Dissabte, 7 setembre 2024
IniciINCLUSIÓ LABORALEl projecte COMPOST-IN impulsa la inclusió laboral de persones amb discapacitat en...

El projecte COMPOST-IN impulsa la inclusió laboral de persones amb discapacitat en el sector de les energies renovables

Endesa i la Fundació Juan XXIII han creat un pla formatiu pioner que ofereix oportunitats laborals a persones amb discapacitat en entorns rurals, vinculats a les plantes fotovoltaiques i el compostatge. Aquesta iniciativa promou la sostenibilitat i la inclusió en un sector en expansió, contribuint a la revitalització econòmica de les zones rurals

El projecte COMPOST-IN impulsa la inclusió de persones amb discapacitat en el sector de les energies renovables
Un grup de persones amb discapacitat participant al projecte COMPOST-IN // Foto: Endesa

Les plantes d’energies renovables s’ubiquen principalment en entorns rurals, aprofitant els recursos naturals com el sol i el vent, i l’espai disponible per a la seva execució. Aquest desenvolupament tecnològic, sumat a la necessitat d’accelerar la transició energètica, ha convertit aquestes àrees, sovint afectades per la despoblació, en centres d’activitat econòmica creixent. Es requereix mà d’obra especialitzada per a la construcció i desenvolupament d’aquests projectes, creant noves oportunitats laborals.

Endesa, a través de la seva filial renovable Enel Green Power Espanya, ha reconegut aquesta realitat i ha adoptat una estratègia per ser un actor que contribueixi a la riquesa, ocupació i desenvolupament en aquestes zones. Fa dos anys, conjuntament amb la Fundació Juan XXIII, Endesa va llançar un pla formatiu amb l’objectiu d’incloure persones amb discapacitat en el creixent mercat laboral relacionat amb les energies renovables, especialment en tasques mediambientals associades a les plantes fotovoltaiques.

Els cursos, anomenats COMPOST-IN (compostatge inclusiu), es van iniciar l’any passat i, fins ara, han comptat amb 21 edicions en les quals s’han format 330 alumnes de diverses regions d’Espanya, incloent les Illes Balears, Aragó, Múrcia, Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa.

Aquest programa formatiu ha mostrat resultats prometedors: el 39% dels participants han aconseguit trobar feina sis mesos després de completar el curs, i el 8% ho ha fet directament en instal·lacions d’energies renovables. Ada Fiteni, responsable de Sostenibilitat d’Endesa, ha destacat que “aquestes xifres ens mostren l’efectivitat d’aquesta iniciativa”, afegint que la companyia continua treballant en les zones on es desenvolupen els seus projectes per integrar un col·lectiu tan vulnerable com les persones amb discapacitat.

Alberto Muñoz, director del Centre de Formació per a l’Ocupació de la Fundació Juan XXIII, ha subratllat que “gràcies al suport d’Endesa, estem formant persones amb discapacitat intel·lectual a tot el territori nacional, augmentant la seva ocupabilitat i situant-les al centre dels processos d’economia circular i energies renovables”.

Aquest curs forma part d’un conjunt més ampli d’activitats formatives que Endesa desenvolupa en les àrees on construeix instal·lacions de generació d’energies netes. A més del material didàctic, els participants del curs reben un kit de materials essencials per dur a terme les tasques de compostatge, incloent-hi una desbrossadora, una trituradora professional i els equips de protecció individual (EPIs) necessaris.

El programa de formació compta amb un total de 99 hores, de les quals 37 són pràctiques. Aquesta iniciativa contribueix al compliment de 10 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i a la millora de l’ús dels mitjans digitals per part de les persones amb discapacitat, reforçant així el seu paper en la transició cap a una economia més verda i inclusiva.

Secció patrocinada per
nou logotip fecetc

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES