discapacitat i que ha xifrat en 10 milions d’euros. “Les entitats del sector de la discapacitat hem mantingut la nostra activitat durant tot l’estat d’alarma per no deixar desateses les persones amb discapacitat i les seves famílies. Cal publicar una convocatòria extraordinària per rescabalar aquestes despeses al més aviat possible”, apunta Guillén.

Així mateix, el Comitè reclama que també es publiqui amb urgència les mesures pressupostàries per fer front als brots de COVID19 en altres serveis d’atenció al col·lectiu de la cartera de serveis socials o assimilables com els serveis d’assistència personal, de suport a l’autonomia a la pròpia llar, tuteles, serveis d’atenció domiciliària, clubs socials, prelaborals, etc.

Alhora, el Comitè també reclama un fons extraordinari per aquells projectes que, tot i la flexibilització dels criteris en la justificació de subvencions, les despeses d’adaptació de llocs de treball, contractació de professionals extres i compra de material de protecció no quedin cobertes.

Dincat i ECOM se sumen a la protesta

DIncat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, i ECOM, representant del col·lectiu de la discapacitat física a Catalunya, també han alertat que el pla de contingència aprovat pel Govern, amb l’objectiu de protegir els centres residencials i els d’atenció diürna, és del tot insuficient i no respon a les necessitats del col·lectiu. La pèrdua d’ingressos i els sobre costos que ha suposat la crisi sanitària per a les entitats dels sectors de la discapacitat intel·lectual i de la discapacitat física és molt elevada i les dues organitzacions alerten de la greu situació que encaren les entitats del sector si el Govern no pren mesures valentes i responsables.

Apunten que la nova regulació aprovada pel Govern estableix que des de l’1 de juliol del 2020, i mentre duri la situació d’emergència derivada de la Covid-19, les residències rebran 196,30 euros addicionals al mes per plaça, mentre que el col·lectiu reclamava un increment mínim de 556,29 euros (un 183% més del que ha establert el Govern).

En el cas de les llars residència, l’augment serà de 62,80 euros addicionals mensuals per plaça, que suposa gairebé un 500% menys del que reclamava el sector, que establia la necessitat d’incrementar les tarifes en fins a 371,29 euros per plaça, segons si l’atenció és de 12h o 24h.

D’altra banda, l’atenció diürna percebrà del Govern un increment addicional d’entre 31,40 euros i 62,80 euros, segons el tipus de servei -servei de teràpia ocupacional (STO), servei de teràpia ocupacional amb auxiliar (STOA), centre d’atenció personalitzada (CAE) o servei ocupacional d’inserció (SOI)- unes xifres molt allunyades dels entre 175,79 euros i 188,41 euros que reclamaven les entitats, és a dir, entre un 200% i un 460% més del que s’ha destinat finalment.

“Una vegada més, bones intencions, però decisions decebedores. Amb aquest tarifa per a cobrir sobre costos que plantegen no anem enlloc, ens tornen a evocar a la catàstrofe. Necessitem enfortir les entitats socials que garanteixen els drets de les persones i no ho podrem fer amb mesures tan precàries com aquestes. Esperem que el Parlament que ha de convalidar el decret llei pugui corregir aquest insuficient plantejament”, diu Carles Campuzano, Director de Dincat.

”Les entitats han fet, i estan fent, un sobreesforç humà i econòmic per garantir l’atenció i vetllar per la seguretat i la salut de les persones que atenen, que ara no és correspost amb aquesta resposta de l’Administració. Els imports aprovats són totalment insuficients i posen en perill la sostenibilitat de les entitats, que ja arrosseguen un infrafinançament crònic”, explica Antonio Guillén, president d’ECOM.

Les dues entitats expliquen que l’augment de tarifes està previst que es destini al reforç del personal d’atenció directa, als costos per la compra de material de protecció i a les mesures d’higiene necessàries relacionades amb la Covid 19, però no s’han tingut en compte altres sobre costos que també han tingut durant la pandèmia, i han hagut d’assumir les entitats, com les baixes dels professionals o despeses extra d’estructura i gestió.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content