Aquest dimarts, COCEMFE ha impulsat una jornada reivindicativa en 28 ciutats d’Espanya, amb la finalitat de denunciar les barreres d’accessibilitat que encara enfronten les persones amb discapacitat física i orgànica en l’ús dels mitjans de transport públic. Aquests actes formen part de la campanya “Teletransport contra la discriminació”, una acció inspirada en l’univers Star Trek, que ha simulat un intent fallit de teletransportar persones amb discapacitat des de Madrid a la resta de ciutats, posant de manifest les dificultats reals a què s’enfronten en el seu dia a dia.
Durant l’acte central, celebrat a la Plaça de Santo Domingo de Madrid, Anxo Queiruga, president de COCEMFE, ha subratllat que, malgrat els avanços normatius, la plena accessibilitat en el transport públic encara és lluny d’assolir-se. “Hi ha una gran manca d’informació precisa i actualitzada sobre el grau d’accessibilitat dels diferents mitjans de transport”, ha afirmat Queiruga. Així mateix, ha destacat la necessitat d’incrementar la sensibilització de les administracions i les empreses de transports sobre aquesta qüestió.
El president de COCEMFE ha assenyalat que, mentre la tecnologia del teletransport segueixi sent una utopia, cal resoldre la inaccessibilitat en els trens, autobusos, metros i avions, així com millorar els serveis d’assistència, la formació del personal i la protecció dels equips de mobilitat. També ha sol·licitat més taxis adaptats, serveis i infraestructures accessibles, especialment en zones rurals i municipis petits, així com l’accés a informació detallada i actualitzada sobre l’accessibilitat dels transports.
Aquesta concentració, presentada per l’influencer activista Enrique Bernabéu, ha comptat amb la participació de representants de diverses organitzacions del Moviment Associatiu de COCEMFE, entre els quals José Carmelo Daurat, president de l’Associació de Persones amb Discapacitat Física d’Alcobendas (ADIFA); Gema Mª García Cabarga, coordinadora de la Federació Espanyola d’Associacions d’Espina Bífida i Hidrocefàlia (FEBHI); Pilar Flores, gerent de la Federació Espanyola de Famílies de Càncer Infantil; Rocío García, responsable de Comunicació de la Confederació Estatal de Dones amb Discapacitat (CEMUDIS); María López Matallana, presidenta de la Coalició Nacional de Fibromiàlgia i altres síndromes (CONFESQ); David Muñoz, activista i representant de la Confederació d’Associacions de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa d’Espanya (ACCU); i Gustavo Amorós, president de l’Associació Espanyola d’Afectats de Síndrome Antifosfolipídica (SAF ESPANYA).
La campanya “Teletransport contra la discriminació” ha estat finançada per les subvencions destinades a activitats d’interès social, dins la convocatòria del 0,7% del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.