Dilluns, 24 març 2025
IniciCULTURAEl Museu de Montserrat inaugura l'exposició 'Ulls, nas i boca', dedicada a...

El Museu de Montserrat inaugura l’exposició ‘Ulls, nas i boca’, dedicada a l’art inclusiu

L'Espai Pere Pruna acull fins al 25 de maig una mostra de 90 obres creades per artistes amb diversitat funcional

El Museu de Montserrat inaugura l'exposició 'Ulls, nas i boca', dedicada a l'art inclusiu
Cartell de l’exposició ‘Ulls, nas i boca’ // Foto: Museu de Montserrat

El Museu de Montserrat ha obert al públic l’exposició ‘Ulls, nas i boca’, que es podrà visitar fins al 25 de maig a l’Espai Pere Pruna. La mostra reuneix una norantena d’obres creades per 24 artistes que formen part de tallers organitzats per entitats dedicades a l’atenció de persones amb diversitat funcional. L’objectiu principal de l’exposició és “trencar etiquetes” i posar en valor l’impacte positiu de l’art tant en els artistes com en el públic general.

Eva Calatayud, directora del programa ArtSingular de la Fundació Josep Santandreu, impulsora de la iniciativa, ha destacat que “quan el públic observa l’exposició no hi veu gent amb discapacitat, sinó gent amb una capacitat creativa brutal“. L’exposició forma part dels actes de celebració del Mil·lenari de Montserrat.

El nom ‘Ulls, nas i boca’ fa referència als trets essencials d’un rostre, els elements bàsics per dibuixar una persona. Els organitzadors han volgut reivindicar un art que històricament ha estat “exclòs i segregat” de les institucions artístiques tradicionals. La mostra inclou obres creades per participants de tallers d’art de set fundacions i entitats socials de Catalunya.

El comissari de l’exposició, Carles Guerra, ha explicat que l’objectiu d’ArtSingular és evitar el terme “art brut”, una expressió sorgida als anys quaranta per designar obres provinents d’institucions psiquiàtriques i que sovint fa referència a formes d’expressió alternatives. Segons Guerra, “volem evitar aquesta etiqueta per demostrar que el que realment volen els artistes i usuaris d’aquests tallers no és ser mitificats, sinó que es valorin les seves obres com qualsevol altra creació artística“.

Guerra ha descrit les obres com “riques, denses i espectacularment ben resoltes des d’un punt de vista estètic”. A més, ha subratllat la importància de la feina feta pels monitors i guies, que ajuden els artistes a “destacar certs aspectes dels treballs i seleccionar els materials adequats”. Per donar una visibilitat més profunda a cada artista, la mostra inclou sèries completes d’obres per mostrar la “dedicació intensiva” que requereix la seva creació.

Aquesta és la primera vegada que les obres d’ArtSingular s’exposen en un museu català. Segons Eva Calatayud, aquesta fita representa un gran reconeixement: “Això és com un somni fet realitat. Ens han posat un segell de qualitat i ens han donat el lloc que ens mereixem“.

El programa ArtSingular, impulsat per la Fundació Josep Santandreu, es va crear el 2018 amb la intenció de proporcionar seguiment i recursos als artistes que creen des de la diversitat funcional. Els tallers d’art es duen a terme en col·laboració amb diverses fundacions i entitats socials de Catalunya. A la mostra ‘Ulls, nas i boca’ participen artistes de la Fundació Autisme-Mas Casadevall (Serinyà), Ampans (Manresa), Fundació Estímia (Barcelona), Fundació Catalana de Síndrome de Down (Barcelona), Asproseat (L’Hospitalet de Llobregat), Fundació Catalana Paràlisi Cerebral (Barcelona) i el centre artSingular de l’Associació Alba (Guissona).

La iniciativa forma part del Mil·lenari de Montserrat, que combina activitats històriques, divulgatives i socials. El director del museu, Xavier Caballé, ha ressaltat que, quan van rebre la proposta de la Fundació Josep Santandreu, van veure que encaixava perfectament en el programa del Mil·lenari. Caballé també ha destacat que el Museu de Montserrat és una plataforma que permet donar veu a l’art creat per persones amb diversitat funcional i que “tinguin l’oportunitat de ser reconeguts pel gran públic”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES