
La Federació ALLEM i els agents implicats van presentar públicament els resultats provisionals del projecte “Som Rurals – Som de Muntanya” (SR–SdM), una iniciativa pionera per acompanyar persones amb vulnerabilitat o discapacitat amb soledat no desitjada en zones rurals de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran. El projecte busca evolucionar els serveis socials i proposar millores per a aquests territoris, d’acord amb la Convenció Internacional de Drets Humans de les Persones amb Discapacitat (CIDHPD).
Des de 2023, s’ha desplegat a nou comarques, identificant 131 persones vulnerables i acompanyant-ne 41 amb suport personalitzat al seu lloc de residència, connectant-les amb recursos comunitaris. La identificació i el seguiment es fan mitjançant taules de coordinació entre professionals de serveis socials d’ALLEM, els Consells Comarcals i les Àrees Bàsiques de Salut. El projecte compta amb finançament del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i fons europeus Next Generation.
Durant l’acte, es va presentar una aplicació desenvolupada per CrossPoint que integra la metodologia d’Atenció Centrada en la Persona (ACP) i facilita el seguiment dels acompanyaments, com va mostrar l’entitat Integra Pirineus. El projecte, amb l’assessorament de Susanna Vert, experta
en la metodologia d’Atenció Centrada en la Persona (ACP) i la col·laboració de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida, es basa en l’ACP i el treball comunitari, amb principis com la dignitat i l’autonomia.
Els primers resultats
L’equip tècnic, format per 16 professionals, ofereix acompanyament emocional i per guanyar autonomia en diversos àmbits. Un aspecte innovador és la digitalització del procés amb una aplicació pròpia en entorn Microsoft365. Els resultats preliminars de la Universitat de Lleida mostren que s’han identificat 131 persones i acompanyat 41, majoritàriament amb problemes de salut mental o amb més d’un 45% de discapacitat, i d’entre 46 i 65 anys. S’han realitzat 2.071 actuacions, 400 d’elles comunitàries, i s’ha evidenciat la necessitat de millorar l’entorn de vida, l’accés a serveis i la inclusió.
L’estudi de la Universitat de Lleida evidencia una millora en la qualitat de vida dels participants. En aquest sentit, la Mercedes va dir: “Em sentia sola… amb l’Ernest em sento acompanyada”. El Jan va explicar: “Necessitava una ajuda que un psicòleg no em podia donar… per mi és una guia”. Mentre, l’Enrique va afirmar: “Juan, el tècnic, m’ha ajudat molt a obrir-me… hem anat construint un cercle d’amistats”.
El projecte, que també va comptar amb la presentació de resultats de Biocuidados de COCEDER, subratlla la necessitat de revisar la Cartera de Serveis Socials i crear un rol professional que combini gestió de casos, facilitació i assistència personal, amb un finançament adequat que tingui en compte la realitat rural.
En aquest sentit es demana al Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya una revisió integral dels serveis i procediments per a aquests territoris, així com més finançament per continuar l’acompanyament d’aquestes persones.