El programa de cribratge ajuda a detectar de manera precoç 51 càncers de mama a Lleida durant el 2018

12.113 dones realitzen una mamografia a la Regió Sanitària de Lleida

Resultats de 2018 del Programa de Detecció Precoç del Càncer
Resultats de 2018 del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la Regió Sanitària Lleida // Foto: gencat

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar de manera precoç un total de 51 càncers a la Regió Sanitària (RS) Lleida el 2018. Es tracta d’un programa inclòs al Pla director d’oncologia i una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut territorial de Lleida, dins el projecte de potenciar els programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties. 

El programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama està adreçat a 34.832 dones d’entre 50 i 69 anys de la RS Lleida. D’aquestes s’han exclòs del programa 824 dones per defunció, patologia mamària i càncer, per voluntat de la pacient i per errors de padró. La població considerada com elegible és de 33.175 dones, de les quals se n’invita la meitat cada any. D’aquestes dones, 12.113 es van realitzar una mamografia de cribratge, el que representa el 72,4% del total de convidades a la prova, un 6% menys que el 2017. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El 2018, el 93,4% dels resultats de les mamografies van ser negatius i/o clarament benignes i es citaran a les dones per a una propera mamografia en 2 anys. 225 dones citades el 2018 seran citades abans dels dos anys per fer-se una nova mamografia, als 6 o 12 mesos de la darrera, per tal de fer seguiment d’alguna lesió, i en el cas de 441 dones es van reconvocar per a fer estudis addicionals.  

Davant la sospita de malignitat, l’any 2018 es van derivar 130 dones a la Unitat Funcional de Mama (UFM) de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) on un equip multidisciplinari de professionals sanitaris va valorar les imatges i va realitzar proves més específiques per fer-ne el diagnòstic. D’aquestes es van diagnosticar 51 càncers de mama, que representa una taxa de 4,21 càncers per cada mil dones cribrades. Aquesta xifra, seguint les tendències de la resta de Catalunya i de l’Estat Espanyol, s’està estabilitzant i, alhora, està compresa en els estàndards de qualitat de la Guia Europea de Cribratge (entre 2,3 i 4,6 per 1.000 dones cribrades). 

BANER_300X250

El PDPCM a la RS Lleida compta amb dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC) diferenciades pel seu àmbit d’actuació geogràfica: una a la Clínica de Ponent, que atén les dones de Lleida ciutat i dóna suport a la Unitat Mòbil en controls avançats i estudis addicionals; i la Unitat Mòbil, que fa les mamografies de les dones de les comarques de Lleida.

Detecció precoç del càncer de mama

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones, i el seu risc augmenta amb l’edat; la majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys. El cribratge permet detectar amb la mamografia tumors tan petits que fins i tot no són palpables. No és recomanable autoexplorar-se les mames com a únic mètode de cribratge. Així doncs, el programa de detecció precoç consisteix en realitzar una mamografia cada dos anys en dones entre 50 i 69 anys. Aquest període d’edat és en el que el cribratge ha mostrat la seva eficàcia de manera clara.

Com més aviat es detecta el càncer de mama es disposa de més opcions terapèutiques, especialment de les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia). El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25 i un 35%.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*