Divendres, 22 setembre 2023
IniciDESTACADESEl sector de la discapacitat i l’Advocacia Catalana es conjuren per garantir...

El sector de la discapacitat i l’Advocacia Catalana es conjuren per garantir els drets del col·lectiu davant la justícia

Cocarmi, Dincat i Cocemfe signen un acord de col·laboració amb el Consell de l’Advocacia Catalana

acord advocacia catalana i sector discapacitat
Representats de les entitats signants de l’acord de col·laboració // Foto: Dincat

Diverses entitats representatives del sector de la discapacitat a Catalunya han signat avui un conveni de col·laboració amb el Consell de l’Advocacia Catalana, amb l’objectiu de treballar plegats per eliminar les barreres que encara existeixen per a les persones amb discapacitat a l’hora d’accedir a la justícia.

ICF23_Baner Financament-300x600

El conveni -subscrit pel Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI), la Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de Catalunya (COCEMFE), la Federació d’Entitats de Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de Catalunya (DINCAT)- neix amb la voluntat que les persones amb discapacitat puguin accedir a la justícia en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania, en compliment de l’article 24 de la Comissió Europea que garanteix el dret de les persones amb discapacitat a obtenir la tutela judicial efectiva de jutges i tribunals i el dret a la defensa i l’assistència lletrada conforme a les condicions bàsiques de no discriminació.

D’altra banda, respon al mandat de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, com recorda el president del COCARMI, Antonio Guillén:  “ja és hora que es garanteixi el dret d’accés a la justícia reconegut en l’article 13 de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, un dret contínuament trepitjat i força desconegut. Esperem que aquesta col·laboració contribueixi, de forma decidida, a implicar a tots els operadors jurídics en la garantia d’aquest principi bàsic de l’Estat de Dret”.

Com a primera iniciativa d’aquest conveni, les parts han acordat posar en marxa una campanya que, sota el lema “Fent accessible la justícia”, promourà l’accés a la justícia de persones amb qualsevol tipus de discapacitat, ja sigui intel·lectual, física, sensorial, psicosocial o del desenvolupament. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

“Les barreres cognitives que encara existeixen en l’àmbit judicial s’han d’eradicar i aquest conveni és un primer pas molt important en aquest sentit. Demanem les màximes garanties en la defensa del dret de les persones amb discapacitat a accedir a la justícia, tal com determina la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU”, explica Carles Campuzano, director de Dincat.

En la mateixa línia s’ha manifestat la presidenta en funcions del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de Reus, Encarna Orduna, que ha explicat que “d’acord amb les normes internacionals, les persones amb discapacitat han de poder utilitzar els sistemes de justícia amb la mateixa facilitat que qualsevol altra persona“, que també ha expressat la necessitat de que “es duguin a terme tot un seguit d’actuacions destinades a aconseguir la plena igualtat, sense permetre que es discrimini a ningú pel fet de tenir una discapacitat”

Una col·laboració àmplia

L’acord preveu el treball conjunt de les entitats i el Consell de l’Advocacia per reivindicar davant el departament de Justícia i facilitar l’efectiva implantació de mesures que assegurin garanties judicials i l’accés a la justícia de les persones amb discapacitat, eliminant les barreres que encara existeixen per al col·lectiu, tant arquitectòniques com cognitives i de comunicació. Així, es vol fomentar, entre altres coses, la feina del “facilitador de justícia”, una figura que té la funció d’informar i ajudar les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i acompanyar les seves famílies al llarg dels processos policials i judicials.

L’acord preveu així mateix accions de formació i sensibilització dels professionals de justícia sobre l’assessorament i atenció a persones amb discapacitat, la proposta de mesures alternatives al compliment de penes per part del col·lectiu amb discapacitat, la recollida de dades sobre l’accés a la justícia de les persones amb discapacitat, la incorporació de la perspectiva de gènere en l’accés a la justícia del col·lectiu o la formació en relació a l’esmentada figura del facilitador de justícia, a més de la creació d’una comissió de seguiment de les accions i propostes que es vagin aplicant.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content