Dissabte, 23 octubre 2021
IniciInclusió SocialAriadna Manent: “Necessitem transformar els models d’atenció a les persones cap a...

Ariadna Manent: “Necessitem transformar els models d’atenció a les persones cap a models més flexibles i innovadors”

La directora de la Fundació el Maresme participa a la Taula “Equitat social en contextos canviants” organitzada pel PEMB

ariadna manent participant a la taula rodona
La intervenció de la directora s’ha pogut seguir en format presencial i virtual // Foto: Fundació el Maresme

“La pandèmia ens ha servit per adonar-nos que tots i totes podem ser vulnerables i, per tant un sector com el tercer sector social, en el qual treballem per a persones en situació de vulnerabilitat, és un sector essencial que ha de ser reconegut, posat en valor i defensat”. És una de les reflexions que ha fet aquesta tarda Ariadna Manent, directora adjunta de la Fundació el Maresme com a ponent de la Taula “Equitat social en contextos canviants”, el tercer i últim debat del segon Cicle Metròpoli Cohesionada, del procés participatiu “Barcelona demà. Compromís Metropolità 2030”, organitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). Aquest segon cicle de s’ha celebrat a Terrassa de forma presencial i virtual posant al centre del debat els reptes de la cohesió, l’habitatge, els drets socials i l’equitat social.

Pel que fa al rols que juguen les persones amb discapacitat intel·lectual en la cohesió de la societat, Manent ha emfatitzat que, “com probablement també succeeix amb altres col·lectius vulnerables, és important donar veu i crear espais de participació on intervinguin. Escoltant podrem entendre què necessiten per sentir-se part de la societat i no excloses ni quedar-se enrere. Tots i totes som responsables de teixir la cohesió social. Per tant, hem d’afavorir l’acció comunitària i les xarxes de proximitat per tal que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin ser més protagonistes de la construcció social”.

La representant de la Fundació el Maresme també ha parlat d’experiències d’acció comunitària. En aquest sentit, ha posat com a exemple el projecte d’Acompanyament a l’Envelliment Actiu Comunitari, a través del qual l’Entitat guia i acompanya a persones amb discapacitat intel·lectual que arriben a l’etapa de jubilació i tenen un grau elevat d’autonomia perquè puguin participar de la societat en espais i activitats comunitàries que ja existeixen, com el Club de Lectura de la Biblioteca de la Fundació Iluro. 

Manent també ha remarcat que, per tal d’afavorir l’acció comunitària i les xarxes de proximitat, la Fundació el Maresme ha dut a terme una transformació organitzativa cap a un model de governança democràtica. “Amb aquest model busquem crear espais de reflexió i innovació social dins la pròpia organització per tal d’avançar en la construcció de noves maneres de promoure la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual. Ens agradaria que aquesta transformació organitzativa s’impregnés a la resta d’agents comunitaris”.

La directora adjunta de la Fundació el Maresme ha remarcat en la seva intervenció l’Envelliment, l’Accés al mercat de treball, l’Accés a l’habitatge, l’Accessibilitat física i cognitiva, l’Accés a l’habitatge i la Formació com a eina d’inserció laboral com els principals reptes que ha de fer front el sector de la discapacitat.

Els reptes a nivell institucional

A nivell institucional, Manent ha recordat que cal promoure la coproducció de polítiques públiques amb diferents agents socials: entitats del tercer sector, administració pública, productores de coneixement de les diferents disciplines/professions i col·lectius poblacionals.

També ha dit que s’ha d’impulsar la recerca i innovació en l’àmbit social destinant-hi més recursos, al igual que s’han de fomentar reflexions estratègiques i transformacions organitzatives tant en l’àmbit privat com públic, avançant cap a models de governança democràtica com a base de generació de coneixement col·lectiu.

Finalment ha apuntat que cal l’impuls d’experiències pilot per part de les entitats del tercer sector d’acció social i altres agents socials per tal que puguin aportar el coneixement i la seva capacitat de gestió, en les quals intervinguin persones de la comunitat, pertanyin o no al col·lectiu poblacional amb el qual l’entitat ha treballat tradicionalment.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES