
Avui s’obren les inscripcions per a la 31a edició de les colònies d’estiu ‘L’estiu és teu!’, programa impulsat per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i que des de 1995 ha permès gaudir d’una experiència de lleure educatiu a 163.358 infants i joves als albergs de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya (Xanascat). Enguany, s’ofereixen fins a onze tipologies d’estades en onze albergs de la xarxa pública, amb un total de 2.500 places per a participants de 5 a 16 anys, atesos per més de 400 monitors en 60 torns durant juliol, agost i setembre. L’oferta inclou colònies de música, idiomes (anglès, francès, alemany), multiesportives, combinades d’anglès i multiesportives, ciència i enginy, cinema, excursionisme, dansa i emocions, fotografia i imatge, art i creativitat i natura, amb una durada homogènia de 7 dies i 6 nits.
Unes colònies inclusives
Un aspecte fonamental del programa ‘L’estiu és teu!’ és el seu enfocament en la inclusió i la garantia d’igualtat d’oportunitats. Per això, l’ACJ destina beques i ajuts específics per a famílies amb fills i filles amb dependència o discapacitat reconeguda. Aquestes beques asseguren que els participants amb aquestes condicions disposin de monitoratge exclusiu per poder participar plenament en totes les activitats. Des del 2013, s’ha acumulat una inversió de 789.804 € que ha permès a 1.306 infants i adolescents amb dependència o discapacitat participar al programa amb el suport de fins a 942 persones. Aquesta mesura garanteix que ‘L’estiu és teu!’ continuï sent unes colònies inclusives.
L’ACJ també ofereix beques per a famílies en situació de vulnerabilitat, amb una inversió de 550.000 € per a aquest 2025, gestionades a través dels Serveis Bàsics d’Atenció Social, i que han beneficiat 10.351 joves des del 2014. A més, les famílies nombroses, monoparentals i acollidores gaudeixen d’una reducció del 10% en el preu de les estades, beneficiant 389 participants en l’edició anterior i un total de 17.065 des del 2008. Finalment, 125 titulars del Carnet Jove van obtenir un 5% de descompte l’any passat. Amb l’objectiu de vetllar pel benestar emocional dels participants, els monitors reben formació específica en educació emocional per identificar i gestionar situacions que puguin afectar-los.