Dijous, 11 agost 2022
Dijous, 11 agost 2022
IniciInclusió LaboralEl nombre de joves amb discapacitat sense feina s'incrementa un 27,2% a...

El nombre de joves amb discapacitat sense feina s’incrementa un 27,2% a Catalunya en el darrer any

Segons un estudi de la Fundació Adecco amb motiu del Dia Internacional de la Joventut

joves discapacitat talento europa
Els joves amb discapacitat veuen amb preocupació el seu futur laboral // Foto: Wikimèdia Commons

Catalunya, amb un 27,2%, és una de les Comunitats Autònomes que han experimentat un major increment en el nombre de desocupats joves amb discapacitat durant el darrer any, segons apunta la sisena edició de l’anàlisi de la Fundació Adecco publicada amb motiu del Dia Internacional de la Joventut que es va celebrar el passat 12 d’agost. Aquest percentatge està molt per sobre de la mitjana nacional, que es situa al voltant del 16%.

L’estudi està basat en una enquesta a menors de 30 anys amb discapacitat, recolzada en les dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal i l’Institut Nacional d’Estadística. Dels 350 enquestats, un 55% es troba en situació d’atur, un 26% està estudiant i un 19% té feina.

Aquesta sisena edició veu la llum en plena “nova normalitat”, en un escenari de recuperació, però també d’incertesa, en el qual resulta fonamental emprendre accions perquè el llegat Covid-19 no accentuï la bretxa social, abocant a l’exclusió i / o pobresa a les persones més vulnerables.

Segons Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco: “la concatenació de períodes de crisis econòmiques redobla les dificultats d’accés a l’ocupació per a tots els joves. Els que en la recessió de 2008 acabaven d’assolir la majoria d’edat, avui s’estrenen a la trentena i, en molts casos, amb un horitzó professional encara incert. Si a més tenen una discapacitat, les dificultats es multipliquen. És fonamental apel·lar a l’acció coordinada entre empreses i Administració Pública per equiparar la formació dels joves amb discapacitat amb la de la resta de la població, posant el focus en les competències digitals i en altres habilitats estratègiques per a connectar amb els nínxols d’ocupació emergents “ .

L’atur es dispara un 16% i un 83,2% el de llarga durada

El més cridaner pel que fa a la situació dels joves amb discapacitat en el mercat laboral durant l’últim any ha estat el veloç creixement de la seva desocupació, d’un 16,1%, davant el 11.9% de mitjana per a la resta dels grups de edat. Així, si el 2020 es van comptabilitzar 10.023 demandants d’ocupació amb discapacitat menors de 25 anys, avui la xifra puja fins

11 637. El creixement entre els desocupats entre 25 i 44 anys ha estat de l’11,1% mentre que en el cas dels majors de 45 anys ha augmentat un 12%.

Així, els joves amb discapacitat fan una valoració pesimista quant al mercat laboral. La gran majoria (84,6%) creu que la pandèmia retardarà el seu accés a una primera feina. En aquesta línia, cal destacar que gairebé la meitat dels enquestats (49%), bé no ha treballat mai (23,3%), bé només ha tingut experiències puntuals de dies o hores (25,7%).

Les demandes dels joves amb discapacitat

Quines són les demandes dels joves amb discapacitat de cara a afavorir la seva recerca de feina? Les contestacions dels enquestats llancen una contundent resposta: el 93,1% opina que falta sensibilitat, tant en la societat com en les empreses, i reclama més empatia.

En segon lloc, un 70% reclama més accessibilitat en els entorns de treball, tant física i / o arquitectònica, com sensorial i cognitiva.

Finalment, els enquestats demanen més orientació i suport en el seu accés a l’ocupació: un 48,7% no sap per on començar a buscar feina i, entre ells, un 38,8% admet sentir-se perdut a l’hora d’afrontar una entrevista i un 20,1% té dubtes a l’hora de preparar el seu currículum.

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content