Dissabte, 22 gener 2022
IniciDretsEl Govern impulsarà al setembre una reforma del Codi Civil Català sobre...

El Govern impulsarà al setembre una reforma del Codi Civil Català sobre la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat celebra la mesura anunciada per Joan Ramon Casals, director general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia

justicia reforma codi civil català
El Govern tramitarà un decret llei d’urgència i transitori // Foto: Arxiu

El Govern de la Generalitat està decidit d’impulsar, de cara al setembre, un Decret Llei d’urgència i transitori per reformar el Codi Civil Català, passant d’un model d’incapacitació jurídica a un model basat en els suports. 

Així ho afirmava Joan Ramon Casals, director general de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, durant l’Altaveu Dincat “El codi civil i la capacitat jurídica”, una jornada informativa entorn les implicacions de la reforma de la legislació civil i processal en matèria de capacitat jurídica a Catalunya, celebrada per l’entitat aquest dijous. “La posada en marxa d’aquest Decret Llei transitori permetrà que es flexibilitzi la figura de l’assistent en funció de la voluntat, desitjos i preferències de la persona amb discapacitat”, ha explicat Joan Ramon Casals. “De cara a finals d’any, esperem poder dur al Parlament el Projecte de Llei sobre la qüestió treballat en profunditat i amb la participació del sector de la discapacitat i tots els agents implicats en la seva aplicació. En tenim tota la voluntat”, ha afegit. 

Aquesta mesura ha estat aplaudida per Dincat, representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, que la reclamava des de fa temps després que el Congrés dels Diputats aprovés la reforma del codi civil estatal el passat mes de maig, i que entrarà en vigor després de l’estiu.

Per al sector és imprescindible que totes dues normatives, tot i ser independents, s’apliquin seguint la mateixa línia que determina la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat.

“Estem satisfets que la nostra demanda s’hagi escoltat. Tanmateix, som conscients que aquesta reforma suposa un repte pel conjunt de la societat i, per aquest motiu, és important que s’apliqui de manera adequada, amb els recursos necessaris i la imprescindible formació i complicitat dels professionals jurídics”, explica Carles Campuzano, director de Dincat.

En aquest sentit, la federació considera necessari desplegar un paquet de mesures administratives i organitzatives, tant per part del Govern com per part del Poder Judicial, acompanyades del finançament necessari, que facin viable una aplicació adequada de la nova llei, que evitin la incertesa, la inseguretat i la frustració de persones, famílies i professionals de les entitats concernits en la matèria. De la mateixa manera, insisteix en la importància que la llei posi a l’abast els mecanismes necessaris perquè les persones amb discapacitat intel·lectual que ho necessitin puguin prendre decisions segons la seva voluntat, desitjos i preferències amb les garanties necessàries per evitar que pateixin cap mena d’abús. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content