Dimarts, 27 setembre 2022
Dimarts, 27 setembre 2022
IniciEntrevistesJosep Roset, president de la FECETC: “Estem treballant per construir el CET...

Josep Roset, president de la FECETC: “Estem treballant per construir el CET del futur”

Josep Roset 1
Josep Roset, president de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya // Foto: FECETC

Josep Roset és al capdavant de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), entitat que des de fa més de 40 anys (1981-2021) treballa per la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i defensa els interessos dels centres especials de treball catalans; agrupa 79 d’arreu de Catalunya i representa prop de 6.500 treballadors, un 80 per cent dels quals té alguna discapacitat reconeguda i un 40 per cent són treballadors d’especials dificultats.

El gener és moment de fer balanç de l’any que acabem de deixar. El 2020 ha estat sens dubte excepcional. Si pogués resumir-lo en tres línies… (ja anirem concretant…)

La feina feta el 2020 ha estat una carrera d’obstacles. Un any en què que hem canviat les prioritats per adaptar-nos a la realitat. Eixos clau: interlocució directa i màxima amb el Govern per obtenir recursos, donar suport i ajudar els CETS en primera línia per conservar el màxim de llocs de treball i canvis tecnològics i digitals amb una adaptació immediata per part de la FECETC.

El coronavirus ha estat el protagonista de l’any. Com ha afectat als CET federats? Algun CET ha hagut de tancar portes? Han patit ERTOS? Han patit caigudes de la xifra de negoci?

Hem millorat, canviant la nostra forma de treballar i lidiant amb la incertesa. Fins avui no ha hagut cap tancament d’un CET per COVID, un 5,88% de CET associats han fet ERTOs; en general, però, les plantilles han augmentat un 6,05%; al ser serveis essencials durant l’estat d’alarma en la pandèmia, el conjunt de CET associats ha mantingut la major part de llocs de treball…

Les conseqüències reals les veurem enguany amb el final dels ERTO, i quan farem el balanç final; ara és aviat per conèixer els efectes.

En aquest escenari, quines han estat les accions de la federació per fer-hi front des del moment que es declarà l’estat d’alarma?

La FECETC ha estat i és encara l’estructura d’acompanyament i de suport permanent als CET i als treballadors durant la COVID19, fent d’interlocutor amb el Govern, aportant informació constantment, aclariments de les situacions de normatives confuses; i oferint suport material amb equips de protecció individuals i personals, etcètera. També ha estat clau en la intermediació laboral per dotar de treballadors els serveis essencials i acompanyant els treballadors durant el decret d’alarma.

Què és el que els CET han demanat a la federació en tan excepcional context?

En la primera fase de la COVID19 va ser clau l’orientació amb l’atenció propera, especialitzada i personalitzada; escoltar les seves necessitats, conèixer la seva situació i actuar de manera coordinada i consensuada.

Una de les coses que més han valorat els CET ha sigut la informació constant emesa per la federació durant la pandèmia de les diferents situacions laborals, administratives, tècniques i d’ajuts de l’Administració. Hem estat l’altaveu del sector en uns moments difícils pels nostres CET per la vulnerabilitat dels llocs de treball i pels vaivens polítics i pressupostaris.

Hem après que sols no podem sortir de la crisi, units multipliquem; en formar part de la federació, els CET les seves possibilitats de competir, ens fa més forts i més interdependents.

I a banda de reaccionar per donar resposta als CET, a quins canvis ha hagut de fer front l’equip de FECETC per adaptar-se a les noves condicions de confinament?

L’equip professional de la federació ha demostrat molta diligència i professionalitat en la seva feina. Des del minut u s’organitzà d’una manera autònoma, assumint noves responsabilitats, creant altres procediments en equip i adaptant-se als nous canvis digitals i tecnològics que hem implantat a l’organització. Des d’aquí m’agradaria felicitar la feina feta per la Neus, el Jordi, la Maite, l’Alberto, l’equip de la fira “Sí i millor” i la direcció d’en Miquel per la seva actitud i professionalitat en aquest any tan difícil, demostrant una gran capacitat d’esforç, talent i responsabilitat.

El 2021 ha començat amb força incertesa i una pandèmia que encara ens donarà força maldecaps. Estan vivint els CET i la federació un cert cansament?

No, avui els CET són essencials ja que són la millor política activa d’ocupació per a persones amb discapacitat. Són un col·lectiu molt vulnerable laboralment parlant; s’ha registrat una caiguda del 52% de la contractació laboral; els ERTO han afectat el 37% dels treballadors amb discapacitat (segons l’informe de l’observatori de la discapacitat ODISMET). Treballem per facilitar la inserció sòcio-laboral de qualitat i donar suport als CET perquè siguin empreses competitives i millorin empresarialment i social.

