
Ahir es va fer la presentació pública de la gegantona “Nona” de l’Escola Alba de Tàrrega durant l’Eixideta de la Festa Major, un esdeveniment que aplega les agrupacions infantils de cultura popular i les escoles de la ciutat. Aquesta nova figura neix amb la clara intenció de ser accessible, inclusiva i col·lectiva, representant un significatiu avanç en l’àmbit de la cultura popular adaptada.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins dels actes commemoratius del 50è aniversari de l’Associació Alba i ha comptat amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Tàrrega. El projecte ha estat desenvolupat pels estudiants del Grau Superior en Escultura Aplicada a l’Espectacle de l’Escola Ondara, en estreta col·laboració amb els alumnes de l’Escola d’Educació Especial Alba.
Els infants de l’Escola Alba han tingut un paper central en tot el procés de creació: van triar el nom de “Nona”, que significa àvia en italià; la van imaginar inicialment a través de dibuixos; van seleccionar els colors i els complements; i van decidir que la gegantona representés una aviadora, símbol de llibertat, aventura i valentia.
Durant la presentació d’ahir, una desena d’alumnes de l’Escola Alba van sortir a fer la volta d’honor amb la nova gegantona, rebent l’entusiasme del públic amb aplaudiments i expressions de sorpresa. La gegantona destaca per la seva estructura de fusta descoberta, amb finestres que es poden obrir i tancar, i diverses textures que evoquen la maquinària d’un avió. Els seus braços són tous i fàcils de manipular, permetent que les persones que l’acompanyen puguin agafar-los i interactuar amb ella.
Alba Cuñé, coordinadora del Grau Superior en Escultura Aplicada a l’Espectacle de l’Escola Ondara, va explicar que “És una gegantona molt diferent a totes les altres ja que hi pot accedir-hi una cadira de rodes i està totalment descoberta, no porta cap vestit. Una proposta pensada especialment per les persones amb autisme que sovint es neguitegen quan estan en llocs molt tancats”.
Míriam Arnaz, responsable de projectes culturals de l’Associació Alba, va expressar que “L’estrena ha estat molt emocionant, perquè portem molt de temps treballant-hi i s’hi han posat molts esforços. No ens esperàvem aquesta rebuda tant espectacular per part de la ciutat i ens sentim molt orgulloses, especialment pels infants de l’Escola Alba que ara ja tenen la seva pròpìa gegantona”.
Per part de l’Ajuntament de Tàrrega, el regidor de Cultura Miquel Nadal va manifestar que la ciutat se sent orgullosa de comptar amb una figura de la cultura popular tan especial i única, i va afegir que “bona part d’aquest mèrit ha estat d’Alba per aquests 50 anys promovent la inclusió a Tàrrega”.
El repte que l’Escola Alba va plantejar als alumnes de l’Escola Ondara era clar: crear una gegantona que pogués ser portada per qualsevol infant i jove, independentment de les seves capacitats físiques o sensorials. Amb aquest objectiu, l’equip creador va dur a terme una investigació sobre altres gegants accessibles existents a Catalunya, analitzant les seves estructures, punts forts i possibles millores. No obstant això, la voluntat amb la “Nona” és anar un pas més enllà.
La Nona aspira a ser molt més que una simple figura festiva: vol erigir-se com un símbol de comunitat, de festa compartida, i reivindica el dret i l’accés a la cultura per a tothom.