
La primera temporada del podcast “Lesió Medul·lar i Salut Mental” ha arribat al seu final amb una sessió doble que aborda temes crucials relacionats amb la discapacitat, l’entorn rural i la lesió medul·lar en el context de l’esport. Aquest projecte, impulsat per la Federació Nacional ASPAYM i recolzat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha aconseguit un notable èxit, acumulant més de 100 subscriptors i 1.200 escoltes en el seu primer any, essent finalista als premis iVoox a la categoria Ment i Psicologia.
El primer programa de la jornada s’endinsa en la vida amb discapacitat a l’entorn rural, plantejant una pregunta essencial: Estan preparats els nuclis de població rural per proporcionar una vida de qualitat a les persones amb lesió medul·lar? A través de la participació d’experts com Paula Ledesma, treballadora social de la Fundació ASPAYM Castella i Lleó; Laura Gento, fisioterapeuta en el municipi rural de Paredes de Nava (Palència); i José Luis Cuenca, president d’ASPAYM Cuenca i persona amb lesió medul·lar, s’exploren les experiències personals i professionals per oferir respostes a les inquietuds més comunes de les persones amb lesió medul·lar i els seus entorns afectius i familiars.
Es tracta la realitat de viure amb una discapacitat significativa a la denominada “Espanya buida” i s’hi destaca la importància que l’entorn rural estigui disposat a proporcionar autonomia i independència a les persones amb discapacitat, eliminant barreres i promocionant el benestar emocional i la salut mental.
En el segon programa, s’explora el paper fonamental de l’esport i l’exercici físic en la vida de les persones amb discapacitat física, com la lesió medul·lar. S’hi destaca la idea que l’esport és salut, i que els beneficis s’estenen tant al cos com a la ment. Christian Serrano, entrenador personal d’ASPAYM Castella i Lleó, i Lázaro Rodríguez, usuari amb lesió medul·lar d’ASPAIM Madrid, comparteixen els seus coneixements sobre com l’exercici físic contribueix al benestar emocional, la superació personal, la socialització i la millora de la qualitat de vida en general.
Primera temporada del podcast
Al llarg de les 22 emissions d’aquesta primera temporada, que es poden escoltar a través del canal de la Federació Aspaym a IVoox, hi han participat totes les seus federades d’ASPAYM i altres entitats del sector social, com Impulsa Igualtat, l’Hospital Nacional de Paraplègics, l’Institut Guttmann, la Universitat Politècnica de Madrid i l’Observatori Estatal de Soledat No desitjada de la Fundació ONCE. Aquest projecte ha transcendit fronteres, arribant a audiències a 14 països, incloent-hi l’Amèrica Llatina, l’Àsia (Tailàndia) i diversos territoris europeus (Itàlia, França, Regne Unit, Alemanya i Països Baixos).