Paquet de mesures del Govern per donar suport a les condicions de treball de les persones que fan cures

El sector demana una major regularització de la seva activitat

suport condicions treball persones cures
Les persones que fan cures volen veure reconeguts els seus drets // Foto: Pixabay

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies té a punt l’ Acord de govern per millorar les condicions de treball de les cures, que recull bona part de les peticions formulades per part de les entitats que agrupen persones que es dediquen al treball de cures i dels sindicats i que és el resultat d’un diàleg fluït i continuat fomentat a través del grup de treball de les cures, creat l’any 2017 en el marc de treball de govern.

En molts casos la relació de treball és imprecisa i no tenen reconeguda la seva relació laboral de forma legal i o fins i tot, els ocupadors no consideren les tasques que realitzen com una feina.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La principal demanda de les entitats és aconseguir una major regularització del sector, per l’impacte econòmic que suposaria sobretot quant a cotitzacions, a millores salarials i per tant, a una major autonomia de les persones treballadores, a un major consum i menor dependència dels serveis públics.

A més, la regulació del treball de cures tindria efectes directes sobre la possibilitat de regularitzar la situació administrativa de moltes dones estrangeres i facilitaria la renovació de les autoritzacions de residència i treball.

BANER_300X250

L’Acord de govern proposa accions concretes per millorar les condicions de treball d’aquest col·lectiu, algunes de les quals ja s’han iniciat i tindran continuïtat com ara les accions formatives generalistes de llengua i coneixement de la societat catalana o les formacions especialitzades per l’ús de productes tòxics de neteja que es troben a la llar i que són nocius per a la salut. També es continuaran les campanyes d’inspecció de treball en aquest àmbit de treball, etc.

Així mateix, l’acord contempla l’impuls de noves accions que impliquen diferents departaments de la Generalitat, com ara una campanya de comunicació que difondrà informació, tant per les persones que contracten com les contractades, sobre els seus drets i deures i sobre les instàncies a les quals poden dirigir-se en cas de veure vulnerats aquests drets; incentivar la contractació formal i digna; la millora l’oferta formativa de les persones que tenen cura  de la llar, en un horari adequat a les seves necessitats laborals o la promoció de la salut, entre d’altres mesures.

Des del govern també s’instarà l’Estat perquè faci els canvis normatius necessaris que garanteixin una tutela efectiva i l’ampliació dels drets socials i laborals dels treballadors i de les treballadores en l’àmbit del treball de la cura de la llar i de les persones, mitjançant la ratificació  del Conveni 189 i la Recomanació 201 de l’OIT que fa referència a les persones treballadores de la Llar.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*