Dijous, 27 gener 2022
IniciDestacadesEl model de bicicletes compartides de L’Hospitalet genera situacions de perill per...

El model de bicicletes compartides de L’Hospitalet genera situacions de perill per a les persones amb discapacitat

model biciletes compartides l'h
Els usuaris deixen les bicicletes a qualsevol lloc de l’espai públic // Foto: Espacio publico y accessibilidad L’H

Els veïns i veïnes de L’Hospitalet i diverses entitats han denunciat a través d’un comunicat conjunt la situació de perill per a les persones amb discapacitat que està generant la implementació, per part de l’Ajuntament de L’Hospitalet, del model de bicicletes compartides que permet aparcar en qualsevol lloc sense la necessitat d’anclar-les, amb el conseqüent desordre públic que això està generant.

La prova pilot d’aquest model està pactada amb l’empresa Mobike inicialment per un any, i pretén quasi quintuplicar el nombre de bicicletes sense haver controlat el nombre actual d’unitats.

Les xarxes socials han recollit ja centenes de fotografies que demostren l’impacte negatiu d’aquest model de negoci, quan només es porten tres mesos de la seva posada en marxa.

Després de dos mesos d’innació del consistori al respecte -se’ls ha fet arribar aquestes imatges en repetides ocasions- els veïns i veïnes de la ciutat i les entitats socials han decidit tornar a fer pública aquesta situació.

Els denunciats també apel·len a la repercussió que ha tingut el diferents medis les denúncies per part del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) sobre situacions semblants amb la utilització dels medis de transport, com els patinets compartits, amb la mateixa base de model de negoci.

De fet, es consideren com una infracció greu “l’incompliment de les exigències d’accessibilitat, així com la negativa a adoptar les mesures d’ajust raonable” tal i com describeix el CERMI en la guia d’autodefensa dels drets de les persones amb discapacitat.

El comunicat fet públic per les entitats i associacions de veïns i veïnes de L’Hospitalet considera que la bicicleta és una de les millors propostes de transports sostenible i ecològic de la ciutat. En aquest sentit, aposta per generar actuacions polítiques que fomentin el seu ús i facilitin aquest tipus de mobilitat, accelerant la implementació de més carrils bici, com ha defensat durant els darrers anys l’Associació SUMEM. Però a la vegada, també defensen el dret als espais peatonals pacificats, segurs i accessibles com un benefici per a la ciutat i els seus veïns i veïnes.

Segons el comunicat, alguns d’aquests criteris no els compleix el model de bicicletes compartides implantat a la ciutat, ja que genera incivisme i perill en molts dels casos, deixant la bicicleta a qualsevol lloc, multiplicant l’efecte que ja venien provocant les motocicletes.

Els signants d’aquest comunicat han exigit la retirada immediata d’aquest negoci i de les bicis que generen perill

Davant d’aquesta situació, els signants d’aquest comunicat han exigit la retirada immediata d’aquest negoci, així com la denúncia i retirada del carrer per part de la Guàrdia Urbana de totes aquelles bicicletes que generen perill sobre el col·lectiu de les persones amb diversitat funcional de la ciutat i que incompleixen les ordenances municipals i estatals d’accessibilitat.

Al mateix temps, demanen que no es privatitzi l’espai públic i què els projectes empresarials de la ciutat tinguin en compte l’obligació legal des de desembre de 2017 de garantir l’accessibilitat universal.

Per últim, demanen que la Síndica de Greuges de L’Hospitalet de la ciutat, actuï de forma preventiva i d’ofici en les situacions que vulnerin el dret a una ciutat accessible i respetuosa amb les persones amb diversitat funcional.

Les organizaciones que s’han adherit a aquest comunicat són: Federació ECOM (140 entitats), SUMEM, Amputats Sant Jordi, ACAF, Asociación Acompañando en la diversidad, ACORDIS, ALPI, Catalunya Camina, AVV Gornal, AVIV de La Florida, AAVV Santa Eulàlia i A. de Veïnes independents de Bellvitge.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content