Els CETS del futur seran més professionals, amb més inversió en formació i tecnologia i més competitius

Som conscients que toca construir un nou model, desenvolupar noves competències en els equips, invertir en formació dels treballadors, diversificar el finançament de les activitats, actualitzar els òrgans de govern, incorporar les noves tecnologies, fer més competitius els processos, repensar el paper del territori i crear incentius, tot i que aquesta pandèmia ha demostrat la fortalesa i resiliència dels CET. Sens dubte, estem treballant per construir el CET del futur.

Amb pandèmia o sense persisteixen els problemes i reivindicacions prèvies a la mateixa, com les relacionades amb la negociació de les subvencions de l’SMI als CET. En quina situació ens trobem?

Els paradigmes i la manera de funcionar dels últims trenta anys ja no serveixen per encarar el futur. El finançament públic ha estat fonamental i les organitzacions s’han acostumat a les lògiques que aquesta ha anat imposant. El canvi és necessari, però no és fàcil canviar ràpidament després de tants anys de funcionar d’una manera determinada i amb la diversitat del sector.

Abans d’acabar l’any es van reprendre les reunions del grup d’inclusió laboral de la Taula pel Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Quin és el calendari d’enguany?

La FECETC coordina el Grup de Treball 4: Inserció laboral del Pacte Nacional sobre Drets de les Persones amb Discapacitat, representant al COCARMI. El grup de treball ha elaborat una graella de reptes, mesures i accions que té la funció de definir el full de ruta a seguir per les diferents administracions per garantir els drets i la plena ciutadania de les persones amb discapacitat. Durant el 2021 hem de seguir treballant per consolidar aquest Pacte Nacional, imprescindible i estratègic pel nostre sector.

Seguint amb el 2021. Quina ha estat la carta als Reis de FECETC?

Treballar junts per recuperar la normalitat, cooperar, establir aliances, crear nous llocs de treball, millorar la contractació reservada, trobar recursos als Fons Socials Europeus, col·laborar amb l’Administració amb un pla conjunt que tingui com a objectiu principal el manteniment de l’ocupació als CET, que asseguri la seva viabilitat i cohesió social. Seguirem impulsant la Fira ‘Sí, i millor’, tot un referent estatal, perquè les empreses puguin trobar els millors candidats i candidates i les persones amb discapacitat trobin o millorin la seva feina. En definitiva, seguirem treballant per ocupar i amb les millors condicions a totes les persones amb discapacitat.

Amb la perspectiva del llarg termini, i amb l’experiència acumulada, com creu que hauria de ser el CET del futur per avançar amb èxit en un món cada cop més competitiu i complex?

Els CETS del futur seran fruit del que treballem avui. Seran més professionals, amb més inversió en formació i tecnologia, amb lideratges humans, més orientats a les persones, més competitius i on al centre hi haurà les persones amb discapacitat, les quals, en definitiva, son l’ànima de les nostres entitats i la nostra raó de ser.

Ja per acabar, i a tall de conclusió, està d’acord amb l’afirmació que per a la veritable inclusió dels treballadors amb discapacitat els CET no haurien d’existir?

Al contrari, crec que són un dels millors instruments per treballar, activament i amb el millor resultat, les polítiques actives d’ocupació. La nostra trajectòria ens avala i aquesta pandèmia ha estat un gran exemple, ja que els llocs de treball de les persones amb discapacitat s’han reduït exponencialment, però als CET la repercussió ha sigut molt menor. Estem d’acord a treballar per establir les línies estratègiques d’actuació dels pròxims anys, que permetin l’atenció transversal i integral de les persones amb discapacitat d’acord amb els principis de la Convenció de l’ONU i el Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Durant aquesta gran crisi hem demostrat a l’administració pública que som essencials i hem aturat el cop, molt sols, sense el seu suport, en un estat d’alarma sanitària, econòmica i social. I la FECETC és la millor representant dels CET a Catalunya, malgrat la difícil situació.

Destacats:

  • “La FECETC ha estat i és encara l’estructura d’acompanyament i de suport permanent als CET i als treballadors durant la COVID19”
  • “Hem estat l’altaveu del sector en uns moments difícils pels nostres CET degut a la vulnerabilitat dels llocs de treball i als vaivens polítics i pressupostaris”
  • “Avui els CET són essencials ja que són la millor política activa d’ocupació per a persones amb discapacitat”
  • “Aquesta pandèmia ha demostrat la fortalesa i resiliència dels CET.

Secció patrocinada per:

FECETC color logo

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

2 COMENTARIS

  1. Es molt bonic i molt utopic que has preocipin per millorar als CETs. pero i la gent?, per ejemple jo, que vaix se acumiadat per reclamà els meus drets i anar a treballar quan sensa temps ni comunicació escrita , pretenian que fes els 30 dies de vacanses obligatoriament sense que fos necesitat del servei.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content