Dijous, 6 octubre 2022
Dijous, 6 octubre 2022
IniciOpinióEl model de Centre Especial de Treball de la FECETC

El model de Centre Especial de Treball de la FECETC

josep roset president federacio catalana centres especials de treball
Josep Roset, president de la FECETC // Foto: FECETC

La Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya, patronal dels CET de Catalunya, té com a finalitat facilitar la inclusió sòciolaboral de qualitat de persones amb discapacitat i donar suport als centres especials de treball (CET) perquè siguin empreses sostenibles.

I des de la patronal entenem els CET com a eina d’inclusió laboral, competitius, integrats dins del teixit empresarial del territori sense oblidar el seu caràcter social. L’objectiu dels CET és crear llocs de treball per a persones amb discapacitat i l’apoderament d’aquestes a integrar-se en el mercat de treball i a treballar en un entorn laboral amb igualtat de condicions, com en qualsevol altre sector.

Banner 300x250px EnBucle3

El nostre model de CET respon a la situació del conjunt dels 197 CET de Catalunya, on aquests han sofert una profunda transformació quant a tipologia de treballadors, passant d’inserir usualment un únic tipus de discapacitat a integrar tota mena de discapacitat. També han evolucionat a nivell empresarial, passant d’una visió assistencial a una altra que sense perdre de vista la seva funció social té en compte els indispensables factors productius i econòmics que l’han de fer possible.

El nostre model ajuda a superar les diferències que al llarg del temps s’han anat instal·lant en el conjunt de CET a Catalunya i que generà el que podríem considerar diferents projectes socials, bàsicament representats pel que, en un principi i “grosso modo”, va ser conegut com a CET de “psíquics” i CET de “físics”; aquesta desafortunada nomenclatura s’ha intentat modificar introduint el concepte de col·lectius amb “especials dificultats” per donar més suport a aquells col·lectius que podien quedar-se fora en la integració laboral a través dels CET.

Alguns tipus de CET han intentat monopolitzar aquests col·lectius “amb especials dificultats” i mantenir una discriminació positiva que implicava vincular aquest concepte a un altre que està lligat al manteniment de lloc de treball, la qual cosa els ha fet derivar cap a plantejaments  assistencialistes que poc tenen a veure amb la veritable inclusió social. Arribats a aquest punt, des de FECETC volem deixar molt clar que la nostra opinió és que tant errònia és la deriva dels CET cap una gestió assistencialista, com la dels CET que pretenen aprofitar un sistema de suport públic sense desenvolupar cap tipus de contraprestació social que els és pròpia com a CET; ambdues derives generen una imatge contraproduent del sector a la societat.

Els 197 Centres Especials de Treball (CET) que hi ha a Catalunya donen feina a 20.676 treballadors; d’aquests, 16.718 amb discapacitats, el 67,47% amb especial dificultats, mentre que a la resta de l’estat aquests només representen el 39% del treballadors amb discapacitat contractats, xifra que s’aproxima més a l’estimació del 40% de població discapacitada com a subjecte del concepte d’”especials dificultats”.

Als aspectes apuntats cal afegir dues consideracions més: la diferent valoració sobre el tractament de la forma empresarial, segons l’absència o l’existència d’ànim lucratiu, i el caràcter supletori o no dels CET en relació al mercat ordinari de treball.

L’exposat anteriorment ha comportat un “enquistament” a l’entorn de tòpics basats en plantejaments monotemàtics: en funció dels col·lectius de treballadors amb discapacitat, en funció del plantejament empresarial del CET (amb afany lucratiu o sense afany lucratiu, d’iniciativa social o no), en funció de la finalitat (substituir l’empresa ordinària, substituir equipaments propis de serveis socials…), en funció d’un un enfocament erroni del concepte de col·lectius amb especials dificultats…

Des del punt de vista d’efectivitat del concepte de CET creiem que aquesta situació és un llast per al progrés del sector i el compliment dels seus objectius socials. En alguns casos les conseqüències d’aquesta situació significa un progressiu deteriorament del CET, que necessita cada vegada més recursos a canvi de menys resultats i que, de vegades, pretén justificar-se en funció de la seva dedicació monotemàtica a determinat col·lectiu o funció social.

A més, aquest enquistament genera una dificultat en la gestió dels recursos públics destinats a la inserció laboral de les persones amb discapacitat i crea situacions de confusió que no permeten la correcta valoració dels objectius a desenvolupar, la qual cosa desnaturalitza l’ús d’aquests recursos.

Fins ara les mesures preses i les interpretacions de la normativa que regula el sector només han aprofundit en l’”enquistament” que apuntàvem anteriorment.

En aquest sentit s’ha primat la contractació de tipus de discapacitat específica per tipus de centre, s’han discriminat els CET, no pels seus resultats de contractació o de viabilitat, sinó per la seva forma jurídica o pel seu tractament dels resultats; i tot això sense afavorir l’aclariment entre el que ha de ser un recurs laboral i un recurs de serveis assistencials.

Model integrador i flexible

La FECETC té un model “integrador” de CET, que mira de superar les rigideses i vicis adquirits fins ara pel sistema i convertir-lo en un model molt més flexible i àgil que permet, amb els mateixos recursos, optimitzar els resultats d’inserció laboral a les persones amb discapacitat sigui quin sigui el seu nivell o tipologia d’afectació posant al seu abast qualsevol CET que pugui oferir projectes de creixement en llocs de treball adequats.

Estem esperant novetats legislatives que modifiquin criteris de gestió, prioritzant la contractació en aquells CET viables que es comprometin a contractar treballadors amb discapacitat de forma que la seva plantilla s’aproximi proporcionalment a la proporció de població discapacitada en edat laboral -en atur, i amb capacitats-, segons territori, activitat econòmica, ubicació… que es derivi de l’anàlisi efectuada sobre les bases de dades de què disposa la Generalitat de Catalunya.

El futur

Per tot això, creiem que cal evolucionar cap a una contractació de treballadors amb discapacitat d’acord amb la realitat de les seves necessitats d’aquesta població, de forma que desaparegui el concepte de col·lectius amb especials dificultat d’integració tal i com l’entenem fins ara. Així, l’administració ha de prioritzar en funció de la realitat de l’atur (i les altres variables). Aquest plantejament comporta que els CET deixin de ser espais “especialitzats” en un sol tipus de discapacitats i que es tingui en compte les dificultats de la persona, no del centre. Cal així mateix valorar la viabilitat de cada CET i el seu projecte, corregir la discriminació que viu el sector en la distribució de recursos i equilibrar els esforços que fan els centres en la cobertura de les necessitats dels seus treballadors.

Augmentar l’oferta laboral per a persones amb discapacitat en totes les tipologies i territoris, i millorar la imatge del sector i fer-lo més proper a la societat són altres reptes que tenim de cara al futur.

La patronal FECETC entén que JUNTS SOM MOLT MÉS FORTS!.

Josep RosetPresident de la FECETC

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content