Dimecres, 24 abril 2024
spot_img
IniciDIA MUNDIAL DE L'AUTISMEEl Parc Sanitari Sant Joan de Déu impulsa un nou model d’atenció...

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu impulsa un nou model d’atenció a adults amb TEA basat en l’autonomia i la inclusió

El projecte PlaTEA consta de píndoles informatives cocreades amb persones adultes amb TEA, vídeos i eines de suport per a l’exercici de l’autonomia i formació a professionals de l’àmbit social i voluntariat

gravació píndola informativa model d'atenció adults amb tea
Gravació d’una píndola formativa del projecte TEA // Foto: PSSJD

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a través del projecte PlaTEA, s’ha embarcat en un innovador procés participatiu destinat a millorar l’atenció a les persones adultes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Aquesta iniciativa, que va iniciar-se el 2022, té com a objectiu principal definir un nou model d’atenció que respongui a les necessitats específiques d’aquest col·lectiu, centrant-se en la seva autonomia i enfortint els seus vincles socials.

El projecte PlaTEA es basa en la participació activa de les persones ateses i utilitza eines de suport per fomentar la seva autonomia. A més, ja s’ha iniciat la formació del personal social i voluntari en l’atenció a les persones adultes amb TEA, amb l’objectiu de millorar les seves competències en aquest àmbit.

La Dra. Núria Tous, directora del projecte, destaca la importància d’adaptar les intervencions a les necessitats detectades, tant a través del feedback científic com de la retroalimentació directa de les persones ateses. El seu equip està format per diversos professionals, incloent-hi una psiquiatra, una neuropsicòloga, una infermera, un terapeuta ocupacional i una treballadora social.

Més enllà del diagnòstic, el projecte PlaTEA reconeix la importància de l’acompanyament social per a les persones adultes amb TEA i les seves famílies. Aquest acompanyament busca reforçar la seva autonomia i garantir els suports necessaris per a una vida independent i l’accés als serveis socials i sanitaris.

En aquest sentit, el projecte ha desenvolupat materials d’integració, com tallers didàctics, dirigits a persones adultes amb TEA que han rebut un diagnòstic recent o que necessiten actualitzar la seva informació sobre la condició. Aquests materials, validats per professionals i persones amb TEA, tenen com a objectiu millorar la comprensió i l’adaptació a la vida quotidiana.

A més, s’han posat en marxa diferents eines de suport i espais d’acompanyament social i activitat comunitària, com tallers d’activitats socials i de cuina, destinats a promoure el desenvolupament d’habilitats funcionals i la participació en la comunitat.

El projecte també està treballant en la creació d’un Passaport Social TEA, que facilitarà l’accés de les persones adultes amb TEA als serveis de la xarxa d’atenció social. Aquesta iniciativa implica una estreta col·laboració amb entitats socials i famílies de persones amb autisme.

Un altre aspecte clau del projecte és la formació dels professionals socials per comprendre millor les necessitats d’aquest col·lectiu. Ja s’han realitzat sessions de formació per a professionals de diverses entitats, com la Fundació Tomàs Canet i l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Els Trastorns de l’Espectre Autista afecten a una proporció significativa de la població i tenen un impacte considerable en la comunicació, la interacció social i altres àrees de la vida quotidiana. És per això que és crucial oferir una atenció integral i adaptada a les necessitats d’aquest col·lectiu en totes les etapes de la vida, amb una atenció especial en el trànsit cap a l’edat adulta.

Aquesta iniciativa no només busca millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA, sinó també promoure una major consciència i comprensió de les seves necessitats i capacitats dins de la societat.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content