Dimarts, 7 febrer 2023
Dimarts, 7 febrer 2023
IniciDia de les Persones amb DiscapacitatEl món de la discapacitat reclama en el seu Dia un finançament...

El món de la discapacitat reclama en el seu Dia un finançament just i adequat de les entitats del sector

Avui, 3 de desembre, se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

les entitats del sector demanen un finançament just
El col·lectiu de les persones amb discapacitat celebra avui el seu Dia // Foto: Josh Appel (@unsplash)

Avui, 3 de desembre, se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una jornada per conscienciar socialment i reivindicar els drets d’aquest col·lectiu. Actualment, hi ha a Catalunya més de 600.000 persones amb algun tipus de discapacitat reconeguda.

Durant aquesta jornada, les persones, familiars i entitats del sector de la discapacitat organitzen diferents activitats per donar visibilitat al col·lectiu i reivindicar el seus drets.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquesta diversitat d’activitats i reivindicacions s’uneixen en un manifest comú elaborat pel Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (COCARMI), entitat que aplega a totes les federacions del sector de la discapacitat a Catalunya. Aquest any, aquest manifest reclama un finançament just i adequat de les entitats del sector de la discapacitat.

Un canvi de paradigma

Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació.

A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i l’Estat es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida com més digna possible.

No obstant això, al llarg de les darreres dècades i a mesura que es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta, es va produir un canvi de mentalitat. Com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.

A nivell internacional, l’interès per la discapacitat es va iniciar el 1981, el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983-1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat. Els governs nacionals van assumir aquest període de deu anys com el termini per garantir la igualtat d’oportunitats en els sectors educatiu i laboral.

En finalitzar aquest decenni l’any 1992, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

  • Podeu llegir el manifest del COCARMI en aquest enllaç.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content