Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciINCLUSIÓ SOCIALEl Grup TEB, Casa Cooperativa i Perviure impulsen la primera cooperativa de...

El Grup TEB, Casa Cooperativa i Perviure impulsen la primera cooperativa de cohabitatge inclusiu

'Vida Inclusiva' busca garantir l’accés al cohabitatge per a les persones amb discapacitat intel·lectual en un entorn comunitari

campanya 25N diba
persones convivint en un projecte d'habitatge inclusiu
El projecte busca la inclusió de les persones amb discapacitat en un entorn inclusiu // Foto: Grup Cooperatiu TEB

El Grup Cooperatiu TEB i l’associació Casa Cooperativa, amb el suport de Perviure, han impulsat la creació de la cooperativa d’habitatge Vida Inclusiva, que pretén que les persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat puguin accedir a un habitatge accessible i puguin viure en un entorn comunitari i inclusiu.

Vida Inclusiva espera accedir a un solar per desenvolupar un projecte de convivència basat en el suport mutu amb les persones amb discapacitat en el marc del Conveni entre l’Ajuntament i el sector social de l’habitatge. L’objectiu és que les persones amb diversitat intel·lectual convisquin amb realitats familiars de tot tipus i s’explorin models d’inclusió comunitària replicables a qualsevol col·lectiu en situació de vulnerabilitat.

Diversitat i vida inclusiva

“Com més alt és el suport natural de la comunitat, menys institucionalització, per això des del TEB hem treballat per trobar famílies que apostessin per la convivència amb les persones amb diversitat intel·lectual en un entorn inclusiu”, explica Pepa Muñoz. I aquest plantejament encaixa a la perfecció amb les famílies que formen l’Associació Casa Cooperativa, que han participat en la reconstrucció de nuclis rurals abandonats, la divulgació de projectes arquitectònics cooperatius i la investigació sobre arquitectura i salut. 

“Teníem molt clar que volíem compartir el nostre projecte vital amb col·lectius en risc d’exclusió social”, explica Oihana García, presidenta de Casa Cooperativa. ”Per això, ens fa molta il·lusió el projecte de Vida Inclusiva, perquè ens dóna oportunitats d’aprenentatges compartits amb persones amb diversitat funcional i ens fa participes d’un model social inclusiu”.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Els impulsors de Vida Inclusiva han definit un projecte obert al barri, amb espais i activitats culturals, d’oci i d’esports que ajudin a teixir xarxa. “Ens agrada la vida de barri, on la gent se saluda pel carrer i les xarxes de suport mutu neixen de manera natural”, diu Pepa Muñoz.

Edifici sostenible i habitatges assequibles

Vida Inclusiva també aposta per l’ecologia i la salut, des del disseny, el procés constructiu, la selecció de materials, els consums d’aigua i energia, o la minimització de residus. A més, la comunitat participa activament en el disseny i en la construcció dels espais.

Per aconseguir-ho, compten amb Perviure, una cooperativa serveis especialitzada en la gestió integral projectes d’autopromoció col·lectiva d’habitatge, impulsada per Celobert, Fil a l’Agulla i Coopdemà, i que posa especial atenció a les cures i la inclusió al llarg del procés.

“Les persones amb diversitat intel·lectual tenen moltes dificultats per desenvolupar el seu propi projecte de vida autònoma”, explica Pepa Muñoz, presidenta de Vida Inclusiva. El preu de l’habitatge a Barcelona és un dels hàndicaps per accedir a la vida independent.

Davant d’aquest context, el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús es presenta com un instrument ideal per facilitar l’accés a l’habitatge a persones amb diversitat intel·lectual i pocs recursos. Per una banda, les quotes dels habitatges se situen a la meitat del cost del lloguer habitual al barri gràcies a l’estalvi de l’autopromoció i el sistema de finançament col·lectiu, Per l’altra, TEB garanteix l’accés a aquelles persones amb menys recursos a preus de lloguer social.

Finançament cooperatiu

La presència d’una entitat com TEB confereix al projecte un plus de solvència financera i de gestió. TEB garanteix l’ocupació dels baixos en condicions de mercat per incorporar activitats que generin ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual. I a més la xarxa de professionals i persones voluntàries de la cooperativa col·labora en altres aspectes de la vida comunitària com el suport, l’administració o l’assessorament.

La promoció té previst finançar-se amb participació de la banca ètica i cooperativa, el capital aportat per les usuàries i pel Grup Cooperatiu TEB, així com amb altres instruments innovadors, com han estat els “Compromisos” TEB, títols de deute legítims i exigibles, amb què el Grup Cooperatiu ja té experiència.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content