Dilluns, 21 abril 2025
IniciENTITATSEl podcast 'Lesió medul·lar i salut mental' de la Federació ASPAYM tanca...

El podcast ‘Lesió medul·lar i salut mental’ de la Federació ASPAYM tanca la primera temporada amb una doble sessió

Els dos últims programes van abordar els temes 'Discapacitat en el medi rural' i 'Esport i exercici amb lesió medul·lar'

cartell podcast aspaym catalunya lesio medul·lar i salut mental
Cartell del podcast ‘Lesió Medul·lar i Salut Mental’ // Foto: ASPAYM

La primera temporada del podcast “Lesió Medul·lar i Salut Mental” ha arribat al seu final amb una sessió doble que aborda temes crucials relacionats amb la discapacitat, l’entorn rural i la lesió medul·lar en el context de l’esport. Aquest projecte, impulsat per la Federació Nacional ASPAYM i recolzat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha aconseguit un notable èxit, acumulant més de 100 subscriptors i 1.200 escoltes en el seu primer any, essent finalista als premis iVoox a la categoria Ment i Psicologia.

El primer programa de la jornada s’endinsa en la vida amb discapacitat a l’entorn rural, plantejant una pregunta essencial: Estan preparats els nuclis de població rural per proporcionar una vida de qualitat a les persones amb lesió medul·lar? A través de la participació d’experts com Paula Ledesma, treballadora social de la Fundació ASPAYM Castella i Lleó; Laura Gento, fisioterapeuta en el municipi rural de Paredes de Nava (Palència); i José Luis Cuenca, president d’ASPAYM Cuenca i persona amb lesió medul·lar, s’exploren les experiències personals i professionals per oferir respostes a les inquietuds més comunes de les persones amb lesió medul·lar i els seus entorns afectius i familiars.

Es tracta la realitat de viure amb una discapacitat significativa a la denominada “Espanya buida” i s’hi destaca la importància que l’entorn rural estigui disposat a proporcionar autonomia i independència a les persones amb discapacitat, eliminant barreres i promocionant el benestar emocional i la salut mental.

En el segon programa, s’explora el paper fonamental de l’esport i l’exercici físic en la vida de les persones amb discapacitat física, com la lesió medul·lar. S’hi destaca la idea que l’esport és salut, i que els beneficis s’estenen tant al cos com a la ment. Christian Serrano, entrenador personal d’ASPAYM Castella i Lleó, i Lázaro Rodríguez, usuari amb lesió medul·lar d’ASPAIM Madrid, comparteixen els seus coneixements sobre com l’exercici físic contribueix al benestar emocional, la superació personal, la socialització i la millora de la qualitat de vida en general.

Primera temporada del podcast

Al llarg de les 22 emissions d’aquesta primera temporada, que es poden escoltar a través del canal de la Federació Aspaym a IVoox, hi han participat totes les seus federades d’ASPAYM i altres entitats del sector social, com Impulsa Igualtat, l’Hospital Nacional de Paraplègics, l’Institut Guttmann, la Universitat Politècnica de Madrid i l’Observatori Estatal de Soledat No desitjada de la Fundació ONCE. Aquest projecte ha transcendit fronteres, arribant a audiències a 14 països, incloent-hi l’Amèrica Llatina, l’Àsia (Tailàndia) i diversos territoris europeus (Itàlia, França, Regne Unit, Alemanya i Països Baixos).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.