Aquest matí ha tingut lloc al Palau de la Generalitat l’acte de signatura del IV Pla de suport al tercer sector social 2023-2027 entre el Govern, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya.
L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta de la Taula, Francina Alsina, el president de La Confederació, Jordi Roman, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.
Durant l’acte, El president de la Generalitat ha afirmat que “no es defensen només amb discursos, sinó també amb acció; i la millor manera és enfortir l’estat de benestar i la col·laboració amb els que en són garants”. “En això hi estem implicats com a Govern”, ha assegurat.
Pere Aragonès també ha posat de relleu el “compromís del Govern per enfortir el model propi del tercer sector social a Catalunya”, un compromís, ha afegit, que “passa pel reconeixement de la feina” de les entitats. “El sistema de benestar a Catalunya, que hem estat desenvolupant en el darrer segle no s’entendria sense la participació del tercer sector”, ha conclòs. En aquest sentit, el president també ha fet notar que aquest IV Pla “suposarà un gran salt endavant” i “farà que el tercer sector es consolidi i guanyi estabilitat i solidesa, que sigui més resilient als canvis, més professionalitzat, més arrelat a l’entorn i més reconegut institucionalment”.
El IV Pla
El nou Pla, elaborat conjuntament entre el Govern de la Generalitat, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, recull el compromís de l’Executiu amb les entitats socials, per tal que puguin desenvolupar la seva tasca fonamental de donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat.
Amb aquest Pla es vol millorar la fortalesa de les entitats davant dels canvis del context socioeconòmic, facilitar el desenvolupament de les seves tasques, fer més efectives les polítiques destinades als col·lectius en situació de vulnerabilitat i potenciar un estat del benestar fort, inclusiu i equitatiu.
Aquest IV Pla, que té una vigència de quatre anys, inclou 84 mesures que s’estructuren al voltant de set àmbits d’actuació: informació, avaluació i transparència; participació del tercer sector social en les polítiques socials; contribució a l’enfortiment econòmic i a l’estabilitat financera del tercer sector social; millora del model de col·laboració publicosocial per facilitar la cooperació entre les administracions públiques i el tercer sector social; suport a la innovació, la internacionalització i la millora competitiva de les entitats del tercer sector social; reconeixement del tercer sector social i foment del suport ciutadà i empresarial, i millora de la qualitat de l’ocupació al tercer sector social.
El Pla vol seguir incidint i prioritzant els àmbits més importants i necessaris per a les entitats, fent que el tercer sector social es consolidi com un sector fort, professionalitzat, dinàmic, arrelat a la comunitat i reconegut institucionalment en la seva funció d’atenció i suport als col·lectius en situació de vulnerabilitat.