El Prat de Llobregat ha reforçat la seva aposta per la salut mental amb l’obertura d’un nou espai Situa’t i el llançament de la campanya de conscienciació “Parlem, escoltem, ens cuidem”
Aquestes accions són una continuació d’una nova estratègia de salut mental comunitària que s’ha posat en marxa enguany, i que implica el conjunt de la comunitat en la seva prevenció, detecció, i atenció, avançant cap a un model de ciutat cuidadora.
En aquest context, l’Ajuntament del Prat llança la campanya “Parlem, escoltem, ens cuidem”. L’objectiu és canviar la cultura ciutadana respecte de la salut mental, perquè sigui abordada col·lectivament des dels diferents àmbits socials. També es vol difondre i donar a conèixer l’àmplia xarxa de serveis de salut mental a la ciutat, prestats per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament del Prat i les entitats del Tercer Sector, així com tots aquells altres serveis i iniciatives que promouen el benestar emocional de les persones.
Estratègia de Salut Mental del Prat
La posada en marxa de la campanya i del nou espai Situa’t s’emmarquen en la nova Estratègia de Salut Mental Comunitària del Prat, que s’ha començat a desplegar aquest any 2020, coincidint amb el context de la Covid, però que és fruït del treball realitzat des de 2010 pels diferents agents i professionals de l’àmbit social i de la salut.
L’estratègia consta de quatre eixos estratègics. En primer lloc, vol seguir millorant els serveis socials i de salut mental adreçats a la població (amb una atenció de proximitat, integral, centrada en la persona, ètica i respectuosa i d’acció comunitària). En segon lloc, vol generar més oportunitats de relació i evitar situacions de soledat no volguda, per la qual cosa esdevé clau la prescripció social de diferents activitats culturals, educatives, esportives, de lleure…. En tercer lloc, vol donar suport a les famílies en la gestació, naixement i primeres etapes de la vida. En quart lloc, vol reforçar l’educació en competències emocionals d’infants i joves (educar per la resiliència). D’altres objectius més transversals són lluitar contra l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental i promoure el treball en xarxa i el coneixement mutu dels diferents professionals d’aquests àmbits.