Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESEl Govern impulsa un pla director de serveis de suport en la...

El Govern impulsa un pla director de serveis de suport en la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat

Es crearan dos òrgans dins del Departament de Drets Socials: el Consell Assessor i el Comitè Tècnic, que treballaran en la modificació del marc normatiu i en el desenvolupament del nou model de provisió de serveis socials durant el 2025

pla director serveis suport persones amb discapacitat
Les persones amb discapacitat necessiten serveis de suport // Foto: Associació Esclat

El Govern ha aprovat l’impuls del Pla director de serveis de suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica. Aquest pla té com a objectiu definir nous models de provisió i finançament dels serveis de suport, assegurant alhora un contingut de qualitat, ètica i formació dels professionals involucrats, tot dins del marc normatiu vigent.

És la primera vegada que el Departament de Drets Socials impulsa un Pla Director d’aquesta envergadura, amb la finalitat de progressar, de manera coordinada amb el sector, en un àmbit cada vegada més rellevant com són els serveis de suport a les capacitats. Aquesta iniciativa cobra especial importància en un context de creixent envelliment poblacional, on aquests serveis tindran un impacte significatiu en la distribució dels suports finançats pel departament.

El Pla sorgeix com a resposta als canvis legislatius, tant a nivell estatal com català, que promouen un sistema basat en el respecte a la voluntat de les persones amb discapacitat i en la seva capacitat de prendre les seves pròpies decisions.

En l’actualitat, l’assistència a la capacitat jurídica implica la designació, per part d’un jutge o notari, d’una persona física o entitat sense ànim de lucre per prestar suport a una persona amb discapacitat, garantint que pugui exercir els seus drets en igualtat de condicions amb les persones sense discapacitat. Aquest model prioritza el suport a les persones, adaptant-lo a les seves necessitats individuals i assegurant el seu dret fonamental a prendre decisions pròpies.

Revisió del model de finançament i provisió dels serveis de suport

Per tirar endavant aquest Pla Director, es crearan dos òrgans dins del Departament de Drets Socials: el Consell Assessor i el Comitè Tècnic. Aquests dos grups treballaran en la modificació del marc normatiu i en el desenvolupament del nou model de provisió de serveis socials durant el 2025.

El Consell Assessor, compost per representants del sector del suport a les persones amb discapacitat, així com membres dels diversos departaments relacionats, serà responsable de garantir la transversalitat i la pluralitat del Pla Director. A més, haurà de donar suport en tot el procés, des de la seva elaboració fins a la seva implementació, i fer recomanacions al Comitè Tècnic.

D’altra banda, el Comitè Tècnic serà l’encarregat de realitzar un diagnòstic exhaustiu del sector, proposar el nou model de provisió dels serveis de suport, definir un sistema de garantia de qualitat i avaluar altres funcions que puguin assumir les entitats prestadores de serveis.

A través d’aquests òrgans, es treballarà en la creació d’un sistema català de suport, adaptant-se als canvis legislatius i assegurant la millora contínua dels serveis destinats a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content