Dissabte, 7 desembre 2024
IniciDRETS i JUSTÍCIAEl Govern incorpora al Codi civil català la figura de l’assistència per...

El Govern incorpora al Codi civil català la figura de l’assistència per dotar d’autonomia jurídica les persones amb discapacitat

Ha presentat el Projecte de llei de modificació del Codi civil de Catalunya que permetrà substituir les figures de tutela i curatela per un sistema basat en suports personalitzats per a majors d'edat amb discapacitat a Catalunya

El Govern incorpora al Codi civil català la figura de l’assistència per dotar d’autonomia jurídica les persones amb discapacitat
Martell de la justícia // Foto: 123RF gioiak2

El Govern ha presentat el Projecte de llei de modificació del Codi civil de Catalunya amb l’objectiu de regular els suports necessaris per garantir l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat. Aquesta llei, que ara comença el seu tràmit parlamentari, suposarà un canvi de paradigma en el tractament de l’autonomia personal, introduint un sistema de suports que respecti les voluntats i preferències de les persones, en lloc de substituir-les en la presa de decisions.

La reforma proposada permetrà adaptar el títol II del llibre segon del Codi civil català a la Convenció de Nova York de 2006, que estableix la necessitat de substituir els procediments d’incapacitació per un model més respectuós amb l’autodeterminació. Així, la modificació elimina les figures de tutela i curatela per als majors d’edat, mantenint només la possibilitat que l’assistent actuï en nom de la persona en casos excepcionals.

Entre les novetats del Projecte de llei, destaca la possibilitat de formalitzar els suports a través d’una via notarial, la qual cosa pot contribuir a descongestionar el sistema judicial. Els suports es poden organitzar en diferents tipologies: suports no formalitzats, poders preventius i assistència. Aquests mecanismes tenen com a objectiu ajudar les persones en àmbits personals i patrimonials quan hi hagi barreres que dificultin la seva autonomia.

El suport no formalitzat es basa en la confiança, com el que es dona dins l’àmbit familiar, mentre que el suport formal requereix una intervenció legal, sigui judicial o notarial. Una de les novetats més destacades és la possibilitat de constituir suports formals davant notari, amb la intervenció d’un facultatiu que determini les necessitats de la persona.

El sistema de poders preventius permet designar algú per prendre decisions en el futur quan la persona no tingui capacitat per fer-ho. Així mateix, el canvi més significatiu és la introducció de l’assistència, un mecanisme que permet a la persona prendre decisions amb ajuda. Aquesta assistència pot variar en funció de les necessitats, des d’acompanyament o cooperació fins a representació, o designació preventiva per a futurs casos.

El text, que ha tingut en compte l’opinió d’entitats del tercer sector, operadors jurídics i especialistes en dret civil, es va elevar al Govern després d’un procés participatiu ampli. El Projecte de llei preveu un pla de socialització per donar a conèixer la norma als col·lectius implicats, incloent-hi les administracions, entitats del sector i la ciutadania en general.

El Codi civil de Catalunya, com a norma principal d’aplicació preferent, segueix en constant revisió per adaptar-se als reptes i necessitats socials actuals, i aquesta modificació en matèria de capacitat jurídica representa un nou pas en aquesta direcció.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES